Wilgeroosje

wilgeroosveldje

wilgeroosveldje

Wilgeroosje – Chamerion angustifolium

Het is nu volop te zien aan de kant van de weg, de bermen, heide en aan de rand van bossen. Dan heb ik het over het Wilgeroosje. Het wordt ook wel vuurkruid genoemd omdat deze plant als eerste opkomt na een bosbrand. Dit kruid komt bijna overal ter wereld voor, zowel in Europa, Amerika als in Azie.

Uitleg over de naam

De bladeren lijken op het blad van de wilg vandaar de naam wilgeroosje. De soortaanduiding angustifolium betekent smalbladig en dat klopt ook. De bladeren zijn lang en erg smal. Het jonge blad van het wilgeroosje kan gebruikt worden als thee.

Het blad

De bladeren worden gebruikt in allerlei medicinale toepassingen. De werkzame stoffen zijn looistoffen, pectines, slijmstoffen, suiker en een grote hoeveelheid vitamine C. De wortelstok of rhizoma bevat minder slijm en looistoffen dan de bladeren. Vroeger werd dit gegeten als groente, het smaakt een beetje als asperges en is eigenlijk best lekker.

Medicinaal gebruik

De delen van de plant dat gebruikt wordt in de ayurveda zijn de bloemen en de bladeren. Na het plukken van de bladeren en de bloemen worden ze gedroogd en gebruikt in infusies, poeders, lepams en tincturen.

Inhoudsstoffen

Het medicinale effect van wilgeroosje komt voornamelijk van de flavonoiden en tannines. De belangrijkste flavonoide in wilgeroosje is quercetolgluceronide. Bijna 80% van dit kruid bevat ook betasitosterol, galzuren, tannines – en oenotheines A and B.

Gebruik in de Ayurveda

Wilgeroosje staat bekend als een kruid dat onstekingen kan afremmen door de inhoudstoffen die rijk zijn aan tannines en flavonoiden. Het wordt veelvuldig voorgeschreven bij prostaatvergrotingen dat een veelvuldig verschijnsel is bij oudere mannen. Het is geen kanker maar de prostaat is wel vergroot.
Verder wordt dit kruid ingezet bij IBS, diarree, keelpijn, mondzweren, huidproblemen zoals eczeem en ontstekingen. Ik las vanmorgen nog in pubmed dat dit kruid een enorme antibacteriele werking heeft. Dat is in een onderzoek in rusland in 2012 gedaan. Dus nog heel recent.

X