Vijf signalen dat je lichaam te snel veroudert en hoe dit terug te draaien.


Ons lichaam geeft in een vroeg stadium signalen af dat er iets niet goed is. Dat er iets uit balans raakt en daar hoeft maar een minimale aanleiding voor te zijn. Het is dus zaak om dit in een vroeg stadium te herkennen zodat we onmiddelijk kunnen ingrijpen. Dat vraagt inzicht en openheid om in alle oprechtheid naar onszelf te kijken.

De symptomen van vroegtijdige veroudering

Vroegtijdige rimpels, huidverkleuringen, de conditie van je haar, lusteloosheid, de manier van bewegen en je algehele uitstraling geven een indicatie of je biologische leeftijd klopt met je werkelijke leeftijd in jaren. We kennen allemaal wel mensen die in verhouding met hun leeftijd er veel jonger uitzien en zich ook zo gedragen of andersom. Mijn eigen moeder (86) is een mooi voorbeeld hoe je gezond en vitaal ouder kunt worden. Ze woont nog op zichzelf wandelt dagelijks minstens een uur met haar hondje is verzorgd en ziet er opgewekt uit. Ze houd nauwgezet het nieuws bij niet alleen het wereldnieuws maar ook het nieuws over haar kinderen en kleinkinderen.

Hier zijn signalen die je zeer serieus moet nemen en wat je er aan kunt doen.

 1. Rode Ogen
 2. Chronische rode ogen kunnen een teken zijn van een chronische ontsteking. Chronische ontstekingen kunnen geassocieerd worden met verschillende leeftijd gerelateerde ziekten zoals osteoartritis.

  Hoe kan je dit terugdraaien? Volg een alkalisch dieet dat vol zit met antioxidanten. Zo’n dieet kan ontstekingen beduidend verminderen.
  Dat betekent 80 percent van de maaltijd moet bestaan uit groenten en fruit, terwijl de overige 20 procent moet bestaan uit eiwitten, koolhydraten, zetmeel en vetten. Vermijdt fast food, geraffineerde suikers en buitenshuis eten.
  Uitstekende voedingsmiddelen zijn: zoete aardappelen, komkommers, amandelen, walnoten en knoflook.

 3. Hangende Oogleden
 4. De ogen zijn niet alleen de spiegels van je ziel, ze zeggen ook iets over je algemene gezondheid. Hangende oogleden kunnen een indicatie van vermoeidheid, allergieën, schildklierafwijkingen, of vochtophoping zijn.

  Vaak worden hangende oogleden in verband gebracht met oxidatieve stress, waardoor vrije radicalen zich ophopen en daardoor celbeschadiging veroorzaken.

  Oxidatieve stress komt door een slechte omgeving, onzuivere lucht (smog) of verontreinigd water en het eten van slechte voeding. Ook mentale stress mag niet onderschat worden. Vette patat, chips en fabrieksmayonaise kun je veranderen door het eten van vruchten en bijvoorbeeld wortjeljes met hummus als dipsaus. Je verandert dan niet het ritueel van “snacken” maar je verandert de inhoud en dat is gemakkelijker in te passen en vol te houden dan het verbieden van iets waar je eigenlijk erg van geniet.

  Hoe kan je dit terugdraaien?: Ik heb het al een beetje verklapt. Verander de producten en ingredienten naar verse en gezonde producten.
  Stap over op een dieet met mooie verse en gezonde producten met veel groenten en fruit. Matig het gebruik van vlees en vis en pak eens wat vaker bonen zoals kikkererwten om aan de benodigde eiwitten te komen. Dat hoeft echt niet altijd van vlees of zelfs vis te komen.

 5. Rimpels en Verslapping van de Huid
 6. Rimpels en verslapping van de huid kan voelen als een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Echter de meeste mensen zien rimpels en fijne lijntjes al voor hun dertigste. Er zijn crèmes, make-up producten en procedures om hun zichtbaarheid te minimaliseren. Maar het in natuurlijk veel beter om achter de oorzaak te komen en dit bij de bron aan te pakken.

