Wanneer je bedenkt hoeveel tijd je hebt om dingen te veranderen is dat niet veel. Als je zo eens in je agenda kijkt en ziet wat je naast je huishouden en verzorging allemaal moet doen dan is dat bijzonder weinig. Dat is een van de grootste redenen dat verandering een lastig onderwerp is. Diep in je hart wil je namelijk helemaal niet veranderen. Het is lastig, het kost tijd en wat levert het op?
Zes treden naar persoonlijke groei en gezondheid. Als we daar eens mee beginnen. Dan niet alle zes heel intensief gaan doen maar gewoon een beetje ‘pootje baden’ in deze trap. Laten we de onderste tree eens pakken. Voeding. Als je nu eens deze komende week probeert om de hele week zo gezond mogelijk te eten. Dus verse groenten, veel fruit en de zoetigheid en zoutjes achterwege laat. That’s all. Zo simpel als ik het hier beschrijf ook zo eenvoudig houden.
Waarom zes treden? Ik heb gemerkt in mijn praktijk dat het overzichtelijk wordt als je leefstijl, want daar heb ik het over, met deze treden opsplits in overzichtelijke stappen. Je kunt dus in zes overzichtelijke treden veranderingen aanbrengen in je leven en dan voor jezelf kijken wat dit oplevert.
Stress hebben we allemaal in meer of mindere mate. Stress is ook goed. Onder stress presteer je beter en zonder stress wint geen enkele sporter een medaille. Er is wel verschil tussen de ene stress en de andere stress. Dat verschil moet je opmerken. Wanneer ervaar je dat je hart sneller gaat kloppen en dat je sneller gaat ademhalen. Ja, natuurlijk met de liefde ervaar je dit dus dat is positieve stress. Maar je kunt het ook krijgen als je opziet tegen je werk, je studie of als je spanningen ervaart in je relatie. Dan hebben we het over stress die niet goed voor je is. Het enige wat ik van je vraag is om dit op te merken bij jezelf.
Dat is alles voor deze week.
Beweging weten we inmiddels allemaal is goed voor ons. Het meest gehoorde antwoord in mijn praktijk op dit aspect is “ik heb daar geen tijd voor”. En dan krijg ik een hele lijst te horen wat er allemaal gedaan moet worden op een dag en dat er geen minuut besteed kan worden aan de sportschool. Dat begrijp ik natuurlijk want de dag heeft maar 24 uur en geen minuut meer. Maar…als je dingen die je moet doen zo inricht dat je daar een sportmoment van maakt kan het wel.
De auto verder weg zetten zodat je wel een stukje moet lopen. De trap nemen op je werk of als je thuis werkt je eigen trap een paar keer per dag op en neer lopen. Dat zijn zo maar een paar ideeën, die je gaan helpen.
Meditatie is voor veel mensen nog steeds een ‘dingetje’ om het zo maar even uit te drukken. “Ik kan niet in de lotushouding zitten of ik val steeds in slaap,” zijn de meest gehoorde opmerkingen van mensen. Meditatie is niets anders dan je hoofd leeg maken door je gedachten los te laten. Ruimte, aandacht en stilte in jezelf creëren. Niets meer en niets minder. Een wandeling door de bossen of langs de zee is ook een vorm van meditatie. Je bewust even afkeren van de dagelijkse beslommeringen om momenten van stilte te zoeken is een prima start. Probeer het een keer deze week.
Slaap is een ondergeschoven kindje. Weinig mensen beseffen dat slaap het lichaam de mogelijkheid geeft om te herstellen. Niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Je hersenen krimpen tot een derde in je slaap. Wist je dat? Dan kan het hersenvocht goed stromen en alle muizenissen wegwassen. Heel erg belangrijk. De hersenspecialist uit Amerika die een enorme “stroke” kreeg genas door heel veel te slapen en zo haar hersencellen de ruimte gaf om te genezen. Slaap dus minimaal zeven en bij voorkeur acht uur.
Emoties regeren de wereld. Kijk maar naar de beurs. Ook de impact van bepaalde nieuwsberichten is al voldoende om de emoties hoog op te laten komen. Emoties zijn gevoelens die ons opeens kunnen overkomen en waar we adequaat op moeten kunnen reageren. Dat kan alleen heel erg goed als alle voorgaande treden in evenwicht zijn. Ervaar bij jezelf hoe je deze week met emoties omgaat.