Obstipatie, constipatie en verstopping zijn verschillende woorden voor dezelfde aandoening en dat is dat je moeite hebt met je ontlasting. Gemiddeld hebben mensen 1 x per dag of tenminste 3 x in de week ontlasting. Dat hangt af van je leeftijd, of je veel of weinig eet en of je veel of weinig beweegt.
Belang van goede stoelgang
In de Ayurveda besteden we altijd veel aandacht aan de stoelgang omdat het heel erg belangrijk is dat dit proces goed verloopt. Mensen bij wie de stoelgang niet goed verloopt begrijpen maar al te goed wat ik bedoel. Een slechte stoelgang is (nog) geen ziekte maar wel de voorbode van heel erg veel onplezierige dingen.
Symptomen slechte stoelgang
Buikpijn, vermoeidheid, emotionele verstoringen, verminderde eetlust, bloed bij ontlasting, opgeblazen gevoel, winderigheid, opgezette buik en dat zijn nog maar een paar van de vele ongemakkelijkheden die wij vaak tegenkomen in onze praktijk.
Ayurveda kruiden tegen slechte stoelgang
De kruiden die wij in de ayurveda gebruiken voor de behandeling van obstipatie zijn:
1) Terminalia chebula (Haritaki), 2) Plantago ovata (Ispagul), 3) Cassia angustifolia (Sennaleaves) en tenslotte 4) Operculina turpethum (Trivrit).
Wat doet wat
De werking van Haritaki en Sennaleaves berust op de laxerende werking als gevolg van stimulatie van de peristaltiek van de darmen. Sennaleaves wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de laxerende werking. De laxerende werking komt van hydroxyanthracene glycosides, beter bekend als Senna Sennoside. Moeilijke woorden allemaal maar wat het doet is stimulatie van de peristaltiek van de darmen. Peristaltiek is de beweging van het maagdarmkanaal om de voedselbrij te kneden en voort te bewegen. Het mechanische aspect van de spijsvertering dus.
Vezels in de voedselbrij
Waarschijnlijk kennen de meeste mensen Ispagul ook wel als Psyllium. Psyllium is een additief dat vaak als verdikkingsmiddel wordt gebruikt vanwege de vezelachtige structuur. Het bevat glycosiden en slijmstoffen. Het wordt gewonnen uit het schilletje (in het Engels ‘husk’) van de zaden van de plant Plantage psyllium of Plantago ovata, ook aangeduid als ‘Ispagul’. Het brengt vezels in de ontlasting en dat werkt stimulerend op de frequentie van de ontlasting. De ontlasting wordt door de vezels minder compact. Je kunt je dat zo voorstellen. Als je boetseert kun je een mooi glad en compact beeldje maken. Doe je nu allemaal zaagsel in de klei dan wordt het knap lastig om dat beeldje te maken omdat het gewoon uit elkaar valt.
Tot slot
Ten slotte het kruid Operculina turpethum of Trivit daarvan is gebleken dat het ruwe extract van dit kruid vanwege de aanwezigheid van Ca ++ antagonisten als component een positieve werking heeft op de darmen waardoor constipatie opgeheven wordt.
Heb je nog vragen over deze aandoening of heb je nog een andere natuurlijke oplossing voor ons. Laat het dan achter in ons contactformulier. Daar wordt iedereen beter van.
Lees ook onze Ayurveda Snelgidsen. Dat zijn kleine boekjes met toegespitste informatie over diverse onderwerpen. Je vind ze in onze webshop www.earp.nl.
Geraadpleegde bronnen
Malays J Med Sci. 2011 Jul;18(3):18-26.
Spasmogenic Activity of the Seed of Terminalia chebula Retz in Rat Small Intestine: In Vivo and In Vitro Studies. Mard SA, Veisi A, Naseri MK, Mikaili P.
World J Gastroenterol. 2012 Dec 28;18(48):7378-83
Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis.
Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF.
Clin Toxicol (Phila). 2008 Sep;46(8):774-7.
Portal vein thrombosis related to Cassia angustifolia.
Soyuncu S, Cete Y, Nokay AE.
Cassia angustifolia (Senna), used as a laxative, is a plant from the Fabaceae family. It includes hydroxyanthracene glycosides, also known as Senna Sennoside. These glycosides stimulate the peristalsis of the colon and alter colonic absorption and secretion resulting in fluid accumulation and expulsion. In the literature, there are reports illustrating the hepatotoxic effects of Cassia angustifolia but there is no report of portal vein thrombosis caused by Cassia Angustifolia.
Operculina turpethum
BMC Complement Altern Med. 2014 Dec 12;14:479. doi: 10.1186/1472-6882-14-479.
Studies on antidiarrhoeal, antispasmodic and bronchodilator activities of Operculina turpethum Linn.
Shareef H, Rizwani GH1, Mandukhail SR, Watanabe N, Gilani AH.
Photo credits
By Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=388378
By Lalithamba from India – Senna alexandrina Mill./Cassia angustifolia L. (Senna Plant), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25231805
By J.M.Garg – Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5706090