Ayurvedisch consult

Een Ayurvedisch consult omvat het deskundige advies van een arts of therapeut die geschoold is in de Ayurveda.

Er wordt tijdens dit consult uitgebreid ingegaan op uw klachten, maar ook op u als persoon in al uw aspecten, dus lichamelijk, emotioneel, mentaal en psychisch.

De kennis en de ervaring van de ayurvedisch arts of therapeut speelt een belangrijke rol in het vaststellen van de oorzaak en de behandeling van uw klacht.

Zo’n consult is gebaseerd op het ayurvedische inzicht in de energetische verhoudingen in ieder mens.

Gezondheid betekent dat de bio-energieën in evenwicht zijn volgens uw unieke geboorteconstitutie. Het consult geeft u inzicht in uw geboorteconstitutie en uw verworven huidige constitutie.

De bio-energieën vata, pitta en kapha.

Volgens de ayurveda is alles wat bestaat samengesteld uit de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Dit zijn biologische energieën: bio-energieën.

De ayurveda brengt deze energieën onder in drie systemen/samenstellingen die tezamen het tridosha wordt genoemd. Deze drie dosha’s worden het Vata-, Pitta- en Kapha-dosha genoemd. In elk van deze systemen – bio-energieën – speelt één element de hoofdrol. Ieder mens heeft een unieke lichaamsconstitutie met een unieke combinatie van deze drie dosha’s.  

Deze uniciteit bepaalt ook aan welk soort ziektes iemand kan lijden, of voor welke soorten ziektes die persoon vatbaarder is, waarbij ook levensstijl, voeding, mentale en psychische factoren een rol spelen.

  • Het Vata-dosha komt voort uit – is de energie van – de elementen lucht en ether (ruimte) en staat voor beweging. Vata-dosha vertegenwoordigt de beweeglijkheid van energie: lucht en andere elementen.
  • Als in een persoon het vata-dosha overheerst, dus het element lucht, dan zal die persoon vatbaar zijn voor aandoeningen en ziekten o.a. zoals winderigheid, darmgas, buikkolieken, uitputting, slapeloosheid, pijn en zenuwaandoeningen.
  • Het Pitta-dosha komt voort uit – is de energie van – de elementen vuur en water en staat voor omzetting of verbranding. Pitta-dosha vertegenwoordigt de transformatie van energie.
  • Als in een persoon het pitta-dosha overheerst, het element vuur, dan zal die persoon vatbaar zijn voor o.a. aandoeningen en ziektes zoals hyperaciditeit, gastritis, brandend maagzuur, branderig gevoel tijdens de ontlasting, duizeligheid, ontstekingen, rusteloosheid, huiduitslag, hartkloppingen enz.
  • Het Kapha-dosha komt voort uit de elementen – is de energie van – aarde en water en staat voor structuur en vastheid. Kapha-dosha vertegenwoordigt de verdichting van energie en de elementen. Het geeft ook de massa weer. Kapha is de overgang van energie naar massa.
  • Personen met een overheersend kapha-dosha, het element aarde, zijn goed in dingen bewaren en te sparen: geld, bezittingen, energie, voedsel en vet. Omdat dit dosha de vochtige lichaamsweefsels beheerst, kan een onevenwichtige kapha vaak zichtbaar worden in de slijmvliezen. Verstopte neus, kou op de borst, allergieën, astma en pijnlijke gewrichten.

Waar kapha echter het meest bekend om is, is de aanleg voor zwaarlijvigheid (waaronder makkelijke gewichtstoename die zeer moeilijk is kwijt te raken).

Een Ayurvedisch consult verloopt in vier fasen.

Fase 1.   Het vaststellen, de analyse en de interpretatie van uw Ayurvedische constitutie.

Fase 2.   Het vaststellen van een dosha-disbalans, het stellen van vragen en de tong- en polsdiagnose.

Fase 3.   Het bepalen van een behandeling.

Fase 4.   Het resultaat van deze op de persoon toegespitste aanpak wordt vervolgens uitgewerkt in een op maat toegespitst stappenplan.

Ad 1. Het vaststellen, de analyse en de interpretatie van uw Ayurvedische constitutie.

De parameters waarmee een Ayurvedisch arts werkt is het vaststellen, de analyse en de interpretatie van uw ayurvedische constitutie, gebaseerd op de ayurvedische tridosha-theorie. Uw constitutie wordt door deze drie bio-energieën (vata, pitta en kapha) bepaald.

Het vaststellen van uw ayurvedische constitutie is o.a. het bepalen of uw dominante dosha vata, pitta of kapha is. Dit specifieke dosha wordt dan geanalyseerd en geïnterpreteerd.

Ook wordt gekeken naar een eventuele toename of afname van de werkzaamheid van de dosha’s in het lichaam en het effect hiervan op uw lichaam.

De juiste “Interpretatie van de Ayurvedische Grondwet” is daarom in een ayurvedisch consult essentieel. Het is de eerste stap naar het vaststellen van een mogelijke oorzaak van de aandoening.

ayurvedisch consult

Ad 2: Het vaststellen van een dosha-disbalans, het stellen van vragen. en de tong- en polsdiagnose.

