De uitvinding van Willem Einthoven is de brug tussen Ayurveda en reguliere geneeskunde.

Een mannetje in google’s doodle met twee handen en één voet in emmers met zout water verbonden aan meetinstrumenten. Dit is dr. Willem Einthoven, Nobelprijswinnaar voor geneeskunde in 1924 vanwege precies deze uitvinding. Meteen had ik het onderwerp voor mijn blog van deze week. Want hoe interessant is het als je bedenkt dat dit apparaat de brug slaat tussen Ayurveda en de conventionele geneeskunde!

Hoe het allemaal begonnen is.

Ik kan het niet laten om in grote lijnen de techniek te vertellen omdat de zoektocht naar het in beeld brengen van het menselijk lichaam een ontdekkingsreis op zich is.

In de tijd van Einthoven was het al bekend dat de hartslag gepaard gaat met kleine electrische stroompjes. Maar een apparaat hoe je dat zou kunnen meten was er nog niet. Einthoven, die naast zijn interesse voor geneeskunde ook een passie had voor natuurkunde, had de juiste ingrediënten om beide disciplines te combineren.

Het prototype.

In zijn Leids Physiologisch lab ontwikkelde hij bovenstaande machine. Op de foto zie je het apparaat zoals het er in werkelijkheid uitzag. De electroden zijn de emmers met een zoutoplossing. De elektrische meting deed hij in aanvang met behulp van een capillaire elektrometer waar de electroden op aangesloten waren.

Capillaire elektrometer.

Een capillaire elektrometer is een glazen U-vormige buis die aan de ene kant dik en aan de andere kant zeer dun is. Bij die dunne buis kun je heel goed zien wanneer er veranderingen optreden, omdat een klein drukverschil bij de dikke kant een groot lengteverschil laat zien aan de dunne kant. Deze uitslag kan weer vastgelegd worden op een fotografische plaat.

Snaargalvanometer.

Hij verfijnde zijn meetinstrument al snel door het capillaire meetinstrument te vervangen door een snaargalvanometer. De snaargalvanometer laat de stroomsterkte van een elektrische stroom zien door de uitslag van een meetnaald. De stroom loopt door een meetspoeltje en veroorzaakt een magnetisch veld dat op zijn beurt weer zorgt voor de draaiing van de naald.

Pijl en boog.

Hoe dunner de draad hoe gevoeliger de meting. Aangezien het hart maar hele kleine stroompjes afgeeft, was het een uitdaging om die draad zo dun mogelijk te maken.
Die draad maakte Einthoven door een druppel half gesmolten kwartsglas met een pijl en boog weg te schieten. Hoe inventief is dat! Deze draden waren slechts 2 micrometer dik en bezorgden hem de nodige uren zoeken in zijn lab om ze terug te vinden wanneer hij ze weggeschoten had.

Wereldwijd gebruiken ze Einthoven’s ontdekking om hartfilmpjes te maken omdat er zo ontzettend veel hartaandoeningen uit deze meting af te leiden zijn.

Cornelis, de uitvinder.

Heb ik je al eens verteld dat ik bezig ben geweest met het ontwerpen van een apparaat om de polsslag te registreren? Nee? Nou dat ging als volgt. Ik wilde een apparaatje uitvinden om de Vata, Pitta en Kapha te kunnen registreren. Met een handjevol verschillende sensoren, klittenband, een oscilloscoop en veel uren rekenen, had ik iets wat inderdaad verschilletjes kon meten.

Patent was er al.

Bij het googlen op internet kwam ik erachter dat een fysicus in Rusland een soortgelijk apparaatje gepatenteerd had. Het voordeel van iets patenteren is dat iemand anders (ik in dit geval) precies kan zien wat hij gemaakt had. Ik heb meteen contact opgenomen en gevraagd of hij me zijn apparaat kon opsturen. Dit was in het jaar 2011. Ik kreeg een van de eerste apparaten opgestuurd en was meteen enthousiast. Beschaamd heb ik mijn klittenbandjes en de sensoren in mijn kast met mislukte projecten gezet en mijn aandacht volop op het Russische ontwerp gericht.

