Bijzondere krachten van Bala voor Cholesterol, Astma, Griep en Haaruitval.

Kurunthoti of de botanische naam Sida rhombhifolia wordt ook wel Bala genoemd. Of balam zoals ze het in Kerala zeggen en dat betekent kracht. Dit kruid wordt dus gebruikt om krachtiger te worden. Bala is een heel oud Ayurvedisch kruid, met oud bedoel ik dat het al heel lang gebruikt wordt. Het wordt volop verwerkt in oliën, kruidenpoeders en kruidendranken. Het wordt vaak voorgeschreven bij griep, astma, ms, haaruitval, galstenen, spierzwakte, zwakke botten, lage weerstand, candidiasis en algehele malaise.

In het klassieke boek van Charaka worden kruiden onderverdeeld in het effect dat ze hebben op het lichaam.

Brihmaneeya

Wanneer je onder deze classificatie valt betekent het dat de inhoud stoffen van het kruid bijdrage aan het voeden en krachtiger maken van het lichaam. Kurunthoti staat hierboven aan de lijst van werkzame stoffen.

Prasjasthapana

Dit is een interessante groep. De kruiden die onder deze classificatie vallen hebben allemaal het vermogen om snelgroeiende gezonde cellen positief te ondersteunen. Hier hoort het begin van het leven bij, de ontwikkeling van embryo naar foetus tot kind. Kurunthoti wordt dus vaak voorgeschreven aan vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn.

Madhuraskanda

Ook alweer zo’n woord waar je over struikelt. Het eerste deel van het woord bevat Madhura en dat betekent zoet. Kurunthoti valt ook onder deze classificatie en dat zijn de kruiden met een zoete smaak. Niet verwonderlijk dat dit kruid voorgeschreven wordt bij zwangere vrouwen omdat de smaak zoet kapha stimuleert. En kapha is een energie die de groei van cellen stimuleert.

Asthapana Basti

Kurunthoti wordt vaak gebruikt in een decoction of afkooksel om weefsels ter plaatse te voeden en te versterken. Het afkooksel wordt ook wel Kashya Vasti genoemd en dat wordt door middel van klysma’s via het rectum, ureter of vagina toegediend om ter plaatse het verzwakte weefsel te versterken. Kurunthoti in een afkooksel met Vacha wordt ook vaak toegepast om vaginale schimmelinfecties lokaal te behandelen. Bij mensen met een lage weerstand kan candida dat een gist is uitmonden in een schimmelinfectie. Een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt door candida ziet er rood gevlekt uit, met rond de randen vaak witte schilferingen die in vage rode pukkeltjes uitlopen.

Vatavamshana

Hier zit het woord Vata in en dat betekent dat de kruiden die onder deze categorie vallen de Vata in evenwicht kunnen brengen. Kurunthoti is bij uitstek het kruid dat deze beweging positief kan ondersteunen.

Bio actieve stoffen.

Welke stoffen zitten en dan in Kurunthoti waardoor dit kruid zo actief is.
Dit kruid bevat ephedrine (in zeer lage concentraties), hypaphorine, vasicinone, choline, betaine, phytosterol en nog een aantal andere inhoud stoffen. Maar dit zijn de meest in het oog springende stoffen waar Kurunthoti zijn werkzaamheid aan ontleend. De wortel van Kurunthoti bevatten Beta-sitosterol en dat is weer heel bekend om hoge cholesterol te behandelen.

De University van Maryland Medical Center uit de USA meldt dat verschillende studies wijzen op het vermogen van Beta sitosterol om LDL-waarden of “slechte” cholesterol te verlagen. Beta-sitosterol lijkt de niveaus van HDL, of “goed” cholesterol of triglyceriden niet te beïnvloeden. De plantensterol werkt door de opname van cholesterol in de darmen met ongeveer 50 procent te verminderen, volgens Drugs.com. Dit werkingsmechanisme leidt ertoe dat meer cholesterol wordt uitgescheiden en daardoor minder cholesterol in de bloedbaan circuleert.

Variaties in de soorten

Er zijn verschillende soorten Sida dat gebruikt wordt onder de noemer Bala. In Kerala wordt doorgaans Sida rhombifolia Linn gebruikt en dat is ook meteen de meest gebruikte vorm. In het noorden van India wordt Sida Cordifolia gebruikt onder dezelfde noemer ‘Bala’.

Dravuyaguna van Kurunthoti

De rasa of smaak is madhura en dat betekent zoet. De guna of kwaliteit geeft aan dat het een verlichtend effect heeft, olieachtig is en dat het ietwat kleverig is. Wanneer het lokaal wordt toegepast blijft het door deze eigenschappen goed op de plek van aanbreng zitten om de balans plaatselijk weer te herstellen. De Vipaka, dat betekent de nasmaak is eveneens zoet. Het effect op de doshas is dusdanig dat het alle doshas balanceert en Vata in het bijzonder.

Ksheerabala tailam

Kurunthoti in olie wordt gebruikt voor de behandeling van Vata verstoringen die aan de basis staan van zenuwpijnen, spondylosis, artritis, myalgia. Het wordt door veel Ayurvedische dokters ook voorgeschreven bij voortijdige zaadlozingen, angsten, depressie, slaapproblemen en schildklierproblemen.

Gebruik

De tailam wordt gebruikt bij massages, in enema therapien, als dhara maar ook bij oil pulling, nasya therapien en spoelingen. Kurunthoti is dus een kruid met een prachtige bloem dat niet alleen mooi is om te zien maar ook een schat aan informatie herbergt om de mens weer terug in balans te brengen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met geneeskrachtige kruiden. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

[camera]Cornelis Peters
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

Bronnen:
Charaka Samhita
https://www.livestrong.com/article/468039-medical-benefits-of-beta-sitosterol/
https://easyayurveda.com

Foto credits:
By “Sida rhombifolia at Kadavoor” © 2010 Jee & Rani Nature Photography is used here under a CC BY-SA 4.0 License, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30621721

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top