Bestaat zo’n recept? Jazeker, die bestaat. Ik ga hieronder dit recept beschrijven. Maar allereerst wat bijzonderheden over de onderdelen dat altijd terugkomt in de Ayurvedische keuken.
Garam Masala
Iedere familie, iedere straat, ieder dorp, iedere stad en iedere staat in India ontwerpt haar eigen masala. Dat is een heel belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur. Met je eigen masala vertel je wie je bent. Het zegt dus iets over je. Masala is een combinatie van verschillende kruiden in verschillende hoeveelheden met als doel om het koken te vergemakkelijken omdat je vooraf deze combinaties maakt. Zo vertel ik vandaag iets over een gerecht dat al uit 17 onderdelen bestaat terwijl er een masala tussenzit die ook al weer uit 9 afzonderlijke kruiden bestaat. Omdat het zulke lijsten met kruiden zijn die je toevoegt zijn de masala’s uitgevonden.
Vandaag gebruik ik in mijn gerecht de pittige Garam Masala
Dat kun je gemakkelijk zelf thuis maken. Verander de verhouding naar het aantal dat je wilt hebben. Ik ga uit van een hoeveelheid die je bij dagelijks gebruik tenminste een half jaar kunt gebruiken. In principe kun je dit een jaar goedhouden mits je het goed afsluit.
75 gram korianderzaad
15 kruidnagels
12 eetlepels komijnzaad bruin en zwart (Shahi Jeera)
6 grote kardemoms
1 eetlepel fenegreek zaden
7 kaneel rolletjes
10 bolletjes zwarte peper
10 ml sesamolie
Bereidingswijze:
Bak de kruidnagel, zwarte peper en fenegreek in hete olie en zet ze even apart. Bak nu een voor een alle andere kruiden en voeg ze op het laatst toe aan de Goda Massala. Als je dit goed bewaart in een luchtdicht afgesloten bus dan kun je dit een jaar goed houden.
Goda Masala
Nu nog even de Goda masala anders kun je niet verder. Hoe maak je dat.
Deze masala is iets minder gekruid (lees minder heet) dan de Garam masala.
600 gram Droge korianderzaden
150 gram Droge stukjes kocosnoot
75 gram Sesam zaadjes
49 gram komijnzaad
5 gram kruidnagels
5 kaneelpijpjes van minstens 5 cm lang.
25 gram zout
5 eetlepels sesam olie
10 gram asafoetida.
Bereidingswijze:
Zet een ijzeren pan op het vuur. Doe de seamolie in de pan en bak alle bovenstaande producten behalve de kokosnootstukjes en de sesamzaadjes. Na afkoelen kun je alles vermalen.
Nu doe je de kokosstukjes en de asafoetida in de pan en bak je dit totdat het klaar is. Meng nu alles door elkaar en voeg het zout toe. Doe alles in een container dat je goed af kunt sluiten.
Ayurvedische Bloemkool Groenten Schotel.
Nu naar het gerecht toe. Vandaag introduceer ik een Ayurvedische Bloemkool Groenten Schotel. Met het verrassende effect dat dit alledrie de doshas reduceert. Je wordt er dus rustiger van als je dit gerecht eet. Door de Vata periode waar we nu inzitten is dit een prima gerecht om hoge vata te verlagen en tegelijkertijd de ander doshas ook te dimmen. Wat heb je allemaal nodig en hoe maak je dit gerecht klaar. Je doet er ongeveer 20 minuten over en mijn ervaring is ook nog een kwartier om alles klaar te zetten.
Ingrediënten:
1 bloemkool van ca 500 gram
200 gram groene erwten
twee aardappels van gemiddelde grootte (ca 100 gram)
Mung dal 100 gram
2 tomaten
Gember van ongeveer 3 cm lang
1 ui
Kokospoeder 150 gram
Verse koriander gesneden
2 theelepels rode chiiepoeder
1 theelepel pittige masala
2 theelepels sesamolie
1 theelepel mosterdzaadjes
1 mespuntje asafoetida
1 theelepel kurkuma poeder
2 theelepels jaggery
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Zet de groene erwten en de mungdal in een pan met koud water gedurende 20 minuten. Ondertussen ga je de bloemkool wassen en in kleine stukjes snijden.
Snij de uit, tomaten en aardappel in kleine stukjes.
Verwarm een pan met twee theelepels sesamolie en na verhitten draai je het vuur
zachtjes.
Doe nu de mosterdzaadjes en de asafoetida in de pan en luister of je het hoort
openspringen. Is dit niet het geval dan het vuur opdraaien todat je het wel hoort.
Voeg de kurkuma en de gesneden uitjes toe en bak totdat de uitjes goudbruin zijn. Voeg
nu de stukjes aardappel, de erwten en de bloemkool toe. Roer alles goed door elkaar.
Doe het deksel op de pan en roer af en toe zodat de bloemkool niet aan de bodem blijft
plakken. Als de bloemkool en de aardappelen zacht worden kun je de tomaten, rode
chiliepeoder, pittige masala, gember, jaggery en het zout toevoegen. Kook nu vijf
minuten door. Voeg op het laatst de kokospoeder en de koriander toe. Draai het gas uit
en serveer als het nog warm is.
Dit gerecht reduceert alledrie de doshas V-P-K-
We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met Ayurvedische gerechten en wat dit voor impact heeft op je gezondheid. Deel je reactie op dit artikel op het blog.
[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]
7 gedachten over “Fantastisch recept om alle drie de doshas te reduceren.”
Wanneer doe je de erwten erbij?
Beste Annie,
Zeer opmerkzaam Annie, ik heb het erbij geschreven.
Voeg de kurkuma en de gesneden uitjes toe en bak totdat de uitjes goudbruin zijn. Voeg nu de stukjes aardappel, de erwten en de bloemkool toe.
Veel plezier met het bereiden en eet smakelijk met dit heerlijke gerecht.
Met vriendelijke groet,
Cornelis Peters
ik mis het moment dat de dal erbij wordt gedaan. Of als side dish?
Beste Marieke,
Dal kun je als side dish gebruiken.
Ik heb een Pitta-constitutie, en dat betekent dat ik scherpe kruiden moet mijden. Ik zie er echter veel van terug in dit recept. Hoe zit dat precies?
Beste Trudy,
Het hebben van een pitta constitutie wil nog niet zeggen dat je geen scherpe kruiden mag eten, Wanneer je pitta verhoogt is en deze verhoging past niet bij je geboorteconstitutie – dan pas ga je rekening houden met de keuze van de kruiden die verhogend of verlagend werken. Eerder hoeft niet.
Met vriendelijke groet,
Cornelis
En waarom kokospoeder en geen kokosmelk? Waarom pas op het laatst de kruiden toevoegen?
Reacties zijn gesloten.