Vier seizoenen bestaan niet in Ayurveda.

In aanloop naar de Astronomische lente hebben we nog 20 dagen om allerlei voorbereidingen te treffen om zo gezond en vitaal mogelijk te leven. De Vata en Kapha dosha zijn nog een poosje dominant ten opzichte van de Pitta dosha. Dat is een natuurwet. Dat heeft even niets te maken met je eigen dosha. Als je een Vata, Pitta of Kapha type bent van nature dan verandert dat natuurlijk niet als de seizoenen wisselen.

Het onveranderlijke veranderd niet

Je geboorteconstitutie is net als je bloedgroep of de kleur van je ogen onveranderlijk. Dat is genetisch bepaald. Wat wel veranderd – en dat zie je in de natuur ook gebeuren – zijn de invloeden van buitenaf. Daardoor wordt je eigen constitutie beinvloed. Dat heet Vikruti oftewel je constitutie zoals deze NU is.

Binnen en buitenwereld

De winter met zijn korte dagen en koude temperaturen heeft een andere invloed op je dan de warme zomer met zijn lange dagen en hoge temperaturen. Als je in een tropisch land woont en de temperatuur stijgt daar boven de veertig graden dan zit je ver boven je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert daarop door te transpireren, het vocht van je transpiratie verdampt op je huid en daardoor koel je af. Andersom kan ook. Als je naar Antartica gaat en je hebt te maken met temperaturen ver beneden het vriespunt moet je lichaam extra energie verbranden om je lichaamstemperatuur van 37 graden Celcius te handhaven. Hoe doe je dat? Door meer te eten anders te eten.

Omgeving heeft invloed op je

Dus als ik het steeds heb over de Vata en Kapha die overheerst in deze periode dan spreek ik over de bio energien die van buiten invloed op je oefenen. Omdat jij daar op reageert neem je deze energie als het ware over. Je Pitta wordt door de invloed van de bio energien van het seizoen – in dit geval de winter – getemperd.

Wat moet je doen goed de seizoenen door te komen?
“Vata seizoen” , kenmerkt zich door de kenmerken van het betreffende dosha: droog, licht, koud, ruw, subtiele, mobiel, en helder (of leeg). De herfst is een typische Vata seizoen.
” Pitta seizoen”, kenmerkt zich door de kenmerken van het betreffende dosha:
Door het maken van dieet en levensstijl keuzes die het effect ieder seizoen tegen gaan, kan je beter onderhoud handhaven van uw interne gevoel van evenwicht gedurende het hele jaar.

Door goed je omgeving te observeren vanuit dit kwalitatieve perspectief machtigt u om te reageren op zowel de dagelijkse als de seizoensgebonden schommelingen in uw lokale klimaat. De waarheid is dat velen van ons seizoen geschikte gewoonten al vast te stellen, zelfs zonder zich bewust te doen. Bijvoorbeeld, in de zomer is een tijd waarin we vaak genieten van salades en watermeloen in overvloed, het is het perfecte tegengif tegen de hitte en de intensiteit van de zomer.

In oktober en november, zijn we vaak druk met het bakken van heerlijke pompoen brood en dineren we graag met stevige, aardende soepen en levensmiddelen die van nature het droge, licht en grillige karakter van de Vata te onderwerpen. Door het maken van dieet en levensstijl keuzes die de effecten van elk seizoen tegen gaan, heb je een beter grip van je interne gevoel van evenwicht gedurende het hele jaar.

Ik heb drie musjes op de foto staan. Wat ik zo leuk vind aan deze vogels in het voorjaar is hun enthousiasme voor al het werk dat hun te wachten staat. Er wordt volop gezongen, de mannetjes zoeken de vrouwtjes en de vrouwtjes de mannetjes en ondertussen wordt er hard gewerkt om nestjes in te richten. De drang om voor het nageslacht te zorgen is enorm. Het is een natuurwet.

Wie verteld hoe het moet?

Het klinkt zo gemakkelijk maar als je hier goed over nadenkt is het onvoorstelbaar. Wie vertelt die vogels dat? Hoe weten ze wat ervan ze verwacht wordt als het voorjaar wordt. Hoe weten ze dat ze voor het nageslacht moeten zorgen. Wie fluistert dat ze in?

Universele taal

Toch zit deze vanzelfsprekendheid over de veranderingen van seizoenen, onze rol daarin en hoe we voor elkaar moeten zorgen ook in onze natuur. Bij iedereen, niemand uitgezonderd. Het is een universele taal. Een taal zonder woorden. Begrijpen dat iets waar is zonder dat je ervoor geleerd hebt. Van binnenuit weten dat je dit of dat moet doen.

Betekenis van taal

Wanneer ik de betekenis van taal opzoek vind ik dit bij Wikipedia: ‘Het begrip taal heeft in het algemeen betrekking op elke min of meer complexe vorm van communicatie in de vorm van tekens, die gezamenlijk een systeem vormen. De term kan daarbij betrekking hebben op het systeem als geheel waarvan de tekens de individuele bouwstenen vormen, of op slechts een of enkele van de tekens afzonderlijk.’

Vata, Pitta en Kapha zijn tekens van een universele taal

Zo zijn de rishis of zieners in het oude India achter de betekenis van de beweeglijke kracht Vata, de transformerende kracht Pitta en de opbouwende kracht Kapha gekomen. Hier hebben ze een systeem van gemaakt waarmee je kunt werken. Door te kijken hoe de natuur en de schepselen van de natuur zich aanpassen aan de verschillende seizoen. Daarbij keken ze niet specifiek naar vier seizoen maar naar de invloed van de drie bio energien op het betreffende seizoen.

Dit is wat ze ontdekte.

Vata is hoger in de herfst en in de winter.
Pitta is hoger in de zomer.
Kapha is hoger in de winter en de lente.

Welke voeding hoort daarbij?
Bij ieder seizoen kies je de tegenovergestelde energie die dominant is in dat betreffende seizoen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.