Vandaag ga ik een vraag van een van mijn DAT-lezers beantwoorden.
Dit is haar vraag:
“Kun je (kan ook in een DAT) iets meer vertellen over tongaanslag?
Dat het ama is weet ik. Maar wil het dan zeggen dat ik voeding eet die niet goed voor mij is? (Zuivel, brood)
En het is ook zo wisselend met mijn darmen.
Ik probeer me ook zo goed mogelijk aan de Vata- voedingslijst te houden.
En heb ook geen extra stress.
Ik ben benieuwd wat ik zou kunnen doen of toch veranderen.”
Een “witte tong” is een veelvoorkomend symptoom wanneer er een dikke witte laag op je tong zit. Deze laag kan het hele oppervlak van je tong bedekken, het achterste deel van je tong of het kan in vlekken zichtbaar zijn. Je kunt ook een vieze smaak in je mond, een slechte adem of roodheid waarnemen.
Witte tong komt soms samen voor met een verwant symptoom dat harige tong wordt genoemd. Maar het dikke, harige laagje dat je ziet, is geen haar, maar zijn je papillen – kleine bultjes waarin je smaakpapillen zitten.
Witte tong kan zich in de loop der tijd ophopen, maar het kan ook plotseling verschijnen als je je tong irriteert of een infectie oploopt. Witte tong kan veel verschillende oorzaken hebben, maar gaat meestal na een paar weken weer over.
Door bepaalde gezondheidsproblemen en gewoonten kun je een hoger risico oplopen om een witte tong of spruw te krijgen. Spruw is een infectie die een witte plek op je tong veroorzaakt.
Deze risicofactoren zijn onder andere:
- Diabetes hebben.
- Orale spruw (candida gist) komt het meest voor bij baby’s en peuters en bij oudere mensen.
- Gebruik van antibiotica (deze kunnen een schimmelinfectie in je mond veroorzaken).
- Het eten van een dieet met een tekort aan fruit en groenten (ijzer of vitamine B12). Een dieet van voornamelijk zacht voedsel kan ook de oorzaak zijn.
- Koorts of een zwak immuunsysteem.
- Het dragen van een kunstgebit of het beschadigen van de tong met scherpe voorwerpen.
- Een slechte mondhygiëne.
- Veelvuldig ademen door de mond.
- Een droge mond hebben door een medische aandoening of door het gebruik van medicijnen (zoals spierverslappers).
- Het drinken van meer dan één alcoholische drank per dag.
- Het ondergaan van behandelingen tegen kanker.
- Hypothyreoïdie (een traagwerkende schildklier die een slechte stofwisseling veroorzaakt).
Wat kun je thuis doen tegen witte tong?
Meestal is witte tong gemakkelijk te behandelen. Witte tong, veroorzaakt door een ophoping van vuil in de mond. wordt behandeld door regelmatig een goede mondhygiëne te betrachten. Eenvoudige manieren om witte tong te behandelen zijn onder andere:
- Meer water drinken, tot wel acht glazen per dag.
- Je tanden poetsen met een zachte tandenborstel.
- Een zuivere tandpasta gebruiken – een tandpasta zonder natriumlaurylsulfaat (een reinigingsmiddel) als ingrediënt.
- Je tong poetsen of een tongschraper gebruiken om het witte laagje te verwijderen. Als je geen tongschraper hebt, kun je een theelepel omdraaien.
- Het vermijden van stoffen die je tong kunnen irriteren, zoals alcohol. Vermijd ook voedsel en dranken die te sterk gekruid zijn, te zout of te zuur of erg heet van temperatuur zijn.
Tonganalyse in Ayurveda is een sterk diagnostisch instrument.
Volgens de Ayurveda is de tong een sterk diagnostisch instrument om iemands systemische gezondheid te bekijken. Het geeft een zeer nauwkeurig beeld van de innerlijke gezondheid van een individu. Tonganalyse kan worden gebruikt in combinatie met pols-, nagel- en gezichtsdiagnose om echt te zien wat er innerlijk aan de hand is en problemen op te sporen die zich anders misschien niet hadden gemanifesteerd.
Hoewel deze techniek meestal wordt gebruikt door Ayurvedische beoefenaars en andere Oosterse genezers, is het eenvoudig genoeg om een zelfdiagnose te stellen, zelfs bij een Ayurvedische beginner!
Het is belangrijk om regelmatig je tong te controleren om te herkennen wanneer je lichaam gifstoffen aan het verzamelen is, wanneer voedsel negatieve reacties in je systeem veroorzaakt, of wanneer er andere aanwijzingen voor een aandoening zijn.
Gebieden die worden bestreken door de tongdiagnose
- Gezondheid van organen
- Vata, Pitta of Kapha onevenwichtigheden
- Aanwezigheid van gifstoffen en waar ze zich ophopen
- Spanning en emoties die vastzitten in de ruggengraat, schouders of organen
- Schildklieraandoening
- Bloedarmoede
- Malabsorptie van voedingsstoffen
- Parasitaire infectie
- Ontstekingen in het lichaam.
