In mijn vorige artikel eindigde ik met de vraag of het wassen met antibacteriële handzeep zin heeft. De meeste mensen reageerden hierop dat het zinvol is. Slechts een handjevol mensen schreef me terug dat het niet zinvol is omdat goed wassen met gewone zeep voldoende is. Niemand gaf mij echter het antwoord waarop ik hoopte dat ik het zou krijgen.
Het is namelijk absoluut NIET zinvol en zelfs GEVAARLIJK. Waarom zal ik in dit artikel uitleggen.
Mooie flesjes
In dit soort flesjes met handzeep – overigens zitten hier prachtige exemplaren qua vormgeving tussen – worden antibacteriële stoffen toegevoegd in hele lage doseringen. Je moet dan denken aan triclosan, cetrimoniumchloride , chloorhexidine of quaternaire ammoniumverbindingen. Niet alleen in handzeep maar ook in deodorant, after shave, tandpasta, crèmes en noem het maar op. Eigenlijk ongemerkt zit er bijna in allerlei producten lage concentraties aan antibacteriële middelen om ons “gezond” te houden.
Actie is reactie
Je kunt je voorstellen dat al deze kleine beetjes tezamen toch een behoorlijke hoeveelheid chemische stoffen zijn die je binnenkrijgt. Nu treedt de wet: Actie is Reactie op. Dat is een natuurwet die overal werkt. Wij beginnen ongevraagd micro-organismen aan te vallen en zij gaan daarop reageren met een tegenactie. Die tegenactie is dat zij zich gaan beraden over een verdediging. Nu is de natuur zo ingericht dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om aanpassingen te creëren. Dus de bacteriën ontwikkelen allerlei nieuwe aanpassingen om steeds resistenter te worden.
Steeds zwakker
Ondertussen krijgen wij steeds meer chemische stoffen binnen die ons langzamerhand steeds zwakker maken. Huidziekten, allergieën en astma komen de laatste jaren steeds meer en steeds vaker bij vooral jonge mensen voor. Ziekten zoals ALS vindt volgens mij ook haar oorsprong in dit soort continue processen die zich ongemerkt afspelen. Wij worden dus zwakker en de micro organismen worden steeds sterker. We zullen het dus nooit winnen. Sterker nog we zijn het al aan het verliezen en we hebben niet veel tijd meer.
Desinfectantia in consumentenproducten
Bij het schrijven van dit artikel stuitte ik op een aanbeveling van prof. dr JJ Sixma, Emeritus hoogleraar van de Universiteit van Utrecht over dit onderwerp aan de gezondheidsraad en aan de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Tot mijn verbazing las ik bij de datum 16 februari 2001. Dertien jaar geleden dus?? en het is nu actueler dan ooit. De titel luidt: Desinfectantia in Consumentenproducten. In dit stuk staat nog in voorzichtige woorden dat het ‘op den duur’ schadelijk kan zijn voor de mensen en dat het ‘mogelijk’ antibioticaresistentie’ in de hand werkt. Ook dat het onvoldoende bewezen is dat het echt helpt en dat de gewone manier van handen wassen en hygiëne meer dan voldoende is.
Opnieuw versturen
We kunnen het zo opnieuw indienen. We schrappen de woorden ‘mogelijk’ en bij ‘op den duur’ zetten we ‘vandaag de dag’ en bij de datum 16 februari 2001 zetten we de datum van vandaag. Scheelt tijd, geld en het kan opnieuw naar de desbetreffende adressen gestuurd worden. Nu ik dit zo aan het opschrijven ben besluit ik om het te versturen ook. Het is te belangrijk om als consument en in mijn geval als medewerker van het Europa Ayurveda Centrum om dit niet te doen. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Nog even afsluiten met een prachtige blog waar erg veel informatie staat om op een mooie manier zelf je producten te maken zoals zelf je biologische handzeep te maken. Heel toepasselijk heet de site EcoMamma.
Met gezonde groet,
Cornelis Peters
23-09-2014
Wil je op dit artikel reageren? Graag zelfs. Ja mag het ook delen aan je vrienden of collega’s.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen.
Wat gebeurt er als Antibiotica niet meer werkt?
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 1
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 2.
Tégen het Leven of Vóór het Leven – Ántibiotica versus Próbiotica.