Ayurveda Everyday, Ayurveda Everywhere

Terugblik op een fantastische dag.

Internationale Ayurveda Dag 2022 Ambassade foto

Dit jaar was op 23 oktober Internationale Ayurveda Dag. Ter ere hiervan opende de heer Gince Kuruvilla Mattam van de Indiase Ambassade de ceremonie in het Europa Ayurveda Centrum in Witharen door het aansteken van de lamp.

Het thema van dit jaar voor de Ayurveda Dag is ‘Har Din, Har Ghar Ayurveda’, ‘Ayurveda Everyday, Ayurveda Everywhere’ (AEAE).

Ayurveda iedere dag, Ayurveda in ieder huis.

De doelstellingen vanuit India voor de 7e Ayurveda Dag omvat:

  • Ayurveda als complementaire geneeskunde integreren in de reguliere gezondheidszorg.
  • Het potentieel van Ayurveda verkennen om bij te dragen aan het nationaal gezondheidsbeleid en nationale gezondheidsprogramma’s.
  • De ziektelast en de daarmee samenhangende morbiditeit en mortaliteit verminderen door gebruik te maken van de potentie van Ayurveda.
  • Aandacht op de sterke punten van Ayurveda en haar unieke behandelingsprincipes.
  • Bewustzijn creëren bij de huidige generatie.
  • Bewustmaking dat Ayurveda een wetenschappelijk onderbouwd medisch systeem is.

Het Europa Ayurveda Centrum (EAC) begon 22 jaar geleden vanuit een kleine flat in Amsterdam en is opgericht door Cornelis Peters, zijn vrouw Mohana Kumari en zoon Vighnesh Peters. Inmiddels is het Centrum uitgegroeid tot een levendige, internationale community in Witharen met een panchakarma kliniek, consultruimten, een gastenverblijf en kruidentuin met een diversiteit aan medicinale kruiden, planten en bomen.

Na het overlijden van zijn vrouw (2020) heeft Cornelis een jong, professioneel team samengesteld die het gedachtegoed van zijn vrouw met heel veel passie en zorg voortzetten, bestaande uit een fysiotherapeut, yogadocent, ayurvedische masseur, ayurvedisch voedingsconsulent en een ademcoach. Dit jaar zijn er ook vier Ayurveda artsen uit India en Sri Lanka werkzaam binnen dit centrum.

We waren verheugd met de openingsceremonie van de heer Kuravilla Mattam van de Indiase Ambassade. In het kader van de Internationale Ayurveda Dag lanceerden wij de pilot van het ayurveda tijdschrift “Jouw reis met Ayurveda”, uitgegeven door het EAC. 

De heer Kuravilla Mattam gaf een bemoedigende speech waarin hij zijn bewondering uitsprak over de behaalde mijlpalen van het EAC en hoe het gehele team met persoonlijke toewijding en passie de ayurvedische kennis overbracht op de aanwezigen tijdens de Internationale Ayurveda Dag in het centrum van het EAC.

Hij was aangenaam verrast door het feit dat het EAC diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan heeft naar de werkzaamheid van Ayurvedische kruiden met diverse universiteiten in Nederland en Duitsland,

Zoals bijvoorbeeld het onderzoek waarbij het zuiverend vermogen van bepaalde waterplanten op de kwaliteit van het water onderzocht is door o.a. Wetsus en de Universteit van Munster in Duitsland

“Dit is wat we willen, Ayurveda is een wetenschap en hoe meer we dat kunnen aantonen hoe beter het aan zal spreken bij het grote publiek. De minister-president van India, de heer Narendra Modi, heeft als belangrijk doel om Ayurveda in elk huisgezin in India te introduceren,” zei de heer Kuravilla Mattam.

India en Nederland onderhouden hartelijke en vriendschappelijke betrekkingen op basis van gemeenschappelijke waarden als democratie, rechtsstaat en vrijheid. Nederland huisvest de grootste Indiase diaspora in continentaal Europa.

Beide landen werken op grote schaal samen, onder meer op het gebied van waterbeheer, landbouw en voedselverwerking, gezondheidszorg, slimme steden en stedelijke mobiliteit, wetenschap en technologie, hernieuwbare energie en ruimtevaart.

De twee landen delen ook een sterk economisch partnerschap, waarbij Nederland de op twee na grootste investeerder in India is. Er zijn meer dan 200 Nederlandse bedrijven aanwezig in India met een vergelijkbare aanwezigheid van Indiase bedrijven in Nederland.

In een kort nagesprek tussen de heer Peters en de heer Gince Kuravilla Mattam uitte de heer Gince Kuravilla Mattam de wens om vooral door te gaan met het introduceren van Ayurveda in Nederland. “Wij van de Indiase Ambassade gaan u en uw werk ondersteunen.”

Een mooi moment van 22 jaar lang iedere dag met Ayurveda bezig te zijn in Nederland.

Later op de dag zagen wij dat het bezoek van de Indiase Ambassade aan ons centrum op de facebookpagina van de Indiase Ambassade stond.  Dat voelde voor ons als een hele mooie afronding van een bijzondere dag.

Pers krant de Toren - EAC Indiase ambassade

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.