  Voeding is de sleutel van een gezonde en mooie huid. Roken is bijzonder slecht voor je huid dus dat moet onmiddelijk gestopt worden. Roken is in alle opzichten een slechte gewoonte en hoort mijns inziens bij een vorige eeuw toen we nog niet wisten hoe slecht het was. Nu weten we wel beter dus roken moet absoluut vermeden worden. Diepe lijnen langs je neus kunnen wijzen op een overbelaste lever. Daar zou je dan een leverreinigingskuur voor moeten gebruiken om de lever te reinigen.

  Je kunt de leverkuur bestellen in onze nieuwe webshop:

  Hoe kan je dit terugdraaien?: Begin de dag met het drinken van 1 glas citroenwater met een schepje honing.
  Gebruik van fruit ‘peren’ en voor groenten ‘kolen’ omdat beide rijk zijn aan vezels en helpen om de dikke darm op een natuurlijke manier te reinigen. Tegelijkertijd zitten er veel vitamine E, B en A in peren plus de nodige mineralen en in kolen zit veel vitamine C en zwavel. Gebruik het kruid kurkuma dat vol zit met curcumine dat werkt als een anti inflammatoir. Gebruik dit met een mespuntje peper zodat de curcumine goed opgenomen kan worden. Kurkuma bevat ook stoffen die de natuurlijke teint kunnen versterken.

 7. Veranderingen in Huidskleur of Textuur
 8. We zien veranderingen in onze huid en de textuur van onze huid meestal als we ouder worden. De porien worden zichtbaarder en vaak wordt de textuur van de huid anders. De conditie van je huid signaleert echter ook problemen in je lichaam.
  Als je opeens een droge, schilferige huid krijgt terwijl je dat voorheen nooit had kun je het beste naar de huisarts voor een controle op je schildklier. De schildklier is een belangrijk orgaan om je vitaal te voelen en een te trage of te snel werkende schildklier kan de boel behoorlijk ontregelen.

  Hoe kan je dit terugdraaien?: Geef je schildklier een pauze door te stoppen met het gebruik van soja en cafeïne. Soja kan je schildklierfunctie onderdrukken en schade toebrengen aan de enzymen die het schildklierhormonen maken. Gebruik je soja dat verwerkt zit in tofu voor je eiwittenbron neem dan eens gerst als alternatief. Gerst zit vol met eiwitten en tevens mangaan. Mangaan versterkt je schildklier en is een belangrijk mineraal voor huid en haar. Als je een verstokte koffiedrinker bent dan kun je overwegen om Vogel’s Bambu koffie te proberen.
  Het belangrijkste bestanddeel van Bambu-koffie is cichorei. Cichorei was trouwens tijdens de tweede wereldoorlog, toen koffie schaars was, erg populair als koffie vervanger. Gemoute gerst, vijgen, tarwe en eikels zijn de extra ingrediënten die maken dat dit product echt als koffie smaakt.
  Verder is de keuze voor uien, wortelen, boerenkool en citroenen uitstekend om de schildklier te versterken en de lever en nieren te reinigen.

 9. Voortdurend Gestrest Voelen
 10. Stress lijkt wel een onlosmakende factor te zijn van onze moderne tijd. Overwerkte zakenmannen met vroegtijdig hartfalen als gevolg van stress is een fenomeen dat al lang niet meer geldt. Nu komt stress voor bij schoolgaande kinderen, jong volwassenen, mannen en vrouwen. Eigenlijk bijna bij iedereen. Stress geeft spanning en spanning is af te lezen van je gezicht en je houding. Dit voortdurende spanningsveld zorgt ervoor je uitgeput raakt. Je reserves worden te vroeg aangesproken. Is stress van korte tijd dan is het prima. Dan wordt het hormoon cortisol vrijgemaakt en dat zorgt ervoor dat je in de “vecht of vlucht modes” zit zodat je onmiddelijk kunt reageren. Is je cortisol te laag wat op dit moment groot nieuws is omdat Lars Boom hier aan lijdt dan zegt dit iets over je lichamelijke conditie. Bij een continue stress reageert het cortisol niet meer en zakt het zelfs onder de normaalwaarden.

