Vitale 100plussers en het Hele Verhaal

Vanmorgen opende ik de krant (Stentor 29-7-2014) en vond daar een artikel dat onmiddellijk mijn interesse had. Het VUmc is gestart met een onderzoek om inzicht te krijgen in het ontstaan van Alzheimer. Er is een website opgericht met de toepasselijke naam 100plus.nl en er zijn diverse media ingeschakeld om vitale 100plussers uit te nodigen om mee te doen aan dit onderzoek.

De getallen

In Nederland zijn ongeveer 2000 mensen die ouder zijn dan 100 jaar. De helft van deze mensen woont nog zelfstandig, sommige in de stad en sommige op het platteland. Van de gezonde 100plussers rijden er nog 22 auto.

120 jaar volgens Ayurveda

Volgens de ayurveda kan een mens gemakkelijk 120 jaar oud worden. Wanneer je leeft naar je aard en dat wordt in de ayurveda je prakruti genoemd en wanneer de veranderingen in je leven goed kunt opvangen zodat je vikruti – je constitutie van dit moment – niet teveel afwijkt van je prakruti dan is het behalen van deze hoge leeftijd niet bijzonder maar gewoon normaal.

Genetische blauwprint word onderzocht

In het onderzoek van het VUmc wordt vooral gekeken naar de erfelijke factoren van deze groep mensen. Het onderzoek wordt ook geleid door een geneticus. Wat gebeurt er op DNA niveau zodat iemand of gezond of ongezond wordt. Welke genen zijn hierbij betrokken.

Hoe zat dat ook weer met DNA en genen

DNA bestaat uit twee strengen van nucleotiden die in de vorm van een dubbele helix om elkaar heen zijn gedraaid. De vorm van een helix is vergelijkbaar met een wenteltrap. De erfelijke informatie ligt besloten in de volgorde, oftewel sequentie, van deze nucleotiden. Een gen is een afgebakend stukje van dat DNA op een chromosoom. Zo’n afgebakend stukje is dan goed voor de vertaling naar een bepaald eiwit.

Erfelijke informatie vergelijkbaar met software

Erfelijke informatie kun je vergelijken met de software op je computer. Met een programma zoals “word” ben je in staat om allerlei dingen te doen met tekst. Je kunt brieven maken, boeken schrijven, werkstukken maken, lettertypen aanpassen en ga zo maar door. Je kunt er echter niet mee rekenen. Daar is weer een ander programma voor. Het DNA van het programma “word” is ingesteld op tekstverwerking. Als je als programmeur voor het eerst de code van het programma “word” krijgt kun je dus zien hoe het is opgebouwd en kun je concluderen dat dit een tekstverwerkingsprogramma is. Als er fouten inzitten kan de programmeur dit zien en zonodig repareren. Zo kan de geneticus aan de hand van het DNA zien hoe de volgorde van de nucleotiden is. Wanneer deze volgorde ontspoord krijg je een bepaalde ziekte. In dit onderzoek wordt vooral naar Alzheimer gekeken. De bedoeling is dan om de gevonden fout in de genen te herstellen zodat de patient van Alzheimer geneest.

Onderzoek bij gezonde mensen

Door gezonde mensen te onderzoeken willen ze dus een database opbouwen met allerlei informatie zodat ze de mensen met Alzheimer daaraan kunnen vergelijken. Tot nu toe klinkt het allemaal heel logisch. Echter als je zoals de ayurveda doet heel breed kijkt, dus voorbij de genetische codes dan zie je dat er veel meer dingen een rol spelen bij de ontplooiing en groei van een mens. Als Arnon Grunberg achter de computer zit krijg je een heel ander verhaal dan de thriller schrijfster Saskia Noort. Waarschijnlijk gebruikt Arnon delen van de software helemaal niet terwijl Saskia dat wel doet en andersom. Maar beide maken een totaal ander verhaal met dezelfde software.

Niet alles wordt gebruikt

Zo moet je ook kijken naar het gebruik van je DNA. Niet alles wat erin zit wordt gebruikt. Een mens is ook meer dan zijn DNA. Je hebt zelfs het DNA van miljoenen microben bij je. Het microbioom waarvan de totale hoeveelheid DNA zelfs veel groter is dan je eigen DNA. Je ervaringen, je manier van leven, je keuzes, waar je woont, kortom allerlei andere factoren dan uitsluitend je eigen DNA spelen een grote rol in wie je bent en waarom je bent die je bent. Dat moeten we niet vergeten. Een ziekte zoals Alzheimer uitsluitend benaderen via erfelijke informatie is natuurlijk heel erg interessant maar is niet het hele verhaal.

Het hele verhaal

Wat ik veel interessanter vind is hoe je invloed kunt hebben op je staat van zijn. Hoe kunt je – en daar zijn erg veel voorbeelden van – invloed uitoefenen op de loop van een ziekte. Hoe kun je leren om met het enorme potentiaal dat je geest is invloed uit te oefenen op je lichaam en dat zelfs op DNA niveau.

Ayurveda bekijkt de mens op verschillende niveaus

Ten eerste is daar het grofstoffelijk lichaam – ons fysieke lichaam waar het DNA in zit. Dan volgt het subtiele lichaam oftewel het mentale lichaam. Niet te zien maar duidelijk aanwezig. Hier vangen we de berichten op van onze zintuigen en vertalen het naar acties en reacties. Hier zit ons denken, redeneren en trekken we onze conclusies. Dan volgt het derde lichaam oftewel het causale lichaam. Dat is ons creatieve lichaam zonder enige vorm van begrenzing. Voorbij het denken, in een atmosfeer zitten van absolute creatie, helemaal opgaan in een spirituele of creatieve beleving.

Diep van binnen weten we dit

Ieder van ons kent deze drie verschillende lichamen hoe we ze ook noemen, dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat we nu beter begrijpen dat uitsluitend onderzoek doen naar de volgorde van nucleotiden niet alles zegt hoe wij als mens zijn of hoe ziekten zich manifesteren of hoe de geneticus denkt om ons te repareren. Daar is echt meer voor nodig. Gelukkig is daar de ayurveda nog om ons te laten zien dat er meer is tussen hemel en aarde om een mens te begrijpen dan de sequentie van zijn nucleotiden.

Cornelis Peters
29-7-2014

Bronnen:
Stentor van 29-7-2014
http://www.100plus.nl/ (29-7-2014 geraadpleegd)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Vitale 100plussers en het Hele Verhaal”

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required