Vijf tips om Galstenen Succesvol te Behandelen met Ayurveda

Waarom het lichaam galstenen aanmaakt weet men niet. We vermoeden dat het te maken heeft met het feit dat de gal langere tijd in de galblaas zit. Dus dat de gal na een maaltijd niet volledig geledigd wordt en dat de cholesterol of bilirubine in de gal gaat indikken. Er zijn twee soorten galstenen bekend. De ene is een bal van cholesterol en de andere van bilirubine.

Heel veel mensen hebben galstenen zonder dat ze daar last van hebben. Je weet het pas als je last krijgt en pijn ervaart. Dat is het geval als de galstenen klem komen te zitten in de galwegen. Dan wordt de doorstroming van galvloeistof belemmerd.
De behandeling is vaak een operatie, ERCP ‘Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie’ dan gaan ze met een slangetje de galwegen openduwen of medicijnen om de galstenen op te lossen.
Deze informatie staat allemaal uitgebreid beschreven op de op de website van de “Maag Lever Darm Stiching”.

Waarom maakt het lichaam galstenen?

Ja, waarom maakt het lichaam eigenlijk galstenen aan? Dat is een goede vraag. Ayurveda zegt hier het volgende op: het lichaam is voortdurend bezig om iets te herstellen of ergens een balans in te vinden. Het maken van galstenen is voor het lichaam dus een oplossing ergens voor. We moeten het breder zien en niet alleen naar de galblaas kijken. Het lichaam bestaat uit triljoenen cellen en als er ergens iets niet goed gaat is daar een reden voor waarom het lichaam het oplost zoals het lichaam dit doet.

Vorming van galstenen

Er wordt iets ingedikt, vocht onttrokken, substanties opgeslagen, bij een galblaassteen is dit cholesterol of bilirubine of beide. Waarom? Is er een verband met de schildklier? Werkt deze te langzaam? Ja, je kunt dat meten door schildklierwaarden te meten maar stel dat dit net aan de ondergrens zit. Dus dat de bloedwaarden goed zijn en dat de stofwisseling net te langzaam is. En hoe zit het met voeding? Vet eten! Hoe zit het met bewegen? Hebben mensen die last hebben van galstenen vaak een zittend beroep? Sporten ze te weinig? En last but not least. Hebben ze last van stress?

Totaal plaatje

Je snapt mijn redenering. Ik probeer altijd te achterhalen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Zeker bij een verstoring in zo’n belangrijk orgaan als de galblaas. Ja, ik lees wel dat dit orgaan gemakkelijk verwijderd kan worden omdat het alleen maar een opslagplaats is voor de gal die de lever maakt maar waarom hebben we dan een galblaas? Dat zit er niet voor niets en is echt meer dan alleen een voorraadbakje. Ayurveda heeft mij meer dan enig andere invalshoek altijd het belang van het grote geheel en de samenhang van de onderliggende delen geleerd. Soms moet je heel ergens anders iets aanpassen om een verstoring op te heffen die in eerste instantie daar geen relatie mee schijnt te hebben.

Tijd is goud

De tijd nemen om rustig te overdenken en te achterhalen waarom er een verstoring plaatsvind is zo belangrijk. Het lijkt net alsof we tegenwoordig steeds minder tijd hebben maar dat is een illusie. Tijd is iets dat wij zelf invullen met werkzaamheden. Het is aan ons om dat met zinvolle taken en taakjes in te vullen. Dat geeft tijd zijn waarde terug. Terug naar de galblaas en de stenen die daarin gevormd kunnen worden. Wat is daarvan de oorzaak en hoe lossen we dit op.

Pitta

Dit zegt de Ayurveda. De energie die nauw verbonden is met onze spijsvertering en stofwisseling is Pitta. De spijsvertering is de vertering van ons voedsel en ook het in steeds kleinere stukjes maken. De stofwisseling vindt pas plaats ná de vertering. Het woord zegt het al er wordt gewisseld met stoffen, het wordt omgezet in andere stoffen.
Ze wisselen als het ware van persoonlijkheid. In de lichaamscellen kan op die manier een reactie plaatsvinden waarbij de energie die in het voedsel is opgeslagen, weer vrijkomt. Pitta is het vuur in ons lichaam. Omzetting en transformatie zijn de kwaliteiten van Pitta.

