Een God voor Mens èn Dier


Ongeveer 10.000 jaar geleden begon de Vedische periode in het noordwesten van India en in de landen Pakistan, Afghanistan en Iran. De Veda´s de heilige boeken van India zijn hier ontstaan. In dit gebied is een zegel ontdekt waar Pashupatinath oftewel de oer Shiva op afgebeeld staat. Pashupatinath is afgeleid van drie Sanskriet woorden: “pashu” (organisme of hij die volgt), “pati” (beschermer), en “Nath” (“Heer). Deze Heer is dus een God voor alle levende wezens, mens èn dier.

Ekatvam

Het is buitengewoon interessant als je bedenkt dat zò lang geleden mens en dier werden gezien als gelijkwaardig. Het verhaal gaat dat Pashupatinath op aarde kwam om mens en dier bewust te maken van hun relatie met de aarde en hun enorme onderlinge band. Pashupatinath leerde hen Ekatvam, de eenheid van ieder organisme met het grote geheel.

Samenhang

Hij liet hen de samenhang zien van leven en niet levende organismen zoals de bij en de bijenkorf verbonden zijn met elkaar. Een levend organisme en een niet levend organisme maar beide horen bij elkaar. Alles in de wereld is belangrijk anders zou het er niet zijn.
Alles is verbonden met elkaar
Vanuit deze gedachte zijn de Veda´s ontstaan met daarin allerlei richtlijnen voor onderwijs, kunst, architectuur en wetenschap, alles met evenveel respect voor elkaar in de wetenschap dat alles met alles verbonden is – en daardoor gelijkwaardig met elkaar zijn.

Preventie

Ik vertel dit verhaal omdat ik vandaag iets opmerkelijks las in de Stentor. “Elke week de veearts over de vloer” luidt de titel. Voor deze zomer start een proef waarin dierenartsen een prestatiebeloning krijgen van veehouders als ze hun dieren gezond weten te houden. Kijk dat is nu een aktie waar ik blij van wordt. Het idee lijkt rechtstreeks uit de Veda’s te komen. In de Vedische tijd werd de arts betaald als het hele dorp gezond was. Zou Pashupatinath na al die jaren weer teruggekomen zijn? Ik hoop het van harte.

Cornelis Peters
4 april 2014

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.