Wat zijn synapsen?
Synapsen zijn contactpunten tussen twee zenuwen zodat deze zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Denk maar aan een kroonsteentje tussen twee snoeren. Door de verbinding van dat kroonsteentje kan de stroom van het ene snoer naar het andere stromen. Stel je voor dat dit kroonsteentje de vorm heeft van een bol met rondom ingangen. Dan kunnen er dus heel veel snoeren verbonden worden. Met een rechthoekig kroonsteentje krijg je een lang snoer die draad A met draad B verbind maar met een bolvormig kroonsteentje krijg je plotseling een heel netwerk.
Voedingsstoffen
Ons geheugen, herinneringen en opnieuw dingen leren zijn allemaal processen die afhangen van de aanmaak van nieuwe synapsen. Dit gaat je leven lang door. Blijf je geestelijk actief dan blijf je je hersenen stimuleren om steeds weer nieuwe synapsen te maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat er voldoende materiaal is (lees voedingsstoffen) om deze synapsen te maken.
Wat zit er in dat drankje?
Het drankje bevat een gepatenteerde combinatie (Fortasyn) van de omega-3-vetzuren DHA en EPA, fosfolipiden, choline, UMP, foliumzuur, selenium, vitamine B6, B12, C en E. Als ik dit zo lees dan denk ik meteen. Hoe krijg je dit binnen met je gewone voeding. Dat is natuurlijk oneindig veel beter dan een drankje uit de fabriek. Natuurlijk moet je ook en dat gaf ik al aan genoeg hersengymnastiek doen. Daar moet je zelf actief mee aan de gang.
Nu even terug op die voedingsstoffen. Ik geef hieronder even een lijstje met voedingsmiddelen waar dit inzit.
Voedsel voor de hersenen.
Omega-3 vetzuren zitten in noten, zaden en groene bladgroenten en natuurlijk de eieren, yoghurt en kaas. DHA en EPA zitten in algen en zeewier en in vette vissoorten. Fosfolipiden en dan vooral lecithinen zitten eveneens in zaden en noten maar ook in koudgeperste olie, eierdooiers en sojabonen. UMP staat voor uridine monofosfaat en zit vooral in moedermelk, tomaten, brouwersgist, bier, broccoli en orgaanvlees. Foliumzuur zit vooral in groene groenten. gist, fruit, asperges, kool, broccoli en fruit. Selenium zit in granen, groenten en dierlijke producten vaak gekoppeld aan het eiwit. Ben je vegetariër dan moet je vooral granen en natuurlijk veel groenten eten want daar zit het ook in. Dan hebben we de vitamines B6 en B12, B6 zit vooral in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten en B12 zit alleen in voeding van dierlijke afkomst dus in vlees en zuivel. Vitamine C zit in fruit en verse groente en vitamine E tenslotte zit vooral in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.
Wat veel??
Het lijkt veel maar het is niet zo ingewikkeld. Belangrijke dingen zijn goed en vooral smakelijk eten. Dus verse producten, veel afwisseling met de granen, zaden, oliën, vis en vlees en groenten. Kijk goed waar je product vandaan komt. Ben je vegetariër let dan vooral goed op je vitaminen. Zorg dat je gevarieerd eet.
Verder nog wat?
Ja, natuurlijk. Lees dagelijks de krant of een boek. Wees geïnteresseerd en erbij. Hou contact met je vrienden en familie. Dan kunnen we nog heel lang volop genieten van het leven en van elkaar omdat we dat zelf in de hand houden.
Met gezonde groet,
Cornelis Peters
8 juli 2014
Ik ben benieuwd naar je mening dus gebruik onderstaande box om jou mening weer te geven.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Wie heeft de sleutel tot een langer leven?
Bronnen:
Allemaal op 8-7-2014 geraadpleegt.
Voedingsgeneeskunde
Gezondheidsnet
Wikipedia
Mens en gezondheid