Wanneer Pitta uit evenwicht is kan er een verstoring optreden van de omzetting van ons voedsel. Waarom pitta verstoord is kan verschillende oorzaken hebben. Die oorzaken kunnen onjuiste voeding zijn. Voeding dat niet bij je past. Leefstijl dat niet overeenkomt met wat je eigenlijk wilt. Teveel stress doordat je leefstijl niet overeenkomt waardoor je je voeding ook al niet goed verteerd. Kortom niet één maar verschillende aanvliegroutes die jou als mens beinvloeden waardoor de dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan.

Vata en Kapha

Door een te lage Pitta komt de spijsvertering en de stofwisseling op een laag pitje te staan. Het lichaam reageert daarop door dit te compenseren met hogere Vata of Kapha of beide. Kapha is een materialiserende energie. Dat wil zeggen dat deze kracht een stuwende werking heeft op materievorming. Het indikken componenten in de galvloeistof is het werk van Kapha. De beweging van de componenten naar elkaar toe en de drogende werking daarvan is het werk van Vata.

Vata, Pitta en Kapha

Dus een verstoring van de drie sturende, transformerende en vormende krachten leidt tot een verstoring van de balans in een biologisch systeem. Deze balans moet op dezelfde manier teruggebracht worden als waardoor de verstoring ontstond. Hoe doen we dat?

Vijf tips om galstenen te behandelen met Ayurveda

Horen galstenen bij het lichaam? Niet echt, dus de eerste stap is Shodana. Weghalen wat niet in het lichaam hoeft te zitten of er niet thuishoort. Dus 1) leverreinigingskuur of de Pancha Karma kuur.
Pitta is verlaagd dus de Pitta verhogen met 2) voedingsadviezen en kruidensupplementen. Vata en Kapha zijn verstoord dus deze energien ook aanpakken maar pas als de Pitta in eerste instantie is aangewakkerd. Dus Vata en Kapha even parkeren. 3) Beweging doet stromen. Een verstoring door een vertraging van een stroming – in principe moet na de maaltijd de galblaas leeggedrukt worden – dus beweging ook meenemen in het protocol van behandelen.

Wie bestuurt ons lichaam?

Jazeker de geest, moet ook meedoen in de behandeling. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt door slechte voeding, slechte gewoonten, overmatige activiteiten, ongelukkig zijn, spanning in de relatie met partner of werk. Al deze factoren helpen mee om een verstoring in je lichaam te triggeren. Dus 4) Gesprekken, meditaties, het roer omgooien, zijn net zo belangrijk als de voorgaande adviezen. Wat is de vijfde tip dan? Je gelooft het niet maar de vijfde tip is de allerbelangrijkste tip en dat is 5)Doen. Ja, echt het is het doen en volhouden dat heel erg moeilijk is.

Verandering doet pijn

Er moet namelijk iets veranderd worden in onze manier van leven en dat is heel, heel, heel erg moeilijk om vol te houden. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je snapt wat er gebeurd en hoe jij hier zelf invloed op hebt. Je lichaam is geen auto die af en toe naar de garage kan voor een onderhoudsbeurt, nee je lichaam ben je zelf. Alles wat je doet wordt gereflecteerd via je lichaam. Om dat goed te begrijpen kost tijd, inzicht, moeite en uiteindelijk levert dit zo ongelofelijk veel voldoening op.

Nog even op een rijtje!

 1. Leverreinigingskuur of Pancha Karma kuur
 2. Voedingsadviezen en kruidensupplementen
 3. Beweging door yoga of andere vormen van sport
 4. Gesprekken en mediteren
 5. Doen en volhouden

Je hebt maar één lichaam, wees daar zuinig op en ga hier verstandig mee om. Wil je hulp of begeleiding naar een gezondere leefstijl, zoek je voeding dat echt bij je past? Overweeg dan een Ayurvedisch consult of bekijk onze webwinkel met gezonde producten. Je bent van harte welkom.

cornelis peters
cornelis peters

Photocredits: Door George Chernilevsky – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44514675

Bronnen:

Galstenen


Charaka Samhita

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • kimberley pex schreef:

  Mooi stuk over galstenen. Ik heb aanleg. Steeds weer na lange bedlegerigheid door operaties had ik ze, galkolieken, en na echo of scan bleken het i d d steeds steentjes te zijn en sludge gruis. De leverflush dus, dr.Alfred Vogel en Andreas Moritz en nog heel veel andere mensen en volkeren weten, en wisten dat je zelf jouw galblaas kunt legen. Als de stenen niet te groot zijn. Bij Mediteraanse mensen komen ze bijna niet voor. Olijfolie, en niet zoveel dierlijke vetten als wij eten. i v m cholesterol. Cholesterol kun je ook weer niet schrappen, want het lichaam heeft t nodig. Een magnesiumtekort heeft zeker invloed , dus constante stress op de lange ingewand spieren (slokdarm maag darmen) en de sluitspieren, ook het kleine spiertje aan het einde van de galgang (piepklein allemaal) sfincter oddi /papil van vater , kunnen de zaak blokkeren. Het is allemaal wonderbaarlijk hoe het werkt. De meest eenvoudige tip van dr A.Vogel( +) iedere ochtend op de nuchtere maag een eetlepel olijfolie –koude eerste persing– met een slok water, en dat een paar weken ,kan kleine steentjes en gruis laten doorschieten , en zo leegt de galblaas. En extra magnesium om de galbuis en de papil van vater te laten ontspannen , en zo dus niet krampachtig de ingedikte galsappen vast houden. Waarom ik dit opschrijf, menig arts zei dat mijn galbuis eruit gehaald moest worden. Ik zit echt niet meer te wachten op de zoveelste operatie, dus ging ik zelf aan de slag. Nogmaals ;als ze veel te groot zijn en al verkalkt, komen ze er niet uit, dan kun je Ursochol gaan gebruiken, of een operatie laten uitvoeren. Echo laten maken, en je weet het.

 • Marleen vanstaen schreef:

  Hallo ik heb onlangs verschillende gal crises gehad .nu is gal verwijderd maar problemen met spijsvertering .voel me misselijk .is er een kruid of veranderen van voedsel die hier iets kan aan doen .alvast bedankt voor reactie

  • Cornelis Peters schreef:

   Dag Marleen, er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen en een aantal dingen die wij in ons centrum doen. Je kunt een Leverreinigingskuur doen. Daarvoor kun je een pakket kopen en gedurende een week de adviezen opvolgen die in het pakket staan.
   Voedingsadviezen en kruidensupplementen, zie mijn beschrijving daarvan in dit artikel.

 • Debbie schreef:

  Ik heb ook sinds een paar weken erg last van mijn gal. Daarbij bleek ik ook nog eens een salmonellla bacterie te hebben, dit bleek na een bezoek aan een resonantie arts. Die adviseerde mij om organò olie capsules te slikken, 2 weken lang en ben nu op de helft. Wat mijn gal betreft, daar blijken stenen in te zitten en heb ik last van. Waarschijnlijk ook onder invloed van de bacterie. Ik neem nu ook 3 x een maatbekertje Resium, half uur voor de maaltijd. Dat schijnt de galstenen te vergruizen, ben nu een weekje bezig, ik ben benieuwd. Heb in ieder geval geen last meer van de gal.
  Ik ben ook een voorstander van andere “”natuurlijke” supplementen. Mijn huisarts gelooft hier niet in, volgens mij erg weinig huisartsen, maar waarom verdiepen zij zich niet in andere geneeswijzen? Bang voor hun positie?

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top