De Vedapulse.

De Vedapulse, zoals dit apparaat heet, is namelijk gebaseerd op de hartritme variatie. Het meet net als het oorspronkelijke apparaat van Einthoven de stroompjes van het hart en maakt er een electrocardiogram (ECG) van. Het apparaat heeft de grootte en de hoogte van een kleine bijbel en kan aangesloten worden op je computer of laptop. Wat ingenieus is aan dit apparaat is de vertaling van het ECG naar Ayurvedische begrippen als Vata, Pitta en Kapha, die zo’n belangrijk uitgangspunt zijn in de Ayurveda.

Het brein bestaat uit algoritmen.

De algoritmen achter dit ogenschijnlijk simpele apparaat zijn buitengewoon geniaal. De uitvinders zijn dan ook verbonden geweest aan de Russische ruimtevaart om de astronauten te controleren en waar nodig bij te sturen. Want dat kan namelijk ook. Het apparaat heeft ook een functie om door middel van biofeedback je lichaam weer te herstellen. Je spierspanning, je manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je handen en de mate van transpiratie geven aan of je gespannen of ontspannen bent.

Work in Progress…

Inmiddels is er een heel team in Rusland aan het werk om het apparaat steeds verder te ontwikkelen en te verfijnen. In mijn praktijk is de VedaPulse een van de belangrijkste meetinstrumenten naast mijn eigen polsdiagnose, die ik ook nog altijd doe. Deels om het niet te verleren en deels omdat ik door de jaren heen steeds meer ga voelen wat er in het lichaam omgaat en wat een apparaat nog niet kan vervangen.

Gevoelige genen zijn nu ook te meten.

De laatste modules die ik gekocht hebt zijn de VedaGenetics en de Herbal Encyclopedia. Bij de VedaGenetics kan ik de genen meten die op het moment van meten gevoelig zijn voor veranderingen. Dat geeft mij extra informatie om je te voorzien van relevante informatie om je gezondheid bij te sturen. Met de recent ontwikkelde Herbal Encyclopedia kan ik op basis van de meting een kruidencombinatie samenstellen die gericht is op jou als persoon. Dus geen kant en klare kruidensupplementen maar combinaties van kruiden die ik na de meting zelf ga samenstellen en die op dit moment voor je nodig zijn.

Kruidenpreparaten op maat.

Voorheen deed ik dat ook al, maar door dit programma met de zeer uitgebreide encyclopedie kan ik me nu nog beter specialiseren in het maken van het juiste preparaat. Dat dit zijn vruchten afwerpt is te merken aan de blijdschap van mijn cliënten als mijn adviezen en kruidenpreparaten hen echt helpen.

ABC consult

Mijn consulten bestaan uit drie onderdelen. Als eerste stuur ik je twee vragenlijsten via de e-mail. Dan maken we een afspraak voor een consult waarbij ik je vragen beantwoord en zelf ook vragen aan je ga stellen. Als derde volgt de meting met de VedaPulse en mijn eigen onderzoek. Deze drie onderzoeken vat ik samen in een uitgebreid rapport inclusief behandelplan. Dit is het ABC consult pas ik dagelijks toe en blijf dit ook voortdurend bijstellen zodat ik je zo goed mogelijk kan helpen.

Denk je dat ik je zou kunnen helpen of wil je me spreken over je klachten? Stuur me dan even een e-mail zodat ik je kan terugbellen. Een gesprek van 15 minuten is altijd gratis.

[cart]Download mijn Gratis Boodschappengids gevat in een e-book met gezonde producten voor een optimale gezondheid. Zo weet je altijd wat je moet kopen in iedere willekeurige supermarkt.[/cart]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven