Mag ik uw aandacht voor Asafoetida?

Geheugenverlies is een universeel begrip. Daar bedoel ik mee dat dit overal ter wereld bij allerlei volkeren voor kan komen. Geheugenverlies is ook een van de eerste symptomen voor de ziekte van Alzheimer. Vandaag bespreek ik een kleine struik met een indringende geur dat een belangrijke plant is in de ayurveda. De Engelse naam is asafoetida en de latijnse naam is Ferula = grote trechter en foetida en dat betekent vieze lucht. In het Sanskriet wordt deze plant Hingu, Sahastravedhi (duizend acties) of Jatuk (gum) of Balhik genoemt. Deze sterk ruikende plant verdient aandacht omdat het belangrijke eigenschappen heeft om geheugenverlies tegen te gaan.

Uiterlijk

Het is een kleine struik die ongeveer 2 tot 3 meter groot kan worden met mooie slanke blaadjes. Er zijn twee soorten, een zwarte en een witte. De witte variant geeft een latex af dat wit is met een aangename geur en kristalhelder is. Dit wordt hirahing genoemd en wordt in veel medicijnen gebruikt. Dan hebben we de andere variant, de zwarte en die heeft een hele sterke penetrante geur.

Latex

In de zomer wordt de bast van de boom afgeschraapt net boven de wortel. Het latex dat nu uit de boom druppelt wordt na 1 a 2 dagen verzamelt. Je kunt latex meerdere malen van dezelfde plek verzamelen. Bij de tweede methode wordt de boomstam horizontaal ingesneden en onder de snede wordt een bakje gehangen waarin de latex verzameld wordt. Het lijkt dus een beetje op het tappen van latex bij de rubberbomen. Ik zal de latex vanaf nu hingu noemen naar de sanksriet naam en verderop in het artikel noem ik het poeder Asafoetida.

Puur of niet puur

Om te weten of je met pure hingu te maken hebt druppel je het in water. Wanneer het water langzaam wit kleurt en er geen sediment op de bodem verschijnt heb je te maken met pure hingu. Een ander testje is om een klein beetje hingu te verbranden. Bij pure hingu verbrand alles, bij onzuiver hinhu zie je een sediment op de bodem als je het oplost in water en het verbrand niet helemaal. Voor medicatie gebruik je alleen de zuivere vorm.

Twee manieren van bereiden

Je kunt hingu op twee manieren zuiveren. Het ene noemen ze Abharjit en het andere Bharjit. Bij Abharjit los je een deel hingu op in acht delen water en dat verwarm je op een laag vuurtje in een ijzeren pan waar een laagje ghee inzit. Op de andere manier rooster je de hingu direct in ghee totdat het ingedroogd is.

Bioactieve stoffen

Er zitten 6 tot 20 % volatiele oliën in en 65% is hars en was.
Eigenschappen volgens de ayurveda
Hingu is laghu (licht en makkelijk verteerbaar) , snigdha (olieachtig) , tikshna (heet, snelle reactie), sara (vloeibaar). De smaak of Rasa is katu (penetrant, doordringend). De nasmaak of Vipak is Katu. De potentie of kracht Veerya is ushna (heet, verhittend).
In de Ayurveda wordt hing toegepast voor wel duizend verschillende aandoeningen. Het wordt vooral ingezet om biologische systemen en stelsels weer in balans te brengen en dan moet je denken aan het spijsverteringsysteem, zenuwstelsel, bloedcirculatiesysteem, ademhalingstelsel, uitscheidingsysteem en het voortplantingstelsel.

Asafoetida in de keuken

Asafoetida tezamen met kurkuma is een veel gebruikte combinatie in de Indiase keuken. Je vind dit bijvoorbeeld terug in talrijke groentengerechten zoals bijvoorbeeld de overheerlijke linzencurries. Asafoetida wordt meer in de Zuid-Indiase en Maharashtrian keuken gebruikt dan in de Noord Indiase keuken. Asafoetida harmoniseert de verschillende smaken zoals zoet, zuur, zout en pittig. Het moet echter met mate worden gebruikt omdat in zijn zuivere vorm, de geur zo sterk is dat het de geur en de smaak van de overige ingredienten zal overtreffen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Je kunt asafoetida het beste gebruiken door het even in de olie of ghee te verwarmen en dan pas door groenten schotels te roeren. De smaak en de geur is dan veel milder en aangenamer dan dat je het rechtstreeks in de groenten verwerkt. De kenners gebruiken asafoetida bewust in gerechten omdat ze weten dat het de spijsvertering ondersteund. Je vind het ook vaak terug als een smaakversterker in pickles.

Asafoetida en toepassingen in de geschiedenis

In het district Jammu in India wordt Asafoetida gebruikt als medicijn voor flatulentie en constipatie. In Thailand en India, wordt het gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en wordt uitwendig op de buik gesmeerd in een alcohol of water tinctuur dat bekend staat als Mahahing.
Assafoetida in tinctuurvorm werd blijkbaar gebruikt in de westerse geneeskunde als een plaatselijke behandeling voor abdominale verwondingen tijdens de 18e en 19e eeuw.

