Ayurveda in de Eerstelijngezondheidzorg


De uitnodigingen voor lezingen en de vraag naar artikelen voor online bladen over Ayurveda komen bij mij met een zekere regelmaat binnen. Recentelijk ben ik daar twee keer op in gegaan en dat is (1) de Ayurveda Online Summit van 1 tot en met 5 juli georganiseerd door Martin Combrinck, en (2) de Global Summit on Herbals & Natural Remedies van 26 en 27 oktober in Chicago georganiseerd door de OMICS Group International.

Delen

Beide evenementen spruiten voort uit de gedachten om te delen door twee hele verschillende mensen. Beide gebruiken hiervoor het internet op hun eigen manier.

Het sympathieke van de Ayurveda Online Summit is dat het direct zichtbaar is wie het organiseert en wat zijn doelstelling is. Het is dus lekker kleinschalig van opzet maar dankzij het internet kunnen hier wel duizenden mensen naar kijken. Het kunnen er ook nog meer zijn, er is geen grens eigenlijk.

Omics group

Zo is de Omics Group International ook begonnen. De oprichter hiervan is dr. Srinubabu Gedela. Zijn eigen bittere ervaringen om een research paper aanvaard te krijgen bij een internationale conferentie bracht hem op een geweldig idee.
Een open acces online platform waarbij wetenschappers hun onderzoeken kunnen publiceren zonder gereis en zonder af te wachten of ze wel of niet uitgekozen zouden worden. Op deze manier konden ze toch hun kennis openbaar maken en wat in de wetenschap heel belangrijk is – laten zien dat het hun onderzoek was. De datum van openbaarheid via het web is dan leidend. De kwaliteit van de onderzoeken filteren zichzelf uit, is het waardeloos dan wordt er nauwelijks naar gekeken. Is het briljant dan wordt het razendsnel verspreid en wordt de wetenschapper binnen een dag beroemd onder zijn eigen gelederen.

Ayurveda in de eerstelijnsgezondheidzorg

Mijn bijdrage aan beide platforms is mijn passie om Ayurveda zoals ik dat geleerd hebt in India en zoals ik dit nu toepas in onze kliniek in Witharen uit te dragen in de breedste zin van het woord. Toen Martin mij tijdens zijn uitnodiging vroeg waar ik met hem over wil praten zei ik spontaan. Ik streef ernaar om Ayurveda in de eerstelijnsgezondheidzorg te krijgen. Het verraste mij zelf omdat ik daar al wel lang over nagedacht had maar nog nooit zo expliciet uitgesproken had.

Rechtstreeks toegankelijke hulp voor iedereen

De eerstelijnsgezondheidszorg is de “rechtstreeks toegankelijke” hulp. Elke zorgzoekende kan zonder beperking een beroep doen op een hulpverlener en deze zorg zit dan ook in het basispakket. Dus geen gedoe meer met een aanvullende verzekering. Wat zou het mooi zijn als we ayurveda zover krijgen dat dit normaal gevonden gaat worden. Dus als je kunt kiezen om naar een huisarts, een ayurveda arts, psycholoog of naar een fysiotherapeut te gaan afhankelijk van je klacht en afhankelijk van je voorkeur.

Patiënt centraal dus

Er is nog een lange weg te gaan maar het is wel een mooie en uitdagende weg.

Ik hou jullie op de hoogte van deze wandeling.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.