Het centrum

De gebouwen van het centrum behoorden tot een voormalige grote boerderij die geheel aangepast is aan het huidige gebruik. De ruimtes zijn ingericht tot consultkamers, behandelkamers en ruimte waar de ayurvedische producten zijn opgeslagen. Er is een plek gecreëerd voor een Shiva- en een Devi tempel. De gangen zijn ingericht als galerie met prachtige schilderijen en op de eerste verdieping van het hoofdgebouw is een grote presentatiehal.

Tuinen

De tuinen zijn ingericht volgens vastu design. Vastu design is een Indiase manier van ontwerpen gebaseerd op de wetten uit de natuur. Het uitgangspunt van Vastu design is het inrichten en bouwen in harmonie met de universele energie. Een omgeving gebaseerd op Vastu ondersteunt het emotionele, fysieke en spirituele welzijn van de mensen die hier wonen en werken.

Plattegrond van het centrum

Bij aankomst van het centrum kunt u de auto parkeren bij de parkeerplaats (G1) voor de bezoekers van het EAC.

Wanneer u voor een consult of behandeling komt wandelt u via de parkeerplaats (G1) door de voortuin (G2) naar gebouw (B3). Hier vinden de consulten en behandelingen plaats.

B2 is de Pancha Karma behandelruimte.

Europa Ayurveda Centrum plattegrond

Gebouwen B

Het gebouw B1 is het hoofdgebouw. B2 en B3 zijn de behandel en consultruimten, B4 is de VMP studio waar de muziek en films opgenomen worden. B10 is de Devi tempel. De Devi tempel is de moedergodin tempel. B12 is de Shiva tempel oftewel de Vadergod tempel.

B6, B7 en B8 is respectievelijk de witte schuur, de kapschuur en de groene schuur. In de kapschuur worden de verschillende olien en de bhasma’s bereidt.

Tuinen G

Bij het hoofdgebouw zijn er tien tuinen. G1 flankeert de bezoekersparkeerplaats. G2 en G3 de voortuin. Het zal u onmiddelijk opvallen dat er veel kleurige beelden in deze voortuinen staan. Dat is om u de sfeer te laten ervaren van zuid India. Het gebied waar de traditionele Ayurveda vandaan komt er waar ons centrum op gebaseerd is. Het zuiden van India is heel erg kleurrijk vanwege de vele gekleurde gebouwen, beelden, saries (lange stroken stof) die de vrouwen dragen tot zelfs de auto’s aan toe. Natuurlijk kunnen wij hier in Nederland vanwege de strenge regels van de ruimtelijke ordening ons pand niet uitbundig opschilderen. Maar de vele gekleurde beelden geven het geheel toch net dat tintje oosters waar wij voor staan.

Astrologie tuin G8

Deze bijzondere tuin is ontstaan door de aarde die vrijkwam bij het graven van de vijf vijfers te ‘boetseren’ in de vorm van een hoofd, hals en schouders. Dit symboliseerd de tijdgod. De tijdgod staat voor de tijd waar geen begin en geen einde van is. Via de hals loop je naar boven en dan zie je op het hoofdgedeelte een tempel gemaakt van slangenbeelden. Het is deze plek die een verbinding maakt met je voorouders. Ook een slang wordt vaak als symbool gebruikt om de oneindigheid van tijd aan te duiden. In verhouding met het hele universum leven wij als mens maar een heel kort poosje op de aarde. Om daar eens bij stil te staan is deze tempel van slangenbeelden gemaakt. Op bepaalde astrologisch belangrijke dagen doen wij hier puja’s (ceremonies).

Kundalini tuin G10

De grootste tuin is ongetwijfeld de Kundalinituin. Deze tuin heeft 5 vijvers. Een grote in het midden en vier op de assen omheen. De tuin is vervolgens onderverdeeld in acht stukken met in ieder stuk een rond perk met een speciale groep aan kruiden en planten. Het is geen gecultiveerde tuin. U ziet hier rustig onkruid tussen de andere planten groeien. Want wat is onkruid? Sterker nog, de meeste kruiden hebben bescherming nodig van andere kruiden of planten. In de natuur zie je dat ook, daar groeit echt niet alles in rijtjes.

>
Scroll naar top