  Hoe kan je dit terugdraaien?: Je bent niet gedoemd tot een leven van stress. Natuurlijk zijn er momenten van stress en een zekere mate van stress is zelfs gezond. Een belangrijke sollicitatie, examen of een sportieve uitdaging doen de stress toenemen. Dat is gezonde stress.
  Ga voor jezelf na waar de stress vandaan komt en hoe je dit beter kunt integreren in je leven. Zorg dat je goed slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt. Waar hebben we dit meer gehoord. Het lijkt een uitgesleten weg maar is dat echt niet. Hou de regie in eigen hand en zorg goed voor jezelf. Probeer dit maar eens uit gedurende twee weken. Je zult zien dat je veel meer kunt dan je dacht – doodeenvoudig door bewust te kiezen wat goed voor je is. Kijk maar in de spiegel. Je staat zelfverzekerder, je ogen stralen, je huid ziet er goed uit en je haar voelt weer veerkrachtig en sterk. Dat is het resultaat van anders met jezelf omgaan. Met meer eigenwaarde en met meer respect.
  Daar wordt je weer jong van en dat straal je dan ook uit. Is dat geen prachtig cadeau aan jezelf?

  Meten is Weten

  In een persoonlijk consult doe ik een VedaPulse analyse. Hiermee kan ik je laten zien wat je biologische leeftijd is en of dit strookt met je echte leeftijd. Ook kan ik je laten zien wat je stress level is. Ik kan dit dus meten en het je direct laten zien. Alle stappen die ik hiernboven beschreven hebt zorgen ervoor dat je jouw biologische leeftijd weer laat corresponderen met je werkelijke leeftijd en soms zelfs jonger. Meten is weten is één ding maar er iets aan doen is een ander ding. Heb je hierbij profesionele hulp nodig, maak dan een afspraak met het EAC voor een balans consult. Een eerste stap is al een goed begin.
  cornelis peters

Cornelis Peters
Ayurveda geneeskundige

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

6 gedachten over “Vijf signalen dat je lichaam te snel veroudert en hoe dit terug te draaien.”

 1. Henk Keuchenius

  Ja ik wil een afspraak maken om:

  a. gemeten te worden en
  b. persoonlijk advies wat en hoe ‘er’ wat aan te doen.

  Waar moet ik me aanmelden.
  Waar moet ik naar toe en
  Wat zijn de kosten ? = is het 100% eigen rekening ?

  1. Beste Henk,
   Dat kan op twee locaties. In Witharen (vlakbij Ommen) of in Zwolle tegenover de Isala kliniek. Onze consulten worden deels vergoed door de zorgverzekering als je aanvullend verzekert bent. Dan kun je op deze lijst zijn hoeveel je terug krijgt van de verzekering.
   http://www.nwp-natuurgeneeskunde.nl/verzekeraars.asp
   Een Ayurveda Balans Consult met een lichamelijk onderzoek een uitgebreide anamnese met o.a. VedaPulse en een uitgebreid verslag kost 157 euro. Dit duurt 1 1/2 uur.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

 2. Wauw, goed uitgewerkt. Maar het weet niet of het terug te draaien valt. Als het er door is is het er eenmaal doorheen. Welk creampje je ook gebruikt

  1. Beste Marlies,
   Ik ben het met je eens dat bij ouder worden niet alles terug te draaien is. We hoeven ook niet blijvend eruit te zien als een twintigjarige. Wat ik wel heel belangrijk vind en dat is wat ik probeer te benadrukken dat er zoveel kan veranderen als we diep van binnen onszelf geaccepteerd hebben wie we zijn. Als we dat vervolgens ook uitstralen naar buiten toe dan veranderd er iets. Daar helpt goede voeding, rust, acceptatie en eigenwaarde zoveel bij. Kijk maar eens naar mensen die hun leeftijd heel mooi dragen. Dan is ouder worden niet iets om tegen op te zien, integendeel dan is ouder worden de uitstraling van verworven wijsheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.