Wat gebeurt er bij een disbalans in één of meerdere van deze dosha’s?

Een onevenwichtigheid tussen de drie dosha’s geeft aanleiding tot verschillende symptomen of ziekten. Afhankelijk van de werkzaamheid, toename en/of afname van de drie dosha’s en de mate van intensiteit hiervan kunnen zich verschillende aandoeningen en ziekten ontwikkelen. Door ze in harmonie en evenwicht te brengen kan de ziekte worden behandeld.

De constitutie van uw lichaam bepaalt dus welke ayurvedische behandeling voor uw algehele gezondheid het beste is en welke therapie in uw individuele geval het meest geschikt is om een ziekte te behandelen.  

Op basis van deze feiten kan ieder persoon met dezelfde ziekte, maar met een verschillende constitutie een andere ayurvedische aanpak nodig hebben voor de behandeling van ziekte.

Om de toename of afname van de werkzaamheid van de dosha’s te analyseren, zal de Ayurvedisch arts of therapeut u een aantal vragen stellen en een grondige geschiedenis van uw ziekte (anamnese), dieet en levensstijl afnemen.

Tong- en polsdiagnose

Tonganalyse en polsdiagnose zijn ook zeer belangrijke methodes om de werkzaamheid van de dosha’s te controleren.

Het uiterlijk, de kleur en de coating van de tong kunnen duiden op een toename of afname van de werking van het specifieke dosha en de effecten van een ziekte op verschillende organen. Op dezelfde manier helpt polsdiagnose ook bij het analyseren van het dosha en de effecten van een ziekte op lichaam en geest.

polsdiagnose

Ad 3. Het bepalen van een behandeling.

Het voorgaande helpt de Ayurvedische arts ook bij het selecteren van de beste ayurvedische kruiden voor de behandeling van een ziekte en het bepaalt ook in belangrijke mate de gevoeligheid voor de vele soorten kruiden.

Het geeft de Ayurvedische arts antwoorden op vragen als: welke kruiden zullen geschikter zijn bij deze patiënt en welke moeten met mate worden gegeven?

Afhankelijk van de werkzaamheid van dosha’s of hun toename en afname in het lichaam, worden verschillende kruidencombinaties voorgeschreven.

Aan de hand van het resultaat volgt nu een stappenplan waarin voeding, leefstijl, kruidenmedicatie en eventuele behandelingen voorgeschreven worden.

  1. Verbetering van uw voeding

Aanbeveling voor dieetverbetering-/-verandering

Tijdens het Ayurvedisch consult zal de Ayurvedisch arts vragen stellen over uw huidige voedingsgewoonten, waaronder details over het ontbijt, lunch en avondeten. Deze informatie helpt om de voedingsfactoren te begrijpen die bijdragen aan uw gezondheidsprobleem.

Het eerste behandelprincipe van ayurveda is “Voedsel is je Medicijn”. De juiste voeding kan het eerste medicijn zijn om de ziekte te behandelen of de voortgang ervan te stoppen. Het dieet kan in ieders geval anders zijn, afhankelijk van de specifieke ziekte, lichaamsbouw en toestand van het dosha, zoals hierboven besproken. De arts zal op basis van deze zaken een dieet voorschrijven.

2.    Verbetering c.q. verandering van uw levensstijl

Aanbeveling voor verbetering of verandering van levensstijl

De leer van de Ayurvedische wetenschap begint altijd met het bepleiten van een gezonde levensstijl en voeding.

Afhankelijk van de seizoensveranderingen raadt ayurveda ook speciale veranderingen in voeding en levensstijl aan om ziekten te helpen voorkomen en te behandelen.

Een ongezonde levensstijl kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van verschillende ziekten. Tot de veel voorkomende leefstijlaandoeningen behoren atherosclerose, diabetes, dyslipidemie, hartziekten, obesitas en cognitieve achteruitgang.

Een ongezonde levensstijl kan ook bijdragen aan andere ziekten of de gezondheidstoestand verergeren. Daarom is het noodzakelijk om uw levensstijl te begrijpen en hierin correcties aan te brengen om de ziekte te behandelen en te voorkomen.

Hierbij kan de Ayurvedische arts u helpen. U krijgt adviezen die uw leven beter en gezonder zullen maken.

3.       Recept en medicatie samengesteld uit de meest geschikte kruiden.

De ayurvedische apotheek kent een scala aan kruidenmedicaties in de vorm van poeders, pillen, capsules, dranken, oliën en zalven.

Wat opvalt is dat er in een product vaak meerdere kruiden gebruikt worden met als doel om het gehele systeem te herstellen. Zo bestaan sommige klassieke formules uit 20 tot wel 60 kruiden met allemaal hun eigen specifieke werking. De ayurvedisch arts kent deze formules en past dit toe op uw situatie.

4.       Ayurvedische behandelingen en kruiden

Ayurveda heeft een holistische benadering die de hele patiënt behandelt, rekening houdend met het lichaam, de geest en de ziel, in plaats van zich te richten op een enkele ziekte.

