Voor het eerst is nu wetenschappelijk aangetoond dat het mogelijk is om het ontstaan en de ontwikkeling van Alzheimer te beïnvloeden door een verandering in de voeding en daaruit voortvloeiend de leefstijl.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 74 Alzheimer patiënten en 158 gezonde controles tussen de leeftijden van 65 en 90. Prof. dr. Gabrielle Nagel en haar onderzoekers van de Universiteit van Ulm uit Duitsland ontdekten dat de serumconcentratie van de antioxidanten vitamine C en beta-caroteen veel lager zijn bij patiënten met een lichte vorm van dementie dan in controle personen.
Oxidatieve stress
Met dit onderzoek hebben de wetenschappers bewijzen in handen dat oxidatieve stress bijdraagt aan de ontwikkeling van Alzheimer. Oxidatieve stress beperkt de exploitatie van zuurstof bij mensen.
In iedere cel van ons lichaam spelen zich biochemische reacties af. Bij een heleboel van die chemische reacties komen vrije radicalen vrij. Dit zijn moleculen met een sterke oxiderende werking. Deze vrije radicalen kunnen andere moleculen en genen aanvallen en ze veranderen van structuur. Dit houdt in dat oxidantia (oxiderende stoffen) de eigenschappen van de cel kunnen veranderen. Dit kan dus ook Alzheimer veroorzaken zoals de wetenschappers nu aangetoond hebben.
Goede voeding beschermt
Om ons lichaam te beschermen tegen deze aanvallen van vrije radicalen gebruikt ons lichaam verdedigingstoffen zoals enzymen, vitaminen, spoorelementen, oligo-elementen, aminozuren, proteïnen, mineralen en carotenoïden. Deze zitten allemaal in de groep van de anti-oxidanten ook wel onze verdedigingstoffen genoemd. Dit zit in goede voeding.
Vind de balans terug
Ons lichaam neemt normaal gesproken voldoende anti-oxidantia op uit onze voeding om deze oxidantia te neutraliseren. Maar door onze steeds snellere maatschappij, hectische werkomstandigheden, problemen in de privé sfeer, één ouder gezinnen, onrealistische verwachtingspatronen, en de daaruit vloeiende stress komen we niet meer toe aan onze natuurlijke bioritmen en gezond eten. En als we gezond eten kunnen we het door de stress niet goed verteren.
Iedere dag weer moet er een evenwicht gevonden worden tussen oxidantia en anti odiantia. Dat kan alleen als je zelf lichamelijk en geestelijk in evenwicht bent. Daar helpt goede voeding en een evenwichtige levensstijl bij. Vind de balans weer terug!
Ayurvedisch Balans Consult geeft inzicht
Wanneer je hier hulp bij wilt hebben in de vorm van een goed gesprek en voedingsadviezen op maat dan kun je overwegen om eens een Ayurvedisch balans consult af te spreken.
Wij helpen je graag verder om je gezondheid in eigen hand te nemen. 0523-744004 of info@ayu.nl
Cornelis Peters
2 oktober 2012
Bronnen: Journal of Alzheimer Disease http://www.j-alz.com/
University of Ulm: http://tinyurl.com/9vv53nv
Ayurveda en Alzheimer:
De angst voor Alzheimer: http://tinyurl.com/9nlvofa
Ayurvedisch kruid geeft opmerkelijk resultaat bij de behandeling van Alzheimer: http://tinyurl.com/8jywg7z