In principe staat elk deel van de tong in verband met een bepaald orgaan in het lichaam. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heeft de voorkant van de tong te maken met de longen en het hart; het midden met de lever, milt en maag; en de achterkant met de nieren, dunne darm en dikke darm. Het puntje van de tong komt overeen met de schildklier, en verticaal, in het midden van de tong, komt de wervelkolom naar voren.
Afwijkingen van de tong en wat ze betekenen
Als er een wit laagje op je tong zit, is dat een duidelijke aanwijzing dat er ama in je lichaam zit en dat de spijsvertering te wensen overlaat. Het meest voorkomende gebied waar een laagje op de tong te vinden is, is de achterkant van de tong, wat aangeeft dat de ama zich in het gebied van de dikke darm bevindt.
Als er een laagje op een ander deel van de tong zit, wijst dat op ama-ophoping in het betreffende orgaan. Als de hele tong bedekt is met een laagje, duidt dit op systemische ama, wat betekent dat de ama in de bloedbaan kan zitten en door het gehele lichaam gaat.
Tongaanslag en de kleur
De eerste stap is om te ontdekken of er toxines zijn en waar ze zich bevinden. Daarna, als je dieper in de diagnose wilt duiken, kun je naar de kleur van de coating kijken want die kan onthullen om welke doshische onbalans het gaat.
- Als de coating grijs, zwart of bruin is, kun je uitgaan van Vata-ama.
- Als de coating oranje, roodachtig, geel of groen is, duidt dit op Pitta-ama
- En ten slotte, als er een dikke, witachtige coating is, kun je denken aan Kapha-ama.
Dit kan heel nuttig zijn, want elke vorm van ama moet anders worden behandeld, afhankelijk van welke dosha erbij betrokken is.
Vata uit balans
Als een tong een zogenaamde “Vatatong” is, is hij typisch klein, dun en trillerig of bevend van uiterlijk. Hij kan bleek van kleur zijn, uitgedroogd lijken en een paar (of veel) barstjes vertonen. Nogmaals, als er een laagje op zit, is het grijs, zwartachtig of bruin van kleur en bedekt meestal het dikke darmgebied van de tong. Een verstoord Vata-evenwicht uit zich meestal in angst, bezorgdheid, een onrustige geest, slaapproblemen, constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel en droogheid.
Pitta uit balans
Als een tong van Pitta aard is, kan hij middelgroot zijn, een scherpe of puntige punt hebben en overdreven rood van kleur zijn. Er kunnen ook rode puntjes op de tong zitten, wat wijst op overmatige hitte in het bloed.
Als er een laagje op de tong zit, is dat groen, geel of oranje van kleur. Het laagje bevindt zich meestal in het gebied van de dunne en dikke darm, de lever of de hele tong, wat wijst op ama in de bloedbaan.
Pitta-onevenwichtigheden manifesteren zich als ontstekingen, hitte, huidaandoeningen (psoriasis, eczeem, acne, etc.), woede, irritatie, hyperaciditeit, dunne ontlasting, en hoofdpijn.
Kapha uit balans
Een tong die een Kapha-onevenwichtigheid verraadt, heeft de neiging groot, dik en zwaar van aard te zijn.
Hij kan gezwollen lijken, bleek van kleur zijn en dik speeksel hebben opgehoopt. Als er een laagje op een tong zit dat Kapha in disbalans heeft, is de kleur van het laagje meestal witachtig, dik en slijmerig.
Het laagje kan zich bevinden in de dikke darm, de nierstreek, de longstreek en/of de maagstreek, wat wijst op een verhoogde kapha in deze organen.
Symptomen van een kapha-onevenwichtigheid zijn zwaarte (zowel objectief als subjectief), congestie, verdriet, depressie, lusteloosheid, overmatig slapen, overdag slapen, trage stofwisseling, trage spijsvertering en makkelijk aankomen in gewicht.
Tandafdrukken rond de omtrek van de tong.
Het komt helaas vaak voor dat er inkepingen aan de buitenkant van de tong zitten. Dit is een klassieke aanwijzing dat er sprake is van malabsorptie in het lichaam van essentiële voedingsstoffen.
Malabsorptie is een gebrek aan vermogen van je lichaam om bepaalde voedingsstoffen op te nemen en heeft een breed scala aan oorzaken.
Enkele van deze oorzaken zijn een slechte spijsvertering, ontstekingen in het maag-darmkanaal, overmatige toxines in de dikke darm, inname van allergene voedingsmiddelen, chronische losse ontlasting of parasitaire infecties.
