

Zoete aardappelen helpen de bloedsuiker te stabiliseren
Nu de herfst, het vata seizoen, in volle gang is, kan er veel behoefte zijn aan aardende en verwarmende maaltijden.
Zeker voor vata types is het belangrijk om geaard te blijven in de herfst. Zoete aardappel is een van die groenten die daarvoor zorgt.
In tegenstelling tot zuivelproducten, aardappelen en pasta voelen zoete aardappelen licht aan in de maag, terwijl ze nog steeds voedzaam zijn. Zoete aardappel ondersteunt de spijsvertering en bevat voldoende vezels om een goede eliminatie te bevorderen.
Naast eenvoudig zetmeel zijn zoete aardappelen rijk aan complexe koolhydraten, wat betekent dat deze wortels de eetlust voor langere tijd kunnen stillen. Ondanks de naam ‘zoet’ kan het een heilzaam voedingsmiddel zijn voor diabetici, omdat uit voorlopige onderzoeken is gebleken dat het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Zie hieronder een heerlijk vata verlagend recept.
Curry van zoete aardappel met doperwten (2 personen)
Ingrediënten:
- Sap van 0,5 limoen
- 1 mespunt kurkuma
- 1 grote zoete aardappel
- 2 el sesamolie of kokosolie
- 150 ml biologische kokosmelk
- 1 kopje doperwten uit diepvries
- Handvol cashewnoten
- 0,5 bouillonblokje
- Verse gember, stukje van 1 cm
- 0,5 bosje verse koriander
- 1 ui
- 1 tl kerriepoeder
- Ca 300 ml water
Bereiding:
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.
- Snij de ui in fijne stukjes en schil en rasp de gember.
- Verhit de olie in een pan en bak de gember en de ui.
- Voeg de zoete aardappel en de kerrie toe.
- Voeg het water, de kokosmelk, de kurkuma en het halve bouillonblokje toe en breng alles aan de kook.
- Voeg de erwten toe en laat tien minuten koken.
- Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge koekenpan.
- Breng de curry met limoensap op smaak.
Serveer met de koriander en de cashewnoten.
Eet smakelijk




