

Gezond en lekker
Ingrediënten (1 mok)
250 ml (plantaardige) melk – bijvoorbeeld amandel-, haver- of kokosmelk, of koemelk/geitenmelk
½ theelepel kurkumapoeder (of een klein stukje verse kurkuma, geraspt)
¼ theelepel kaneelpoeder
1 snufje zwarte peper (versterkt de opname van kurkuma)
½ theelepel ghee of kokosolie (bevordert opname en werkt voedend)
Eventueel: 1 theelepel honing of jaggery (niet meekoken, pas toevoegen als de melk handwarm is)
Bereiding
Verwarm de melk zachtjes in een pannetje, niet laten koken.
Voeg kurkuma, kaneel, peper en olie/ghee toe.
Roer goed en laat 5 minuten zachtjes trekken.
Schenk in een mok en laat even afkoelen tot drinktemperatuur.
Voeg eventueel honing toe zodra de melk handwarm is (niet bij hete melk om de enzymen te behouden).
Ayurvedische tip
Vata-verlagend: gebruik warme koemelk of amandelmelk met ghee.
Pitta-verlagend: kies voor kokosmelk en laat de zwarte peper weg.
Kapha-verlagend: gebruik havermelk, voeg extra gember toe en gebruik minder ghee.




