Hoelang duurt de winter nog?


Volgens de Meteorologische opvatting beginnen de seizoenen telkens op de eerste van de maanden maart, juni, september en december. De Astronomische seizoenen beginnen telkens rond de 21e van diezelfde maanden. In de Ayurveda houden we de Astronomische indeling aan en voor ons duurt de winter nog tot 20 maart.

Rust en beschouwing

De winter is de tijd van rust en beschouwing. Ook daar zijn weer gradaties in. De verandering van de onstuimige herfst naar de rustige winter gaat geleidelijk. Zo ook de middenfase in de winter wanneer we naar diepe rust gaan. We zitten nu in de eindfase van de winter. Dit is de tijd dat de rust langzaam over gaat naar schepping en creatie. Zo zag ik gisterochtend de ooievaar weer op zijn nest. Uit Spanje naar Witharen. Ze zit rustig op haar nest, de lente af te wachten. Ze is terug, maar nog niet actief.

De Tekens

Het teken is duidelijk en dat is dat de winter weer plaats gaat maken voor de lente.
In de Ayurveda ondersteunen we ons lichaam met deze overgang van winter naar lente door reinigingskuren en een verandering in ons eten. De bio energie Pitta die door de winter grotendeels gekalmeerd is moet langzaam ontwaken en actiever worden. Vata en Kapha zijn de balancerende doshas geweest in de winter en mogen langzamerhand een stapje achteruit doen.

Reinigen

Er zijn verschillende manieren om te reinigen afhankelijk van je constitutie. Zo hebben we de koning onder de reinigingskuur en dat is de Pancha Karma. Een vijfdaagse intensieve reiniging waarbij allerlei afvalstoffen je lichaam verlaten door middel van dieptemassages, stoom- en kruidenbaden. Er is ook een mildere kuur dat je gemakkelijk zelf thuis kunt doen. Dat is de zevendaagse kuur om de lever en nieren te ontdoen van afvalstoffen. Tot slot hebben we ook nog de lichte reinigingskuur en dat is een Ayurvedische detoxkuur bestaande uit een kruidencombinatie in capsulevorm waarvan je gedurende een maand dagelijks twee capsules inneemt.

Spelen met voeding

Met de voeding kun je langzamerhand weer speelser worden door het toevoegen van Pitta verhogende kruiden. Pittige kruiden zoals zwarte peper, ajwain, cayenne en pippali nog heel even mee wachten. Beter is het om de mildere kruiden zoals anijs, asafoetida, foelie, marjolein, nootmuskaat en oregano langzaam toe te voegen en in de komende weken de eerst genoemde kruiden langzaam toe te laten.

De lente komt

De lente komt, dat houden we (gelukkig) niet tegen. De ooievaar is weer op het nest en de periode van rust gaat veranderen naar een periode van vernieuwing, verjonging en vitaliteit.
Hoe je dat goed integreert in je dagelijks leven en wat voor voeding daar bij past vertel ik in mijn volgende blog.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.