Lusteloos en een beetje depressief

Afgelopen week ontving ik opvallend veel mensen die zich lusteloos en moe voelen. Zelfs toen ik mijn moeder aan de telefoon had die toch altijd blaakt van levenslust en opgewektheid viel het mij op dat ook zij een beetje ‘down’ was. Het Engelse woord ‘down’ beschrijft eigenlijk heel beeldend hoe dat eruit ziet. Je voelt je ergens beneden, omlaag, onderuit, omver, kortom niet op zijn best. Je wilt meer maar op de een of andere manier komt het er niet van. Op zulke momenten weet je eigenlijk niet zo goed wat je nu met jezelf aanmoet en wat je nu wel of niet wilt. Alsof er een grijze sluier om je heen hangt.

Steevast krijg ik van mijn patiënten de vraag ‘hoe komt het dat ik me zo voel? Dat is een lastige vraag. Er is namelijk geen pasklaar antwoord te geven hoe iemand zich voelt, of dat nu ‘up of down’ is. Vaak gaat daar een heel scala aan kleine of grote incidenten aan vooraf. Soms ligt de oorzaak bovenaan de oppervlakte en soms ligt het veel dieper.

Het is belangrijk dat je beseft dat je niet altijd voluit hoeft te presteren. Een beetje naar de achterhoede gaan en weer energie opdoen is heel normaal. Een boswandeling maken, even mediteren, muziek luisteren, een goede vriend bezoeken, je kamer schoonmaken of zo, al dit soort kleine oplossingen helpen je om je geest te ontspannen.
Doe dat ook. Het helpt echt.

In de Ayurveda wordt erg veel met energieën gewerkt. Ook de dag bestaat uit verschillende energieën. De ochtend heeft een andere energie dan de middag of de avond. Zelfs de keuze van het spelen van muziek wordt hierop aangepast. Je hebt ochtend raga’s, middag raga’s en avond raga’s.
De raga is een soort raamwerk met een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. Zo kun je dus verschillende emoties oproepen en beïnvloeden met deze raga’s.

Laat los dat je stemming iets is wat je krampachtig onder controle moet houden. Zoek een balans in de ups en downs. Het leven is voortdurend een kwestie van de balans zoeken. Dat is helemaal niet erg, dat is een natuurwet. Er een probleem van maken is juist het probleem.

Cornelis Peters
12 juli 2012

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.