Wat maakt ons ziek?

cell_networks
cell_networks
Gratis audio: Wat maakt ons ziek?
Download GRATIS Audio

Wij bestaan uit triljoenen cellen. Al deze cellen staan in contact met elkaar. Iedere cel bestaat uit een kern, een energiecentrale (de mitochondriën), een inname en een uitscheidings systeem (om voeding binnen te halen en afvalstoffen uit te scheiden) en natuurlijk het doel waar de cel voor gemaakt is. Een levercel doet andere dingen dan een niercel, om nog maar te zwijgen over onze spier- en zenuwcellen. Dit gigantische organisme wat wij zijn, moet aan heel erg veel dingen voldoen wil het gezond en probleemloos functioneren. Wanneer je hier goed over nadenkt, dan begrijp je steeds beter dat wanneer een deel van al deze triljoenen cellen niet goed functioneert, je een ziekte hebt. Er zijn echter nog heel veel andere cellen over die hulp kunnen bieden.

Wat maakt ons ziek?

Alles wat ons uit evenwicht brengt maakt ons ziek. Zo simpel is het eigenlijk. Als onze biochemie verstoort raakt door langdurig slecht eten dan kunnen er allerlei verschillende soorten ziekten ontstaan, maar de oorzaak is feitelijk één ding en dat is ‘slechte voeding’. Wanneer een baby opgroeit met goede voeding maar zonder enige vorm van menselijk contact, dan wordt het ziek. Fysieke voeding en geestelijke voeding. Beide zijn nodig.

De lijst van ziekmakers

Die lijst is eigenlijk helemaal niet zo groot. Het is eigenlijk verrassend simpel [2].

 1. Hyperaciditeit: over verzuring van het lichaam door een verkeerde keuze van voeding en verkeerde eetgewoonten.
 2. Ontstekingen, doordat het immuunsysteem door zijn aard neigt tot overreactie. Vroeger, toen mensen veel minder hygiënisch leefden, was een actief immuunsysteem hard nodig om allerlei ongewenste schimmels en bacteriën en dergelijke, aan te pakken. Nu is dat niet meer in die mate nodig. Echter onze genen zijn vrijwel gelijk aan die van de ‘primitieve mens’. Maar onze omgeving is veel sneller veranderd dan ons genenpakket. Dat betekent dat ook ons immuunsysteem eigenlijk niet goed meer past bij onze omstandigheiden. Het reageert te snel op prikkels van buitenaf. Dit kan ondervangen worden door gezonde voeding, rust en regelmaat.
 3. Overbelasting van de geest door teveel te willen, overbelasting van de alvleesklier door teveel geraffineerde producten en overbelasting van de ingewanden waardoor een tekort aan goede bacteriën ontstaat, zodat voeding niet langer adequaat verteerd kan worden.

Niet alles is ziek

Het valt me dagelijks op bij de vele consulten die wij doen, dat mensen zich onvoldoende realiseren dat ziek zijn niet betekend dat je ziek blijft of het alleen maar erger wordt. Natuurlijk niet. Er zijn nog zoveel andere cellen over die je aan het werk moet zetten om de zieke cellen te ondersteunen.
Ziek zijn betekent dat een deel van jouw biochemie niet gezond is. Jouw biochemie bepaalt of je gezond en vitaal bent.
Je moet zelf aan het werk om je ziekte aan te pakken, jezelf aan te pakken, daadwerkelijk dingen anders doen. Als je hetzelfde blijft doen veranderd er niets.

Wat beïnvloed je biochemie

Je biochemie wordt beïnvloed door je leefstijl. Hoe gezond je leeft, wat je eet, of je regelmatig in beweging bent. Dat kan sport zijn maar ook dansen of je dagelijkse wandeling. Maar ook hoe je over jezelf denkt. Dat laatste is lastig meetbaar, maar in de Ayurveda nemen wij dat zeker zo serieus als je lichamelijke conditie.
Wat voor type je bent. Je kunt op onze site meten of je een Vata, Pitta of Kapha type bent. Dat maakt verschil in de keuze van je voeding en de keuze van zelfs je vrienden of je beroep.

