Waarom Rituelen Belangrijk zijn.


‘Een ritueel is een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur’, staat te lezen in Wikipedia. Op een bepaald moment ontstaat er een ritueel omdat daar een behoefte aan bestaat. Een ritueel is een serie handelingen of uitvoeringen die met buitengewoon veel precisie en plechtigheid gedaan wordt. Heel recentelijk hebben wij dat ook meegemaakt met de aankomst van de overledenen van de vlucht MH17.

Plechtig

De militaire precisie, de tocht met de lange rij zwarte auto’s, de enorme rij mensen langs de snelweg en de beladen stilte die hierdoor ontstond maakte enorme indruk. De aandacht van zoveel mensen naar de uitvoering van de plechtigheid veranderd de atmosfeer waardoor iets heel krachtig voelbaar wordt. Wat dat is kunnen we niet echt benoemen, het is echter duidelijk voelbaar.

Rituelen verbinden

In mijn jarenlange verblijf in India heb ik diverse rituelen bijgewoond. Rituelen in de tempels, rituelen door yogi’s op verschillende plaatsen in India, rituelen bij mensen thuis en rituelen rondom de dood. Altijd weer vond ik het indrukwekkend om te ervaren wat een ritueel met mensen doet. Het heeft iets magisch, en dat magische is ongrijpbaar en daardoor fascinerend. Een ritueel roept ontzag op, maakt kwetsbaar en verbindt mensen met elkaar.

Rituelen in de Ayurveda

Rituelen komen dus bij alle mensen overal op de wereld voor. In de Ayurveda hebben we ook te maken met heel veel rituelen. Dat begint al met het ontzag voor de aarde, de rituelen voordat er geplant wordt. De rituelen rondom de oogst en de rituelen bij het maken van de verschillende kruidenpreparaten en oliën. In een ritueel zit ook een enorme schat aan informatie besloten. Juist vanwege de precisie van handelingen wordt belangrijke informatie doorgegeven. Zelf denk ik dat de waardevolle kennis van Ayurveda de jaren getrotseerd heeft juist door deze rituelen.

Pitra Paksha

Komende zaterdag is er een documentaire van OHM op Ned. 2 om 11:30 en de volgende dag zondag om 14:00 in plaats van de gebruikelijke 15:00over het ritueel Pitra Paksha. Dat is een ritueel waarbij de voorvaderen geëerd worden. Echt aan te raden.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Beatrix Boer schreef:

  Goede morgen,

  Ik ben erg geïnteresseerd in gezondheid en ziekte. Heb ook een orthomoleculaire opleiding gedaan. Ik vind het jammer dat ik er zo weinig mee gedaan heb. Nu is mijn vraag of jullie ook met vrijwilligers werken. Het lijkt mij namelijk erg leuk om in jullie centrum te werken.. Ik zit in de WAO en wil graag iets doen wat ik leuk vind.

  Hartelijke groet
  Beatrix Boer

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top