Eén Aarde | Eén Gezondheid | Eén Holobioom

one health, one earth, one holobiome
Photocredit: Digital image door Cornelis Peters

Na ons bezoek aan het Microbioom Congres heb ik weer een nieuw concept geleerd: het Holobioom. Dus naast “Eén Aarde” en “Eén Gezondheid” hebben we nu ook “Eén Holobioom”.

Ik zal ze allemaal apart nog even toelichten:

Eén Aarde

Eén Aarde (One Earth) benadrukt het idee dat de planeet één enkel, verbonden ecosysteem is. Het onderstreept het belang van duurzaamheid en de noodzaak om de aarde als een geheel te beschermen en te behouden. Dit concept moedigt een holistische benadering van milieubeheer en -bescherming aan, waarbij erkend wordt dat de acties in één deel van de wereld invloed kunnen hebben op de rest van de planeet.

Eén Gezondheid

Eén Gezondheid (One Health) is een benadering die erkent dat de gezondheid van mensen, dieren en het milieu nauw met elkaar verbonden zijn. Het bevordert de samenwerking tussen verschillende disciplines, zoals geneeskunde, diergeneeskunde en milieuwetenschappen, om gezondheidsproblemen aan te pakken die op het snijvlak van deze domeinen liggen. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn zoönosen (ziekten die van dieren op mensen overgaan), voedselveiligheid en antibioticumresistentie.

Eén Holobioom

Eén Holobioom (One Holobiome) verwijst naar het geheel van een organisme en de micro-organismen die erin en erop leven. Dit concept gaat verder dan het microbioom in je darmen en omvat ook de microben op je huid, in je mond en in je vagina. Het omvat bovendien het microbioom van dieren, planten en natuurlijk de aarde zelf, waar triljoenen microben leven.

In het kader van gezondheid en ziekte impliceert het holobioom dat de gezondheid van een organisme niet alleen afhankelijk is van zijn eigen cellen, maar ook van de microben die in symbiose met hem leven. Het benadrukt de complexe interacties en onderlinge afhankelijkheden tussen het gastheerorganisme en zijn microbiële gemeenschappen.

Samengevat

Eén Aarde: Beklemtoont de onderlinge verbondenheid en het behoud van de planeet als een geheel ecosysteem.

Eén Gezondheid: Benadrukt de verbondenheid tussen menselijke, dierlijke en milieugezondheid en bevordert multidisciplinaire samenwerking.

Eén Holobioom: Beschouwt een organisme en zijn micro-organismen als een enkele functionele eenheid, benadrukkend de cruciale rol van microbiële gemeenschappen in de gezondheid van de gastheer.

Samen vormen deze concepten een geïntegreerde benadering van ecologische en gezondheidskwesties, waarbij de nadruk ligt op de verbondenheid en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze planeet en al haar bewoners.

Met andere woorden, we zijn intens verbonden met alles en iedereen. Daar is weer een mooi Sanskriet woord voor: “Ekatvam”.

Dit betekent “Unity in Diversity” ofwel Eenheid in Verscheidenheid, en laat dit nu precies zijn waar Ayurveda ons voortdurend op wijst. Op de eenheid in onszelf, onze omgeving en alles wat in en om ons heen zit en de balans daarin.

Hoe mooi is dat? Het onderstrepen en benadrukken van respect voor elkaar en respect voor de aarde is een dagelijks gebed.

Namasté

Het woord “Namaste” komt uit het Sanskriet en is een traditionele groet in India en Nepal. In de kern betekent “Namaste” “ik buig voor jou” of “de goddelijke in mij groet de goddelijke in jou”. Het wordt vaak gebruikt als een teken van respect, dankbaarheid en eerbied.

Cornelis Peters | Ayurveda geneeskundige | 15-06-2024

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.