Gevaarlijke planten in de Nederlandse bermen.

Gevaarlijke planten in de bermen zegt RTL-Nieuws, Margriet, Flair, Welingelichtekringen en ga zo maar door...

Gevaarlijke planten
Gevlekte scheerling

Gevlekte Scheerling oftewel Conium maculatum is een giftige plant en ook een medicijn.

“Het is inderdaad één van de giftigste planten van Nederland”, zegt plantenkenner Stef van Walsum, maar het is zeker niet de enige veelvoorkomende plant die gevaarlijk is.

“Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes.” Andere giftige planten die we vaak in de tuin of in de natuur tegenkomen zijn het vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw.

Plantenkenner.Stef.van.Waslum
Stef van Walsum - plantenkenner

Net als dieren die giftige stoffen hebben voor de mens, hebben een aantal planten dat dus ook. Interessant wordt het als je dit gaat onderzoeken en erachter komt dat ze ook een medicijn kunnen zijn.

Het extract van de Gevlekte Scheerling wordt gebruikt als traditioneel geneesmiddel tegen baarmoederhalskanker, ook in de homeopathie.

In augustus 2014 is er een onderzoek gedaan naar de werking van deze plant om het anti-kankerpotentieel tegen baarmoederhalskankercellen in vitro te testen.

In deze studie is onderzocht of het ethanolische extract van Conium in staat is cytotoxiciteit te induceren in verschillende normale en kankercellijnen, inclusief een uitgebreide studie in HeLa-cellen. PMID: 25298670

Een HeLa-cel (ook Hela- of hela-cel) behoort tot een zogenaamde onsterfelijke cellijn die in wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt. De cellijn stamt af van een aantal baarmoederhalskankercellen van Henrietta Lacks, die aan haar ziekte overleed op 4 oktober 1951.  

De algemene resultaten bevestigen het anti-kanker potentieel van Conium en ondersteunen het gebruik ervan in traditionele geneeskundige systemen. Ook in de Ayurveda hebben we diverse kruiden en planten die uitstekend ingezet kunnen worden bij kanker. Lees dit artikel: “Kun je profijt hebben van Ayurveda bij kanker?

Net zoals het in de dierenwereld voorkomt dat er gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren zijn is dat in de plantenwereld ook zo. Het is aan ons om de dieren en de planten te leren kennen in de omgeving waar wij wonen zodat we met respect met elkaar om kunnen gaan. Ieder leven verdient de kans om zich te ontplooien en te groeien zoals de natuur het ingeeft.

Als een plant zich in toenemende mate vermeerderd heeft dat volgens de Ayurveda iets te zeggen. Hieronder zie je een grafiek van de doodsoorzaken in Nederland van 2019 en dan zie je dat kanker bovenaan staat.

 

Doodsoozaken 2019 kanker bovenaan

Is dat misschien een vingerwijzing naar de mogelijkheid om een systeem dat uit balans is te corrigeren?

Het zou zomaar kunnen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.