Ik begrijp je niet, leg eens uit!
Zeiden we dat maar vaker tegen elkaar. En niet alleen zeggen maar ook werkelijk de tijd en de atmosfeer creëren om elkaar te begrijpen. Ik merk het aan mezelf als ik moet luisteren en ondertussen met iets anders bezig ben. Op de vraag of ik een kop thee wil terwijl ik mijn e-mails aan het beantwoorden ben gaat het nog prima. Dat volstaat met een ja of nee. Maar tijdens het consult met een cliënt zit ik al bewust niet achter mijn computer. Ik kan het gewoon niet goed. Praten, luisteren en dan ook nog eens met de computer werken lukt mij niet en doe ik dan ook niet.
Wat is normaal tussen mensen
In een van de grootste onderzoeken aller tijden naar wat normaal is in een relatie kregen 70.000 mensen wereldwijd honderd vragen te beantwoorden. De antwoorden van deze vragen werden gebundeld in een boek met de titel ‘The Normal Bar.’
Verwachtingen
Tot grote verrassing van de auteurs kwam er iets totaal anders uit dan zij verwachtte. De auteurs waarvan twee wetenschappers met een behoorlijke staat van dienst samen met de bedenker van dit project waren dus verrast. Chrisanna Northrup , de bedenker van dit project en CEO van het bedrijf You Got Challenged, samen met Pepper Schwartz, professor in Sociologie van de University of Washington en James Witte, professor in Sociology en directeur van het Center for Social Science Research at George Mason University.
Communicatie
Bij deze 70.000 mensen uit verschillende landen was er grote eensgezindheid over het belang van één aspect uit al deze vragen. Dat aspect is communicatie! Het is de communicatie tussen de partners boven, vriendschap, affectie, seks, leefstijl, persoonlijke groei, financiële stabiliteit en ouderschap die ervoor zorgden dat stellen gelukkig zijn met elkaar. Als de communicatie goed is valt de rest als vanzelf op zijn plek. Maar en dat is interessant in dit boek is dat communicatie geen vanzelfsprekendheid is. Hier moet dagelijks aan gewerkt worden.
Iedere dag even bijpraten
Iedere dag moet je tijd vrij maken om even met elkaar te praten over ‘de dingen van de dag’. Een soort evaluatie maar ook even afstemmen met elkaar of bepaalde dingen die nog moeten komen of daar hetzelfde over gedacht wordt. Lees het goed: iedere dag….
Een goede communicatie, weten van elkaar hoe je over bepaalde zaken denkt sterkt je om beslissingen te nemen. Het sterkt je ook om je vragen en twijfels over bepaalde zaken op elkaar af te stemmen. Al pratende kom je tot een beslissing en die beslissing neem je samen. Hoe simpel lijkt het maar hoe moeilijk is het in de praktijk.
Belang van goede communicatie
Het belang van goede communicatie komt overal terug. In je relatie, je werk, je familie, je vrienden, je arts in het ziekenhuis en ga zo maar door. Alles waarbij mensen met elkaar te maken hebben speelt communicatie een grote rol. Regelmatig heb ik in mijn praktijk te maken met mensen die ziek geworden zijn als gevolg van miscommunicatie. Miscommunicatie met hun partner, hun werkgever, hun behandelend arts. Zij voelen zich niet begrepen en daardoor voelen zij zich alleen. Vaak ontwikkelen zij een minderwaardigheidsgevoel. Alsof zij er niet toe doen. Hoeveel leed en ziekte kunnen wij onszelf en elkaar besparen door duidelijk te zijn in wat we vinden, wat we voelen, wat we willen en hoe dit invloed heeft op ons leven.
Maak het niet ingewikkeld
Communicatie is eigenlijk niet eens echt heel ingewikkeld. Het is wel even de tijd nemen en een plek kiezen waarbij je niet gestoord wordt. Maak die tijd vrij, eis dat van je partner of van je collega en ga om de tafel. Uit jezelf. Dat is zo belangrijk. Gun het jezelf en klaar de lucht. En als alles uitgesproken is doe dan iets leuks met elkaar. Dan blijf je terugdenken aan zo’n gesprek met een lach en een goed gevoel. En dat beste mensen is alles waard. Jij bent het waard maar de ander ook. Waarde hechten aan jezelf en aan de ander is waardevol. En dat is echt alles waard. Ga ervoor.
Hulp nodig
Als je twijfelt aan het belang van communicatie of als je het moeilijk vind om hier handen en voeten aan te geven dan kun je een consult afspreken met een van ons. Wij helpen je graag verder.
Cornelis Peters
Februari 28, 2013