Vetvrij of Suikervrij? Welk dieet is beter.


Welk dieet werkt het best? Is dat nu vetvrij of suikervrij. De Britse dokterstweeling Alexander en Chris Tulleken probeerde het uit.

Alexander gaat voor vet en Chris voor suiker

Een maand lang ging Alexander vetrijk eten, zonder koolhydraten en Chris vetarm met juist veel koolhydraten. Interessant aan deze test is dat beide broers een een-eiïge tweeling zijn zodat we goed kunnen vergelijken welk dieet nu beter is.

Alexander (vet) miste de koolhydraten enorm en dan vooral groente en fruit. Hij raakte ook geconstipeerd. Chris (suiker) had geen last van constipatie maar bij hem zorgde het dieet voor een onverzadigbare trek naar snacks.
De beide broers werden begeleid met hun dieet en kregen ook cognitieve en fysieke testen.

Wie viel het meeste af?

Alexander met zijn vetrijke dieet viel het meeste af. Chris met zijn suikerdieet dus veel minder.
Alexander kreeg last van ketonen die zijn lichaam aan ging maken als brandstof voor zijn hersenen. Een dieet met weinig koolhydraten maakt ketonen aan. Echter ketonen zijn veel minder efficient dan koolhydraten voor de hersenen. Dat bleek uit de cognitieve test die beide heren ondergingen.
Zij kregen ieder 100.000 engelse ponden (in een simulatie) om mee te handelen op de beurs. Daarbij bleek dat Chris veel allerter en ‘scherper’ was dan zijn broer Alexander. Chris verdiende 3 x zoveel. Ook bij de fysieke test was Chris beter in vorm dan zijn broer. Bij de fietstest haalde hij hem fluitend in. Bij de bloedtesten bleek dat Alexander zijn energie niet alleen uit de eiwitten van zijn vetdieet haalde haalde maar ook uit het afbreken van zijn spierweefsel. Dat was de reden dat hij zijn broer met de fietstest niet bij kon houden. Zijn spieren werden aangetast.

Vet versus Suiker, wat is beter?

Bovenstaande maakt duidelijk dat beide nodig zijn. Het een is niet beter of slechter dan de ander je moet ze beide innemen. Wat wel belangrijk is aan dit onderzoek is de conclusie.
De combinatie van beide – vet en suiker in hoge concentratie in bewerkte voedingsmiddelen is de boosdoener. Dan gebeurt er iets merkwaardigs in je zelf regulerend systeem dat normaal gesproken waarschuwt als je voldoende gegeten hebt.

Conclusie

Ga geen dieet volgen waarbij je of het vet of het suiker uitbant. Dat heeft geen zin, is slecht voor je lichaam en werkt averechts. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen met suiker en vet. Die combinatie zet je systeem uit dat zorgt dat je ‘genoeg’ hebt. Eet gewoon en maak het zoveel mogelijk zelf klaar. Dan geniet je meer en het is zoveel gezonder.

Misschien vind je dit ook interessant:

Verbeter je spijsvertering

Maaltijd adviezen

Eet volgens je constitutie

Test je constitutie

Algemene leefregels

Bronnen:

Dailymail

BBC

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Vetvrij of Suikervrij? Welk dieet is beter.”

  1. Het is me niet helemaal duidelijk waarom Alexander groente en fruit miste? Dat zijn de essentiële voedingsstoffen die thuis horen in elk dieet! En werd er alleen industriesuiker vermeden of alle “suikers” dus ook suikerrijke groente en fruit? Ik vermijd zelf alleen de lege, toegevoegde suiker, biet- en rietsuiker en stropen daarvan gemaakt. Zonder deze informatie heb ik niets aan de uitslag van deze test.

  2. Cornelis Peters

    Beste Danielle, Beide broers zijn arts en een-eiïge tweeling. Ze hebben gedurende een maand dit zeer strikte dieet gebruikt om duidelijk te krijgen welke van de twee voedingsproducten ‘suiker of vet’ het meest effect heeft op afvallen en wat dit doet met je lichaam. Het is dus geen dieet om op te volgen maar een eenmalige test. Alle suikers werden vermeden.
    Met vriendelijke groet,
    Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven