Begint een verouderd lichaam bij een verouderde cel? Dat zou zo maar kunnen. Vandaag hoorde ik in een interview door Roelof Hemmen van BNR met verouderingswetenschapper Peter de Keijzer van het Erasmus Medisch Centrum,  dat muizen gemakkelijk 113 jaar kunnen worden.

Peter de Keijzer houdt zich bezig met de vragen: Hoe worden we gezond ouder en hoe kunnen we veroudering terugdraaien?

In een proef van een jaar geleden heeft Peter oude muizen kunnen verjongen door een stofje dat hij ontwikkelde in zijn laboratorium van de afdeling Moleculaire Genetica van het Erasmus MC. Samen met zijn team heeft hij een middel ontdekt dat senescente cellen opruimt in het lichaam, waardoor nieuwe (jonge) cellen aangemaakt worden.

“Dus jij wil de leeftijd verlengen van mensen en tegelijkertijd het lichaam verjongen”, vatte Roelof de essentie van Peter’s onderzoek samen.

“Dat is juist” zei Peter. “Ik wil een medicijn ontwikkelen en testen om gezond en vitaal ouder te worden. Dat medicijn heb ik al, het heet Proxifim, maar het moet nu klinisch onderzocht worden.”

In theorie zijn er een aantal dingen die veroudering veroorzaken: Het DNA met kleine foutjes wordt door talloze celdelingen in de volgende cellen nagemaakt, en na verloop van tijd zijn dat teveel foutjes en ontstaat een senescente cel. Stamcellen produceren nieuwe cellen, maar als de stamcellen onvoldoende zijn dan kun je uit gedifferentieerde cellen weer stamcellen maken. Dat kan in theorie maar dat moet allemaal nog goed uitgezocht worden.

Oude cellen die niet meer meedoen worden dus senescente cellen genoemt. Een senescente cel is een cel die door chronische of acute stress slijtage heeft opgelopen. Bij die verouderde, senescente cellen is de celdeling gestopt terwijl de stofwisseling in de cellen nog wel actief blijft. Dat de celdeling stopt is op zich een goed teken, want zou dat niet het geval zijn dan ontstaat kanker. Maar helemaal ongevaarlijk zijn ze ook weer niet. 

Senescente cellen veranderen wel de weefselstructuur en scheiden stoffen uit die chronische, laaggradige ontstekingen veroorzaken en andere cellen in de omgeving tot celdelingen aanzetten. Dus indirect stimuleren ze wel kankervorming. Wanneer laaggradige ontstekingen lange tijd voortduren krijg je allemaal klachten.

Oude cellen initiëren ouderdomsziekten zoals, kanker, dementie, hart en vaatziekten en noem maar op. Oude cellen zijn dus de onderliggende oorzaak van ouderdomsziekten.

Proxifim, het middel van Peter de Keijzer, is FOXO4-DRI en dat is een stuk van een eiwit, een peptide. De stof bestaat uit 46 aminozuren die als een ketting aaneen zijn geregen: een proces dat met gespecialiseerde, maar standaard biotechnologische apparatuur is uit te voeren. Het is dus niet moeilijk om het zelf te maken.

Maar voor de synthese zijn zeer gevaarlijke chemicaliën nodig. Dan is het toch wel even oppassen geblazen voordat je dit uit China of waar dan ook laat komen. En wat doet dat stofje nog meer dan alleen maar oude cellen dood maken zodat het lichaam het zelf verwijdert?

Proxifim maakt senescente cellen dood. Dat is onderzocht en bewezen bij muizen. Maar stel nou dat het ook andere cellen aantast? Neem nu bijvoorbeeld je hersencellen, vernietigt het peptide dan je herinnering? Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar dit middel. Maar dat het een Hot Item is wijst het volgende wel uit.

Toen ik (Cornelis) even op google keek zag ik dat je het al vanuit China kunt kopen. “Voor duizend euro kun je tien milligram kopen en dat is genoeg voor een derde van één behandeling. Bij de proef met de muizen hebben ze drie behandelingen gedaan, met merkbaar succes. Omgerekend heb je gemiddeld 50.000 euro nodig voor een behandeling bij mensen. Maar dan heb je wel een ongetest middel met nog heel veel vraagtekens voor je verdere gezondheid!

Nee, ik hou het bij de Ayurveda. Een 5000 jaar lang evidence based medicijn met bewezen gezonde en levensverlengende middelen en therapieën. Zo bedenk ik me dat de Pancha Karma behandeling heel erg goed in staat is om Aama (toxines) uit je lichaam te verwijderen. Wat te denken van de vele Rasayana behandelingen? Rasayana betekent “verjonging”. Bestaat Aama uit senescente cellen? Het zou zo maar kunnen.

In de komende lezing op 25 april gaan wij: Trinke van Dam en ik, een hele lange dag praten over hoe je Gezond en Vitaal kunt worden en blijven met Ayurveda. Voor een bedrag van 125 euro praten we je helemaal bij met Oud maar ongelofelijk Wijs nieuws uit de Ayurveda, met nieuwe inzichten uit de Ayurvedische keuken door Trinke.

Je komt toch ook?

Tot ziens op 25 april.
Met vriendelijke groet,

Bronnen:

https://audiozoeken.bnr.nl/?q=Peter+de+Keijzer

https://nl.linkedin.com/pulse/te-koop-china-anti-aging-foxo4-dri-en-het-werkt-albert

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/begint-een-verouderd-lichaam-bij-een-verouderde-cel/

https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/onderzoekers.draaien.veroudering.terug/

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ongetest-rotterdams-verjongingsmiddel-is-hit-ontdekker-wijst-op-gevaren~a4501112/

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven