Afvallen met Ayurveda, blijvend en gezond.

Zwaarlijvigheid is een ernstig probleem. Niet alleen omdat het lastig is om zwaar te zijn maar ook omdat het zoveel complicaties geeft. Zo heb je een veel grotere kans op diabetes mellitus type 2, hart en vaatziekten en slijtage aan gewrichten om maar een aantal te noemen.
Ondanks vele reclames van middeltjes die de oplossing bieden is er niet één middel. Evenwichtige voeding en regelmatig bewegen blijven de belangrijkste pijlers om zwaarlijvigheid te voorkomen. Ook vanuit de ayurveda geldt deze waarheid.

Hoge Kapha

Volgens de Ayurveda berust een te sterke gewichtstoename op een verhoging van kapha dat het element aarde vertegenwoordigd. Aarde heeft als eigenschap dat het zwaar en koud is. Om zwaarlijvigheid aan te pakken kiezen we dus om kruiden in te zetten die een tegenovergestelde werking hebben, zoals licht en warmte. In de klassieke ayurveda gebruiken we hier niet één kruid voor maar drie kruidenpreparaten die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit drie kruiden. We eindigen de behandeling met een voortzetting van een bloedzuiverend kruid.

Trikatu

Uit mijn jarenlange praktijkervaring heb ik de volgende route en combinatie als bijzonder werkzaam gevonden. De eerste twee weken de kruidenformule Trikatu ter verbetering van de vertering van de spijzen. Doordat voedsel niet goed verteerd wordt krijgen mensen de neiging om nog meer te eten omdat ze het hongergevoel niet kunnen stillen. Deze kruiden werken direct in op de spijsvertering zodat iemand veel sneller verzadigd is en daardoor minder eet. Trikatu bestaat uit Piper nigrum, Piper longum, Zingiber Officinale.

Trimada

De volgende twee weken, te beginnen op week twee, wordt gebruikt om het middel Trimada in te zetten. Deze kruidencombinatie zorgt ervoor dat het metabolisme op weefselniveau gestimuleerd wordt. Trimada bestaat uit Plumbago zeylanica, Embelia ribes en Cyperus rotundus.

Triphala

Op week drie van de behandeling begin ik met het middel Triphala voor te schrijven dat een positieve werking heeft op de stoelgang. In deze week wordt dus gestopt met het eerste middel en gaan we door met Trimada en Triphala. In Triphala zit Phyllanthus emblica, Terminalia bellirica en Terminalia chebula.

Guggul

Ten slotte in week vier schrijf ik Guggul voor. Dit is een bloedzuiverend middel. Nu zijn dus op alle niveaus van de spijsvertering de weefsels gestimuleerd. Dit tezamen met goede voeding en voldoende beweging zorgt ervoor dat het gewicht langzaam maar gestadig afneemt. Guggul is Commiphora mukul en is een soort latex dat van de stam afgetapt en gedroogt wordt.

Het behandelschema ziet er dus als volgt uit:
schema

Blijvend resultaat

Belangrijk detail is dat dit vaak blijvend is. Mensen hebben niet het gevoel dat ze aan het dieten zijn maar veel meer dat ze het goede pad gevonden hebben.
Dat laatste is misschien nog wel het allerbelangrijkste.
Wat is jouw pad? Deel het met ons, we horen het graag.

Cornelis Peters

Wil je hulp met jouw zoektocht naar blijvend en gezond in balans te zijn dan hoor ik het graag.
0523-744004 of info@ayu.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

7 gedachten over “Afvallen met Ayurveda, blijvend en gezond.”

 1. Ik wil de afslankkuur doen met trikata, trimata, triphala en gugul.
  Hoeveel capsules per dag moeten er van elk genomen worden?
  Aanwijzing volgen op de produktverpakking?

  1. Dag Hanny,
   Inderdaad volgt u de aanwijzingen op de productverpakking.
   Per dag gebruikt u 2 capsules. Te beginnen met Trikatu en eindigend met Guggul. In totaal gebruikt u gedurende vijf weken deze kuur. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u ook met uw voeding oplet dat u gezonde en verse voeding eet. Voldoende fruit eet en dagelijks een half uur actief beweegt. Vanuit meerdere invalshoeken ervoor zorgen dat u zich vitaal en energiek gaat voelen.
   Vriendelijke groet van
   Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven