In het jaarverslag van Schiphol lees ik dat de missie van onze luchthaven is om: Nederland optimaal te verbinden met de rest van de wereld en zo een bijdrage te leveren aan de welvaart, het sociale netwerk en het welzijn in Nederland en daarbuiten.
Ieder jaar reizen er meer mensen via de luchthavens en dat lijkt alleen maar toe te nemen.
Een uitbraak zoals het coronavirus laat dan opeens goed zien hoe kwetsbaar wij geworden zijn als gevolg van deze expansie en hoe razendsnel zo’n virus zich kan verspreiden.
In de briefing voor de media over het Coronavirus op 9 maart 2020 zegt de directeur-generaal van de WHO het volgende:
- “Zoals u weet, hebben we in het weekend 100.000 gemelde gevallen van COVID-19 (Coronavirus) in 100 landen doorkruist.
- Het is verontrustend dat zo snel zoveel mensen en landen zijn getroffen.
- Nu het virus in zoveel landen voet aan de grond heeft gekregen, is de dreiging van een pandemie heel reëel geworden.
- Maar het zou de eerste pandemie in de geschiedenis zijn die onder controle kan worden gehouden.
- Het grote voordeel dat we hebben is dat de beslissingen die we allemaal nemen – als overheden, bedrijven, gemeenschappen, families en individuen – het traject van deze epidemie kunnen beïnvloeden.
- We moeten niet vergeten dat we met vastberaden, vroegtijdig ingrijpen het virus kunnen vertragen en infecties kunnen voorkomen. Van degenen die besmet zijn, zullen de meesten zich herstellen.”
De directeur-generaal eindigt zijn briefing met:
- “Laat hoop het tegengif zijn voor de angst.
- Laat solidariteit het tegengif zijn om de schuld te geven.
- Laat onze gezamenlijke menselijkheid het tegengif zijn voor onze gezamenlijke dreiging.”
Indrukwekkende woorden voor een tijd waarin onze kwetsbaarheid meer en meer zichtbaar en voelbaar wordt.
Wij hebben enorm geïnvesteerd in onze gezondheidszorg. Als ik in Nederland blijf dan kun je alleen maar concluderen dat we het hier goed voor elkaar hebben. En toch merken we de laatste jaren meer en meer dat onze gezondheidszorg niet zo solide is als we dachten.
We kunnen ziek worden in het ziekenhuis terwijl we dachten daar juist beter te worden. Resistente bacteriën komen meer voor in een ziekenhuis dan daarbuiten. Ik heb pas nog een blog geschreven van een mevrouw die als gevolg van een kijkonderzoek een hardnekkige infectie kreeg die maar niet overgaat.
Op de website van het RIVM lees ik dit: “Heb je verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.”
Dat lijkt tegenstrijdig en geeft onrust.
Maar wat kunnen we dan wel doen?
Ik ben de afgelopen dagen door verschillende mensen benaderd die mij vroegen of Ayurveda bescherming kan bieden tegen het Coronavirus.
Laat ik dit zeggen.
De oude wijsheid van Ayurveda biedt enorm veel kennis op het gebied van preventie van ziekten door middel van het nastreven van een verbeterde immuniteit. Daar heeft de Ayurveda een indrukwekkend arsenaal aan kruidensupplementen en behandelingen voor ontwikkeld. De bekendste daarvan zijn de reinigingskuren waaronder de Panchakarma kuur en vitaliserende behandelingen zoals de Atmakarma kuur.
Na al die duizenden jaren nog steeds actueel en effectief. Dat is imposant te noemen.
In het oude India werd de Ayurveda dokter betaald als het dorp gezond was. Dat is een wezenlijk andere insteek dan onze huidige gezondheidzorg.
Dus als je aan mij vraagt of Ayurveda iets kan betekenen voor deze tijd, dan kan ik alleen maar volmondig ja zeggen.
Maar, dan moet er wel een verandering in het denken komen van de mensen. Niet alleen van de gezondheidsmedewerkers maar van ieder van ons. Om te beginnen met je verantwoordelijkheid.
Het kost namelijk wel inzet om je bewust bezig te houden met je gezondheid. Het kost moeite om te zorgen dat je dagelijks een gezonde en gevarieerde maaltijd eet. Dus niet even een snelle hap op je schoot en dan een film kijken maar daadwerkelijk verse producten kopen en die zelf klaarmaken.
Je gezondheid begint namelijk al in je keuken. Wat staat er in je koelkast en in je voorraadkast? Zit dat vol met pakjes of heb je juist veel versproducten?
Hoe zit het met je conditie? Doe je regelmatig aan sport of beweging?
Hoe sta je in het leven? Doe je dingen die belangrijk zijn voor je? Werk je met plezier of offer je je tijd op omdat je geld moet verdienen?
Hoe ontwikkel je jezelf of denk je daar niet bij na?
Allemaal dingen die de Ayurveda heel serieus neemt.
Dit zijn namelijk zaken die belangrijk zijn om te zorgen dat je niet ziek wordt of vatbaar voor ziekten wordt.
Ik heb vandaag nog een consult gehad met iemand die zich heel ellendig voelt doordat ze zich overal zorgen over maakt. Ze put zich uit door overal beren en bergen te zien. Toen ik haar vroeg om heel specifiek te beschrijven waar ze dan zo tegenop zag, was dat niet eens het probleem.
Het zorgen maken was het probleem. De reden kon van alles zijn en dat gaf haar zoveel stress dat ze ziek werd. Dus vatbaar voor een infectie zoals bijvoorbeeld van het Coronavirus.
Weerbaarder worden, sterker worden, geloven in je eigen kracht. Niet hopen, zoals de generaal directeur zegt, maar onvoorwaardelijk geloven in je eigen kracht en daarin gesteund worden.
De Ayurveda is gestoeld op een aantal geschriften verzameld en geschreven door Charaka. Dit is bekend onder de naam Charaka Samhita. Het zijn ongeveer vier dikke boeken en bevatten de kern van de Ayurveda. Deze vier boeken geven voldoende informatie om vitaal en gezond oud te worden.
Het Coronavirus is een griepvirus. Voor de zwakkere in de samenleving kan het levensbedreigend zijn. Voor de rest van de samenleving is het een ernstig griepvirus. Afhankelijk van je weerstand herstel je daar snel of minder snel van.