Dit is dan ook de reden dat veel patiënten die een Ayurvedische behandeling krijgen voor een specifieke ziekte, hier ook veel baat hebben voor andere gezondheidsproblemen.

Bij een ayurvedisch consult begrijpt de arts eerst het lichaam en de geest, hun verdraagzaamheid voor ayurvedische therapieën, kruiden en geschiktheid van een ayurvedische behandeling volgens alle methoden die hierboven zijn besproken. De laatste stap is dan het voorschrijven van de juiste ayurvedische behandeling. Dit zorgt voor het fysieke, psychologische en spirituele welzijn van de patiënt, dus het corrigeert de balans in het lichaam door de ziekte aan alle mogelijke kanten aan te pakken.

Naast het verbeteren van het dieet en de levensstijl, kent de ayurveda ook een breed scala aan behandelmogelijkheden waarbij gebruikt wordt gemaakt van kruiden, Ayurvedische geneesmiddelen en panchakarma-therapieën.

Het belangrijkste onderdeel van een Ayurvedische behandeling is een panchakarma-kuur. Deze kuur omvat vijf grote therapeutische procedures en hun subtypes. Het helpt om de ziekte te genezen door de onderliggende oorzaak weg te nemen door zijn grondige ontgiftende en reinigende werking.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten zijn een zeer belangrijk onderdeel van een Ayurvedische behandeling. Tijdige follow-ups zijn een cruciaal onderdeel om een positief resultaat te garanderen.

Het belangrijkste is dat, wanneer lichaam en geest beginnen te reageren op de Ayurvedische behandeling, er ook veranderingen optreden in het dosha en andere condities.

Na een paar weken kan het zijn dat u niet meer dezelfde medicijnen nodig heeft zoals voorgeschreven bij het eerste consult. U kunt een verandering in behandeling nodig hebben, afhankelijk van wijzigingen in uw gezondheidstoestand, symptomen, dosha’s en zelfs het seizoen. Bij vervolgbehandelingen kan dit dan ook worden aangepast.

Tijdige vervolgconsulten zijn erg belangrijk voor alle patiënten, totdat de ziekte volledig is genezen.

ayurvedische behandeling

Ad 4: Het resultaat van deze op de persoon toegespitste aanpak.

In de meeste gevallen geeft deze toegespitste aanpak geweldige resultaten bij de behandeling van zelfs hardnekkige en chronische ziekten.

Door te sturen naar energetische balans herstelt het lichaam zich vanzelf. Dit is sturen vanuit de basis, dus op de scheidslijn van energie en materie en dat maakt de Ayurvedische aanpak zo uniek. 

Dit is de reden waarom Ayurvedische behandelingen vaak zo succesvol zijn bij chronische ziekten in vergelijking met de moderne geneeskunde.

Bronnen

Wilt u graag meer lezen over de achtergrond van Ayurveda en het effect van behandelingen op moderne leefstijlziekten, lees dan onderstaande boeken en artikelen.

  1. Perfect Health, The Complete Mind Body Guide. Deepak Chopra.
  2. Sharma S, Puri S, Agarwal T, Sharma V. Diets based on Ayurvedic constitution–potential for weight management. Altern Ther Health Med. 2009 Jan-Feb;15(1):44-7. PubMed PMID: 19161047. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19161047
  3. Payyappallimana, U., & Venkatasubramanian, P. (2016). Exploring Ayurvedic Knowledge on Food and Health for Providing Innovative Solutions to Contemporary Healthcare. Frontiers in Public Health, 4, 57. http://doi.org/10.3389/fpubh.2016.00057
  4. Chandola, H. M. (2012). Lifestyle disorders: Ayurveda with lots of potential for prevention. Ayu, 33(3), 327. http://doi.org/10.4103/0974-8520.108814
  5. Thakkar, J., Chaudhari, S., & Sarkar, P. K. (2011). Ritucharya: Answer to the lifestyle disorders. Ayu, 32(4), 466–471. http://doi.org/10.4103/0974-8520.96117
  6. Niemi, M., & Ståhle, G. (2016). The use of ayurvedic medicine in the context of health promotion – a mixed methods case study of an ayurvedic centre in Sweden. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16, 62. http://doi.org/10.1186/s12906-016-1042-z
  7. Patwardhan, B. (2014). Bridging Ayurveda with evidence-based scientific approaches in medicine. The EPMA Journal, 5(1), 19. http://doi.org/10.1186/1878-5085-5-19
  8. Maurya, S. K., Seth, A., Laloo, D., Singh, N. K., Gautam, D. N. S., & Singh, A. K. (2015). Śodhana: An Ayurvedic process for detoxification and modification of therapeutic activities of poisonous medicinal plants. Ancient Science of Life, 34(4), 188–197. http://doi.org/10.4103/0257-7941.160862
  9. Conboy, L. A., Edshteyn, I., & Garivaltis, H. (2009). Ayurveda and Panchakarma: Measuring the Effects of a Holistic Health Intervention. The Scientific World Journal, 9, 272–280. http://doi.org/10.1100/tsw.2009.35
error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required