Wat maakt ons beter

Als je het omgekeerde doet van wat je ziek maakt, dan ben je bezig om jezelf beter te maken. Zo eenvoudig is het. Ik las in het boek ‘Het geneeskundig proces'[3] dat ziekte in strikte zin betekent dat er objectiveerbare en meetbare biomedische afwijkingen van het normale fysiologische functioneren bestaan. Met andere woorden: dat meetbare feiten bewijzen dat je ziek bent. Ik ben het daar niet mee eens. Je kunt je heel ziek voelen en toch alle testen doorstaan waardoor je als gezond bestempeld wordt. Voor mij betekent gezondheid dat we ons lichamelijk en geestelijk goed voelen. Niet de afwezigheid van een ziekte.

De natuur assisteren

Wat ik zo mooi vind is dat het basisprincipe van Ayurveda niets anders is dan de natuur assisteren om het zelfhelend vermogen van het lichaam te optimaliseren [1]. Dat is alles.
Zeg nou zelf: al die triljoenen cellen die samen een organisme vormen. Dat op zich is toch al een staaltje ongelofelijke kennis en vernuft?

Als je een marathon organiseert, dan ga je toch ook niet die ene brug oppoetsen waar al die honderden hardlopers overheen lopen en de rest van het 42 km lange parkoers laat je een wildernis zijn? Wat helpt die ene brug nou helemaal?
Nee, het hele parcour moet netjes aangeharkt zijn, alle obstakels zoveel mogelijk weggehaald zodat de strook aan hardlopers in een vloeiende lijn het parcour doorloopt. Dat is Ayurveda. Ayurveda ondersteunt, begeleidt, corrigeert in het proces. Nooit aanvallend, nooit intimiderend en nooit eenzijdig.

Dus nog eens: Wat maakt ons beter?

Goed en gezond eten. Respect voor je lichaam, respect voor elkaar, respect voor je omgeving en met aandacht en liefde je plek innemen in de maatschappij. Het lijkt bijna wel een kerstboodschap.

Cornelis Peters
22 december 2012

Bronnen:

1: Essentials of Ayurveda
Priya Vrat Sharma
Motilal Banarsidass Publishers:
ISBN: 81 208 0978 5

2: Gezond & Vitaal oud worden
Henk de Valk
Elmar BV Rijswijk 2009
ISBN 978 90389 1925 6

3: Het geneeskundig proces
Van klacht naar therapie
Dr. H.G.L.M. Grundmeijer, dr. K. Reenders, dr. G.E.H.M. Rutten
Elsevier gezondheidszorg, Maarsen
ISBN 978 90 352 2147 8

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • De vedische visie op leven, gezondheid en dood spreekt mij aan en ik leef daar in grote lijnen zo overeenkomstig.
  Ik ben een biologisch tuinder en heb ook veel van de landbouw en gezondheid/ ziek zijn in de wereld gezien.
  Nu probeer ik een perceel ziek geworden zandgrond door overintensieve teelten, met chemie en NPK gebruik, gezond te krijgen. Van meet af aan ben ik op de hoogte van de activiteite op de Biotuin in Lelystad. Daar gaat een cursus gehouden worden over de Vedische landbouw. u bent daar waarschijnlijk wel van op de hoogte. Heden loopt een cursus bodemleven hier in Noord Holland welke ik heb opgezet, om met name bloembollenkwekers te helpen inzien dat hun huidige werkwijzen nog meer brokken zullen geven. Graag uw mening. misschien is een telefonisch overleg zinnig.
  Wilbrord 0224 561166 /06.4444.7001 Schagen.

  indien u het magazinen Nieuwe OOgst ziet van deze week, kunt u over mij lezen in de bijlage. dat in verband met de BioVak beurs in Zwolle.

 • Cornelis Peters schreef:

  Geachte heer Willibrord. Inderdaad ben ik bekend met de Biotuin in Lelystad. Zojuist ook uw website bekeken en ben zeer onder de indruk. Zelf kom ik uit de bollenstreek en ben op de hoogte van de vele chemicalien die daar in omgaan. Dat het allemaal een andere richting opmoet is duidelijk.
  Wat wilt u weten van ons? Ik ben morgen goed te bereiken via de telefoon en uiteraard via de email info@ayu.nl is ook altijd goed.
  Vriendelijke groet,
  Cornelis Peters

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top