

Pompoensoep met gember en kaneel
Ingrediënten:
(voor 4 personen)
1 middelgrote flespompoen of hokkaido (± 1 kg)
1 middelgrote wortel
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
2 cm verse gember, fijngesneden of geraspt
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel komijnzaad (of gemalen komijn)
800 ml groentebouillon (liefst zelfgemaakt of zonder toevoegingen)
2 eetlepels ghee of olijfolie
Zout en peper naar smaak
Optioneel: scheutje kokosmelk of een lepel yoghurt voor romigheid
Voor de garnering: verse koriander of peterselie, pompoenpitten
Zo maak je het klaar:
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Snijd ook de wortel in stukjes.
Verhit de ghee of olie in een ruime pan. Fruit de ui, knoflook en gember kort aan. Voeg de komijn en kaneel toe en bak nog 1 minuut mee tot de kruiden geuren.
Voeg de pompoen en wortel toe en roer goed door. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken met de deksel op de pan, ongeveer 20 minuten, tot de groenten zacht zijn.
Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg eventueel kokosmelk of yoghurt toe voor extra zachtheid.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer warm, gegarneerd met koriander/peterselie en wat geroosterde pompoenpitten.
Ayurvedische tip:
De gember verwarmt je spijsvertering, kaneel geeft stabiliteit en rust, en de zachte zoetheid van pompoen werkt kalmerend voor Vata. Dit is dus echt een gerecht dat lichaam én geest verwarmt in de herfst.