Jeugdpuistjes, Acne en Ayurveda

Stop! Jeugdpuistjes (acne) met Ayurveda.

We noemen het jeugdpuistjes omdat het meestal voorkomt bij jonge mensen. Vaak zie je het in het gezicht, de hals, schouders en armen. De oorzaak is een overmatige productie van talg door de talgklier van het haarzakje. Wat er dan gebeurt is het volgende. Door de overmaat aan talg kunnen dode huidcellen in het haarzakje blijven hangen waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes heeft de bacterie Propionibacterium acnes de kans om zich hier te gaan nestelen. Deze bacterie produceert prikkelende stoffen waardoor ontstekingsverschijnselen optreden. Dat zijn de rode knobbeltjes rondom de puistjes. Er kan ook een infectie met Staphylococcus aureus optreden waardoor de puistjes gaan etteren en er zelfs abcessen gevormd worden. Het kan dus van kwaad naar erger gaan. Daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn en de acne in een vroeg stadium te behandelen.

De belangrijkste oorzaak van acne is enerzijds hormonaal en anderzijds genetische aanleg. Mensen die last krijgen van acne hebben vaak een vette en daardoor glimmende huid. De hogere talgproductie zorgt voor verstopping van de talgklieren waardoor er gemakkelijk puistjes en ontstekingen ontstaan.

Er zijn een aantal triggers die ervoor zorgen dat acne verergerd.

Hormonen, zoals androgenen, zorgen voor een hoger risico voor zowel jongens als meisjes om in de pubertijd acne te krijgen. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de talgklier aangespoord wordt om meer talg te maken.

Hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap kan ook opeens acne uitnodigen.

Bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, hormonen zoals androgeen en lithium, kunnen acne uitlokken.

Dieet. Voedingsproducten zoals melkproducten en koolhydratenrijk voedsel zoals brood en chips zijn ook verantwoordelijk voor het uitlokken van acne. Vaak wordt gezegd dat chocola ook van invloed is op acne, maar dat is niet echt wetenschappelijk aangetoond.

Stress zorgt ervoor dat acne heel snel verergert.

Wat kun je eraan doen?

Volgens Ayurveda is acne een verstoring van kapha en vata. Als de huid te olieachtig is dan slibben de poriën dicht, waardoor de circulatie vermindert. Dit wordt getriggerd door het eten van kaphaverhogende producten zoals gefrituurde producten, volle melkproducten en vette sauzen. Wanneer er weinig circulatie in de huidcellen is, dan wordt pitta verhoogd en dat resulteert in ontstekingen. De acne is nu een feit.

Het is dus zaak om de huid aan het oppervlak en tevens van binnenuit zo goed mogelijk te reinigen door goede voeding. Vers en zuiver, dus sattvisch, voedsel zorgt dat de huid niet opnieuw belast wordt.

Je kunt de huid regelmatig wassen zonder zeep en niet aan de puistjes komen (niet peuteren, krabben of uitknijpen). Uiteindelijk droogt een puistje uit en verdwijnt het, en meestal verdwijnt acne na de puberteit in zijn geheel.

Zelf doen

Een oude en beproefde methode is je gezicht te behandelen met een sesamscrub gevolgd door het reinigen met limoenwater en tot slot je huid weer te voeden met een zuivere neemolie.

Stap 1 Sesamscrub

Masseer je gezicht met fijngestampte sesamzaadjes vermengd met magere kwark. De velletjes van de zaadjes werken als een scrub om dode huidcellen te verwijderen. De olie in de zaadjes werken als een natuurlijk antibiotica tegen de propionibacterie die de ontsteking veroorzaakt.

Stamp de zaadjes in een vijzel fijn en voeg een lepel magere kwark toe. Roer goed en breng dit met de achterkant van een lepel aan op je gezicht. Laat 10 tot 15 minuten intrekken en was daarna je gezicht met lauwwarm water ZONDER zeep.  

Stap 2 Limoenwater

Pers een limoen en doe het sap in een theekopje en vul dit aan met gekookt water. Dep nu met een watje gedoopt in dit limoenwater je hele gezicht. Ook kun je de schil van de limoen over je gezicht strijken.

Stap 3 Tijm/koriander tinctuur

Na het limoenwater kun je de huid verder ontsmetten met een tinctuur van tijm en koriander. Het is niet de bedoeling dat je dit over je hele gezicht doet maar beperk je tot de puistjes zelf. Dep voorzichtig met een watje waar een paar druppels tinctuur op zit. Zowel tijm als koriander hebben een antibacteriële werking.

Stap 4 Neemolie

Na het limoenwater kun je de huid weer een beetje vettig maken. Dep de huid met de neemolie. Dep vooral de puistjes zelf. Zo voorkom je dat de huid te schraal wordt en uitdroogt. Het is niet de bedoeling dat de vette huid teveel ontsmet wordt zodat daarna de huid uitdroogt. Er moet altijd een balans gevonden worden tussen de behandeling, zoals het schoonmaken van de huid, en het onderhoud zoals het voeden en beschermen van je huid.

Ayurveda Acne

Stap 4 Was je gezicht goed na

Was na met lauwwarm water. Dep je gezicht droog met een schone droge handdoek.

Ayurvedische kruidenremedies

Het Europa Ayurveda Centrum biedt uitstekende effectieve kruidenremedies, zoals het kant en klare huidverzorgingspakket voor de behandeling van acne. Deze kruidenremedies worden van de beste kwaliteit kruiden samengesteld en volgen strikt de regels van de Ayurveda. De kruiden die het EAC gebruikt zijn 100% puur, neutraal en vegetarisch. De kruiden zijn vrij van chemische substanties, toevoegingen en preserveringmiddelen. Ze zijn veilig te gebruiken doordat ze vrijwel geen bijwerkingen hebben. Dit zit er in het pakket.

1. Neemcapsules

Neemcapsules bevatten het extract van de Neemboom (Azadirachta indica), dat helpt om het bloed te zuiveren en te vrijwaren van toxines. Neem heeft een antibacteriële werking. 

2. Manjistacapsules

Rubia cordifolia staat bekend om haar voedende werking voor de huid en het haar. Manjista (sanskriet voor rubia cordifolifa) verlaagt pitta en stabiliseert de beide andere dosha’s. Samen met neemcapsules is dit een mooie combinatie om de huid effectief van binnenuit te behandelen.

Neemkruiden en Manjista hebben de kwaliteit om vocht in de huid te brengen en te stabiliseren waardoor een droge huid tot het verleden behoort.

 

3. Tijm/koriander

hier nog wat uitleg.

4. Neemolie

Neemolie heeft een antibacteriële werking en bezit analgetische eigenschappen. Het helpt om de zwellingen tegen te gaan en het vurige rood te verminderen. Het wordt lokaal op de aangedane plek op de huid ingemasseerd.

Het acnepakket bevat de volgende producten:

  1. Neemcapsules 60 stuks 
  2. Manjistacapsules 60 stuks
  3. Tijm/korander tinctuur 20 ml
  4. Neemolie 100 ml

Het pakket is verkrijgbaar via onze webshop.
Klik hier: https://www.earp.nl/winkel/acne-pakket/

>
Scroll naar top