Leestijd 3 minuten
Dat is de kop van het twee pagina’s grote artikel in de Stentor van vandaag.
De reden voor deze alarmerende aanhef is dat we in de vooravond zitten van het verschijnen van de vijfde editie van het Diagnostisch en Statistisch Handboek voor psychische stoornissen, DSM-5.
Twaalf specialisten in dertien werkgroepen
Dertien werkgroepen van elk twaalf internationale hoog aangeschreven specialisten nemen ieder een deel van dit handboek voor hun rekening. Bijvoorbeeld fobieën of gedragsproblemen. Het is nu al onrustig in psychologenland omdat het ernaar uitziet dat het aantal psychiatrische ziektebeelden fors zal uitbreiden.
Deskundigen vragen zich af
Deskundigen plaatsen inmiddels grote vraagtekens bij dit boek omdat gewoon menselijk leed zoals verdriet hebben om het overlijden van een geliefde al snel gecategoriseerd wordt in het blokje depressie. Professor Allen Frances de hoofdredacteur van de vorige versie is overgelopen naar het kamp van de tegenstanders. Hij heeft nu een ander boek geschreven met als titel ‘Terug naar Normaal.’
Aandacht tekort kost 9 miljard dollar
Hij is terecht verbolgen over het feit dat er nieuwe epidemieën gecreëerd worden met nog meer geneesmiddelengebruik. Om een voorbeeld te geven: sinds het verschijnen van DSM4 in de jaren negentig leidde de beschrijving van het nieuwe ziektebeeld ADHD en autisme tot een ware run op Ritalin. De Amerikanen hebben alleen al aan het ziektebeeld Aandacht Tekort Stoornis 9 miljard dollar uitgegeven. Lees het goed 9 miljard – geen 9 miljoen maar echt 9 miljard. Om het nog beeldender te maken. Met 9 miljard kun je alle inwoners van een stad met 150.000 inwoners zoals Haarlem 60.000 dollar zakgeld geven.
Wie is hier de schuldige
Zijn het alleen de farmaceuten die geld willen verdienen of zijn het ook de patiënten zelf die zoeken naar een erkenning en rechtvaardiging voor een stempel voor hun aandoening. Of zijn het de patiëntenorganisaties die baat hebben bij dit stempel omdat zij de patiënten die hieraan lijden vertegenwoordigen? Wie heeft er allemaal nog meer baat bij meer diagnoses?
Driftig kind wordt kind van de rekening
Zo komt er nu in DSM-5 een nieuw label voor kinderen die driftig zijn. Dat wordt het label Ontwrichte stemmingsdysregulatiestoornis OSD. Hoe ver kun je gaan. Ieder kalfje in de wei heeft al een felgele oorplaat. Komt dat ook in het digitale patiëntenregister van onze kinderen. Want geloof me daar kom je nooit meer vanaf.
Terug naar af
De Nederlandse hoogleraar Jim van Os uit Maastricht die meegewerkt heeft aan het voorbereiden van DSM-5 maar inmiddels een ervaring rijker is en zeer kritisch tegenover dit handboek staat. Volgens van Os hebben we de langste tijd gehad met dit handboek en gaan we naar een systeem van gepersionaliseerde diagnoses waarbij niet alleen gekeken wordt naar de symptomen maar naar de patiënt als geheel.
Terug in de tijd
Hoera, en dan zijn we weer via een zeer lange omweg van ongeveer duizenden jaren terug naar de Ayurveda.
Want gepersionalizeerde diagnoses is geen nieuwe uitvinding, het is de grondslag van de Ayurveda. De 5000 jaar oude natuurgeneeswijze. Het is mijns inziens ook de enige manier om mensen: menselijk, waardig en met respect tegemoet te treden.
Systeemdenken
Een actie staat nooit los van het geheel, een symptoom is nooit gekoppeld aan een enkel foutje van een orgaan. Het is het subtiele samenspel van lichaam, geest en ziel in relatie met de omgeving, dat reageert op lichamelijke ziekten en geestelijke verstoringen. Daar mag best met een beetje meer tijd en met meer beleid naar gekeken worden. De tijd die je besteedt aan een uitgebreid consult en met tijd voor en met elkaar betaald zich dubbel en dwars terug. Niet alleen in geld maar ook in respect en waardigheid.
Afstoffen en herinstalleren
Respect, aandacht, waardigheid, dat zijn allemaal begrippen die we uit de vitrines moeten halen, afstoffen en opnieuw midden in de maatschappij moeten zetten.
We praten onszelf een moeilijke tijd aan met zelfbedachte ziektes en aandoeningen. Laten we alsjeblieft weer naar elkaar kijken en elkaar accepteren zoals we zijn, anders van elkaar maar met veel dingen gemeenschappelijk zoals waarde hechten aan vriendschap, liefde, trouw, loyaliteit, begrip hebben, tijd en aandacht hebben voor elkaar. Dan wordt het leven en de wereld weer ‘a better place to be.’ En dat kunnen we nu doen. Nu op dit moment.
1 gedachte over “We dreigen gek te worden verklaard!”
Wat fijn om te lezen dat er krachtige tegenbewegingen zijn tegen dit soort praktijken en wat heeft de Ayurveda door middel van jullie behandelingen niet alleen groot gelijk maar ook zo geweldig veel te bieden!
Dat zoveel mogelijk mensen de werkelijke redenen achter zulke handboeken gaan inzien en zich openstellen voor mensvriendelijke en effectieve geneeswijzen.
Reacties zijn gesloten.