Als dit probleem is opgelost, zouden de tandafdrukken moeten verdwijnen. In sommige gevallen zijn deze tandafdrukken echter te wijten aan een gezwollen tong, wat een ontsteking in het systeem aantoont.
Scheur, verticaal in het midden van de tong.
Deze verticale lijn, die zich in het midden van de tong kan bevinden, is een aanwijzing dat er spanningen en emoties in de wervelkolom worden vastgehouden.
De bovenkant van de wervelkolom (cervicale wervelkolom) komt overeen met de punt van de tong en de onderkant van de wervelkolom (lumbale wervelkolom) komt overeen met de achterkant van de tong.
Dus waar de lijn van de wervelkolom zich op de tong manifesteert, is te zien waar de spanning wordt vastgehouden. Als de wervelkolom kraakt, wijst dat op pijn, spanning en scheefstand op het punt waar de barst op de tong/wervelkolom zit.
Veel barstjes over de hele tong.
Het verschijnen van meerdere kleine scheurtjes over de hele tong is een duidelijke indicator van een sterke, chronische Vata-ontregeling zoals grote angst, slapeloosheid en mogelijk een zenuwstelselstoornis.
Als de scheurtjes zich slechts op één plek van de tong bevinden, kan dit wijzen op chronisch hoge Vata in dat correlerende orgaan (d.w.z. Vata in de dikke darm).
Aangezien de aandoening chronisch is, moet Vata-pacificatie worden toegediend, hoewel dit enige tijd kan duren voordat het geneest. Eenmaal genezen echter, zouden de scheuren moeten beginnen te verdwijnen.
Gezwollen tong.
Een gezwollen tong kan een teken zijn van ontsteking in het lichaam dat wijst op de aanwezigheid van een allergeen, zoals een ongewenst voedingsmiddel.
Het kan ook wijzen op een verstoord Kapha-evenwicht, zoals hypothyreoïdie of het vasthouden van vocht. Als iemand last heeft van een gezwollen tong, moet er meer onderzoek worden gedaan om de oorzaak aan het licht te brengen en te beginnen die weg te nemen.
Verzakking in het hartgebied van de tong:
Een holte of scheefheid rond het midden van de tong is een veel voorkomende indicator dat er sprake is van onopgelost verdriet, rouw of depressie in het hart.
Deze foto toont een duidelijke depressie in het hart, evenals systemische gifstoffen door de coating, en overmatige hitte in het bloed door de rode stippen en rode randen van de tong.
Elke onevenwichtigheid in ons systeem is vaak gecorreleerd met de andere en daarom is het vaak nodig om het hele plaatje te bekijken.
Rode, verheven papillen aan de bovenkant van de tong.
Als je deze verhoogde rode puntjes op het oppervlak van je tong ziet, betekent dit meestal dat er sprake is van overmatige Pitta of hitte in het plasma en bloed. Een tong met deze rode puntjes is meestal ook overdreven rood langs de omtrek, wat de toename van hitte bevestigt.
Te veel hitte kan leiden tot losse ontlasting, hyperaciditeit, maagzweren, ontstekingen, hoofdpijn, buitensporige woede of irritatie. Dit kan opgelost worden door afkoeling, Pitta in evenwicht te brengen en het juiste dieet te veranderen.
Bleke tong
Een bleke tong is meestal een teken van lage rode bloedcellen, wat op bloedarmoede kan wijzen. Dit kan het gevolg zijn van overmatig bloedverlies (hevige menstruatie of letsel), een ijzer-, foliumzuur- of B12-tekort, een maagzweer, een parasitaire infectie, bepaalde medicijnen (waaronder NSAIDS), malabsorptie, chronische ziekten zoals kanker, reumatoïde artritis of HIV, of veel verschillende auto-immuunziekten.
Bloedarmoede kan leiden tot vermoeidheid, zwakte, slechte bloedcirculatie, veel blauwe plekken, kortademigheid, onregelmatige hartslag en cognitieve problemen.
Als bloedarmoede wordt vermoed, kan men kijken of er nog andere symptomen zijn, en ook de nagels en het roze onder het oog (wanneer men zich uitstrekt) bekijken om te zien of deze gebieden ook bleek zijn.
Conclusie
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van een zelftandige diagnose en wat deze verschillende onthullingen kunnen betekenen voor je gezondheid.
Maak van deze analyse een onderdeel van je dagelijkse routine door elke ochtend bij het ontwaken even naar de tong te kijken. Voor de meest nauwkeurige diagnose kun je dit het beste doen voordat je je tanden poetst of je tong schraapt.
De tong kan van dag tot dag veranderen, afhankelijk van onze voedingskeuzes, emoties en algehele gezondheid. Deze oefening kan vaak de inname van allergeen voedsel, een zich manifesterende onevenwichtigheid of een ziekte in het beginstadium aan het licht brengen.
Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue
Ayurvedic Tongue Analysis: What does your tongue say about your health?