Tip 8 van de Ayurvedische huismiddeltjes om goed voor je lever te zorgen is Papaya.

De papaja (Carica papaya) is een plant uit de familie Caricaceae. De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt dan ook wel “boommeloen” genoemd. De vruchten groeien aan de stam van de boom. De boom kan tot zes meter hoog worden. De stam is hol, de bladeren zijn groot en vingervormig.

Toen ik nog in India woonde had ik een huis met een groot balkon langs de gehele breedte van het gebouw. Onder het balkon was de tuin. Op een ochtend plante Mohana de zaden van de papaya net onder de plaats waar ik vaak zat. Na twee maanden kon ik de plant al aanraken vanaf het balkon. Zo hard groeit deze plant.

De papaya is om meerdere redenen heel erg gezond maar vooral voor zijn reinigende effect op de lever. Er zijn in de ayurveda literatuur gevallen bekend waarbij mensen met een livercirrose genazen door vier weken lang dagelijks een glas lauwwarm water te drinken waarin een halve theelepel citroensap en twee theelepels papaya sap in zat.

In pubmed van vandaag zie ik dat er 1139 artikelen staan over deze plant. Dat is veel. In 2002 is er een onderzoek gedaan naar het gebruik van gedroogd fruit op hepatoxiciteit. De resultaten waren zonder meer bemoedigend te noemen.

In de ayurveda wordt papaya als een belangrijke vrucht voor iedereen aangeraden. De eigenschappen van papaja zijn licht en intens en een tikkeltje verwarmend in potentie. De smaak is zoetig, een beetje bitter en heel lichtjes scherp, terwijl de nasmaak weer bitter is. De vrucht bevat een geel gekleurd gomhars, suikers, glycosiden, zuren voornamelijk citroenzuur en een digestief enzym ‘papaïne. Dit enzym heeft de unieke eigenschap om eiwitten en vetten te verteren.

Dat is de reden dat het zo goed is voor je lever. Er is ook een overvloed aan vitaminen A, vitamine B complex en vitamine C aanwezig. Verder nog belangrijke mineralen zoals natrium en kalium.

De vrucht van Papaya is in staat om Vata en Kapha doshas te balanceren en Pitta te verlagen. Voor dat laatste wordt papaya ook wel aangeraden bij mensen die koorts hebben.

Kortom het is een smakelijke en gezonde vrucht.

Referentie:
Biol Pharm Bull. 2002 Dec;25(12):1645-6.
Effect of dried fruits of Carica papaya Linn on hepatotoxicity.
Rajkapoor B1, Jayakar B, Kavimani S, Murugesh N.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.