Ongezonde Schoolkantines na 4 Jaar Rijkscampagnes

Vandaag las ik in de Stentor een kort stukje van Alice van Eijk over gezonde schoolkantines. Eigenlijk het tegenovergestelde ‘Ongezonde schoolkantines’ want het blijkt dan na vier jaar rijkscampagnes nog geen 10 procent van alle schoolkantines gezonde producten verkoopt. Dat is toch eigenlijk op zijn zachts gezegd diep triest. Hoe kunnen we epidemische ziekten zoals obesitas, diabetes en – de stille aankomende epidemie afkomstig van infecties vanwege een te lage weerstand – het hoofd bieden?

De maatschappij zijn wij

Waar ligt onze maatschappelijke verantwoordelijkheid? De school is de plek waar de jeugd massaal naar toe gaat. Hier worden onze kinderen onderwezen om hun plek in de maatschappij in te gaan nemen. Zij gaan het over tien of twintig jaar voor het zeggen hebben. Waarom leren we ze niet de basisbehoefte van het leven. Dat gezondheid in de keuken begint. Dat gezondheid betekent dat je sterk en krachtig wordt om je leven naar gezonde inzichten en talenten te leven.

Waarom laten we zulke belangrijk zaken versloffen? Wie is er nu verantwoordelijk? Waarom wijzen we niemand aan? En in de eerste plaats onszelf.

Lokale bakker, groenteboer en slager

Heel treffend eindigt Alice haar ‘Bespiegelingen’ waaronder dit zeer belangrijke stukje is gerangschikt met de oproep aan de plaatselijke bakker, groenteboer en slager om betaalbare en gezonde snacks te gaan leveren. Dat is meteen ook goed voor de lokale ondernemers en de toekomst van onze jeugd. Hoe simpel kan een oplossing zijn.

Morgen is vandaag

Waarom niet meteen vandaag beginnen. Dus vraag vandaag nog aan de inkoopafdeling van de schoolkantine van Uw Kind of zij met de lokale ondernemers goede en gezonde afspraken kunnen maken. Zo lossen we het probleem met elkaar op. Wat rijkscampagnes!… weg ermee, gewoon wij … U en ik. We doen het gewoon samen.
Mijn brief is al onderweg.
Gewoon doen.

Ik hoor graag uw reactie.

Cornelis Peters
30-01-2014

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.