Een opmerkelijke zaak waarin het werd gebruikt is die van de Canadese Coureur des bois Alexis St. Martin, die in 1822 getroffen werd door een ernstige abdominale letsel door een toevallige schietpartij die zijn rechter long en maag perforeerde en een aantal ribben verbrijzelde.

St Martin werd behandeld door de Amerikaanse legerarts William Beaumont, die vervolgens St Martin als onderwerp nam in een baanbrekende serie experimenten in maag fysiologie. De wonden van St. Martin genazen volledig maar hij bleef een open fistel richting maag houden. Van dit gegeven maakte de legerarts gebruik door verschillende soorten voedsel via de fistel de maag in te brengen en nauwgezet de resultaten te noteren.
Asafoetida werd gebruikt in 1918 om de Spaanse grieppandemie te bestrijden. In 2009, rapporteerden onderzoekers dat de wortels van Asafoetida een natuurlijke antivirale drug produceerde dat voldoende potentie had om het H1N1 virus aan te vallen

Asafoetida heeft een breed scala aan toepassingen binnen de traditionele geneeskunde als antimicrobieel middel met goed gedocumenteerde toepassingen voor de behandeling van astma, chronische bronchitis en kinkhoest. Het is een volkstraditie om het te gebruiken tegen verkoudheid bij kinderen door zakjes van het kruid om de hals van het kind te hangen.

In oude Unani geschriften is voor het eerst beschreven dat de oleo-gom-hars van asafoetida een positief effect heeft op de behandeling van epileptische patiënten.
In de Ayurveda wordt Asafoetida beschouwd als een van de beste kruiden voor het balanceren van doshas . Het vermindert vata en kapha.

De scherpe smaak aan het eind van de spijsvertering verhoogt pitta, verbetert de eetlust en heeft een positief effect op de spijsvertering.
Ashtanga hridaya Su hoofdstuk 6) [18].

Geheugenverlies

Het bijzondere aan dit ayurvedisch kruid is dat het zo’n brede werking heeft. Het raakt als het ware alle systemen even aan en hersteld de balans. Het is licht en makkelijk te verteren, olieachtig en toch snel en verhittend. Kortom het gaat als een soort kruipolie door het gehele biologische systeem en hersteld allerlei verstorende processen. In 2012 is er een proef gedaan om te onderzoeken of de bio actieve stoffen in dit kruid ook geheugenverlies tegen kan gaan.

Conclusie

Het geheugen van de proefdieren binnen dit experiment verbeterde aanzienlijk. De verklaring hiervoor wordt gevonden in het feit dat Asafoetida, acetylcholinesterase remmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Vandaar dat het gebruik van asafoetida in je eten ook zulke gunstige resultaten geeft over het gehele spectrum van biologische stelsels en systemen.
Er is nog maar één zo’n onderzoek beschreven in Pubmed. Mijns inziens mag er wel meer onderzoek gedaan worden naar dit veelbelovende kruid. Voor nu raad ik alle mensen aan om dit te gebruiken in je voeding. Met zo’n historisch verleden en hoopvolle toekomst is dit toch een interessant kruid.

Met vitale en gezonde groet,

Cornelis Peters
7 oktober 2014

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

10 gedachten over “Mag ik uw aandacht voor Asafoetida?”

 1. Goeremorgen, dank voor het informatieve artikel over Asafoetida. Zelf ben ik al geruime tijd op zoek naar dit kruid omdat het in een aantal curry recepten voorkomt. Ik heb al bij verschillende toko’s gezocht. Bent u misschien op de hoogte van winkels cq bedrijven waar het te bestellen is? Dank alvast voor uw reactie.

  1. Safyoen Kallan

   Beste Marylinn
   Deze kruid “hing” genaamd is ook bekend bij surinamers en deze kunt u ook halen bij surinaamse kruiden winkel.
   Er is een zaak genaamd Lachmansingh in Den Haag en ook 1 in Amsterdam zuid-oost (Ganzenhoef) waar u deze kunt halen
   Groetjes

 2. Chantal Buslot

  Ik heb dezelfde vraag als Marylinn Waar vind je zuivere en bio-asafoetida ?

  Ik woon in België, maar geen probleem om het te bestellen in Nederland.

  Dank je en groetjes,

  Chantal

  1. Ik gebruik asafoetida al enige tijd en je kunt het kopen bij Surinaamse of Indiase tropische winkels.
   Het zit in een gele pot :
   merk: Vandevi / Kinjin Food
   land van herkomst: India
   etiket: Compounded Asafoetida
   ingrediënten: rijstmeel, arabische gom, asafoetida, turmeric, tarwebloem
   prijsindicatie: € 1,60 (50g)
   De rijstmeel wordt gebruikt om klontering tegen te gaan
   Deze asafoetida is dus niet puur wel makkelijk in gebruik.
   In sommige Indiase tropische winkels is pure asafoetida te krijgen in brokken.
   Google eens op ‘asafoetida kopen’ . Succes dames!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven