

Broccoli-bloemkoolsoep (porties 4-6)
Wat zit erin:
3 kopjes verse, gesneden broccoli
3 kopjes verse, in stukjes gesneden bloemkool
5 kopjes water
4/5 kopje fijngehakte ui
1 ½ kopje asperge (naar keuze, alleen in het seizoen mei-juni)
1 2/3 theelepel ghee of kokosolie
1 2/3 theelepel komijnzaadjes
1 theelepel mosterdzaadjes
1 2/3 theelepel verse gember
1 2/3 theelepel zeezout
Hoe maak je het klaar:
- Stoom de broccoli, bloemkool en ui boven het water gaar en meng ze met de mixer. Eventueel: stoom de in stukjes van ca 2 cm gesneden asperges afzonderlijk.
2. Maak een vagar * door de ghee in een kleine koekenpan te verhitten en de komijn en mosterdzaadjes toe te voegen.
3. Als de mosterdzaadjes beginnen te knetteren en dansen, de gember toevoegen en 30 seconden roeren.
4. Doe deze ingredienten plus het zeezout bij de gemixte groenten en roer het door elkaar. Voeg eventueel de gestoomde asperges toe.
Mocht je de smaak van de soep te vlak vinden, dan kun je een beetje biologische bouillonpoeder toevoegen, voor een wat hartiger smaak. Dat maakt dit gerecht nog steeds kapha verlagend door de broccoli, bloemkool, asperges en de specerijen.
* Vagar: een mengsel van specerijen gebakken in olie of ghee wat stimulerend op de spijsvertering werkt door zijn warmte en scherpte.