Ayurveda, Valentijn en de Liefde.

Ayurveda, Valentijn en de Liefde

Ayurveda, Valentijn en de liefde.

Nieuwsgierig geworden naar de oorsprong van Valentijnsdag kwam ik terecht op de website van Valentijn. Ja, echt, er is daar een hele website over.

Het volgende is daar te lezen: Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen.

Lupercalia werd een dag later, dus op 15 februari, gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest.

Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden, elkaars partner.

In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Zo zijn er nog talloze verhalen in omloop, maar wat bij alle verhalen naar voren komt is het romantische aspect van twee mensen die elkaar de liefde beloven.

Ayurveda, Valentijn en de Liefde

Ayurveda en de liefde

Ayurveda kent drie vormen van liefde:

    1. Liefde voor jezelf
    2. Romantische Liefde met een partner
    3. Goddelijke Liefde

Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf, jezelf omarmen, voor jezelf opkomen en trots zijn op jezelf is essentieel in Ayurveda. Van jezelf houden is enorm belangrijk voor je algehele welzijn.

In Ayurveda is zelfzorg het proces waarmee je je liefde voor jezelf tot uitdrukking brengt. De manier waarop je je dag doorbrengt, het voedsel dat je eet, het gezelschap dat je kiest, de oefeningen die je doet, zijn allemaal componenten van hoeveel waarde je aan jezelf hecht.

Ayurveda, als een van de oudste wetenschappen van het leven, geeft ons een compleet systeem van zelfzorg gebaseerd op het bereiken van balans in jezelf.

Wanneer je jezelf op de eerste plaats zet in je zorg, geef je uiting aan de liefde voor jezelf. Wanneer je in balans bent, is liefde altijd beschikbaar voor je. Vanuit deze stevige basis is de liefde voor een partner een welkome aanvulling maar geen invulling. De invulling heb je immers zelf al.

Romantische liefde

Romantische liefde is de basis van het meeste verlangen in onze wereld. Dit verlangen is niet uniek voor onze tijd, zoals de thema’s van opera’s, klassieke literatuur en schilderijen weerspiegelen. De meeste populaire muziek is gericht op thema’s van romantische liefde.

Onze cultuur heeft een bijna onverzadigbare honger naar drama’s die het zoeken, winnen en het verliezen van de romantische liefde uitdrukken. Romantische liefde is het sap dat het vuur van toegewijde relaties aanwakkert, maar het is niet mogelijk om romantische liefde in stand te houden zonder de liefde voor jezelf als hoofdcomponent.

Goddelijke liefde

De derde vorm van liefde is de Goddelijke Liefde. Ik spreek niet over een bepaald geloof maar puur over de allesomvattende liefde die ieder van ons verbindt met al wat is. Om liefde op elk niveau te laten werken, moet Goddelijke liefde aanwezig zijn.

Goddelijke liefde is ofwel de liefde van het Goddelijke ofwel de liefde die in het diepst van je hart woont en al het lawaai van ongemak en ziekte en wantrouwen en haat op deze wereld overstijgt. Om beschikbaar te zijn voor Goddelijke liefde moet men eerst van zichzelf houden en zich met het Goddelijke binnenin verenigen.

Goed voor jezelf zorgen

In veel van mijn consulten kom ik tegen dat mensen zichzelf wegcijferen omwille van de ander. Die ander kan een ouder zijn, een partner of een kind. Jezelf wegcijferen is nooit een goed idee.

Je dosha’s raken uit balans en wanneer dit lang duurt kun je ziek worden. Een eenvoudige methode die je zelf kunt doen is jezelf regelmatig insmeren met een geurende kruidige olie.

Dat insmeren moet je niet gedachteloos doen maar juist met veel aandacht en liefde voor jezelf. Abhyanga noemen we dat in Ayurveda en dat betekent letterlijk jezelf met liefde zalven. Zalven klinkt al liefdevoller dan masseren. Bij zalven voel je als het ware de aandacht erbij komen.

Het belangrijkste doel van Abhyanga is om de stroom van vitale energie (prana) te verbeteren door je lichaam met olie (sneha) te zalven terwijl je aandachtig en liefdevol bent.

Vergelijkbaar met de ervaring van geliefd zijn, kan abhyanga een diep gevoel van troost en kracht geven.

Pure Saffraan Massageolie

Voor Valentijn dit jaar heb ik een massageolie gemaakt op basis van koudgeperste biologische sesamolie rijkelijk gevuld met pure saffraan.  

Saffraan is een kruid dat gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Saffraan is het duurste kruid ter wereld omdat het volledig met de hand wordt geplukt. 1 kilo saffraan kost bijvoorbeeld bijna 20.000 euro, vandaar dat het vaak wordt gemengd met kurkuma vanwege de gele kleur.

Dat heb ik niet gedaan. Ik heb pure saffraan uit Marokko gebruikt om een tijdloze en liefdevolle olie te maken. Deze olie is vanaf vandaag te koop en is in de aanbieding vanwege Valentijnsdag komende maandag. Deze aanbieding is de gehele week geldig, dus tot 21 februari.

Saffraan heeft vele medische eigenschappen waaronder: immuunversterkend, antioxidant, afrodisiacum, vitaliserend, verjongend en versterkend voor alle weefsels.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.