Traditionele Ayurveda Kookcursus

Buikblokkades, hersennevel, gewichtstoename zonder reden, lekkende darmen en andere darmproblemen zijn meestal het gevolg van verkeerd voedsel. Het beroemde citaat van Hippocrates 2500 jaar later,

“Laat voedsel uw medicijn en medicijn uw voedsel zijn”

heeft nog steeds niet aan belang ingeboet! De vijf dagen Ayurveda Cooking Class onder de ervaren leiding van Dr. V.P. Mohana Kumari leert je hoe je gemakkelijk en snel gezond voedsel kunt maken voor iedereen.

In slechts 20 minuten per dag kun je in een handomdraai een verse, gezonde maaltijd maken!

Ayurvedisch koken is gebaseerd op de wetenschap dat voedsel verdeeld is in drie soorten energie, vata, pitta en kapha. Elk type heeft zijn spijsvertering. Dat betekent dat een vata type voedsel op een andere manier verteert dan een pitta of een kapha type. Er zijn drie soorten problematische spijsvertering en één goede spijsvertering. Inzicht in de verschillende soorten energieën in voedsel kan voedsel veranderen in medicijnen. Deze cursus gaat daarover.

1) Tikshna Agni – de spijsvertering gaat te snel.

Tikshna Agni wordt geassocieerd met een overmaat aan pitta. Pitta’s lichte, hete, scherpe, en subtiele kwaliteiten ondersteunen meestal agni, maar doorgaans kunnen ze het ook overdrijven. Dat leidt tot hypermetabolisme. Wanneer dit het geval is, wordt het voedsel zeer snel door het spijsverteringskanaal geleid, waardoor de weefsels ondervoed blijven.

2) Mantha agni – de spijsvertering verloopt te traag.

Mantha Agni wordt geassocieerd met overtollige kapha. Kapha’s kwaliteiten zijn zwaar, langzaam, koud, olieachtig, glad, dicht, zacht, stabiel, grof en bewolkt. Als zodanig dient kapha als een essentiële buffer tegen de hitte en de intensiteit van agni in het lichaam. Wanneer kapha overmatig is, wordt het spijsverteringsvuur onderdrukt. Dat veroorzaakt een trage stofwisseling, waardoor het lichaam passief en traag wordt.
Mantha agni vult de weefsels met onverteerde deeltjes. Daardoor worden de weefsels overvoed, waardoor overgewicht ontstaat.

3) Vishama Agni: Spijsvertering is te onregelmatig.

Vishama agni wordt geassocieerd met overtollige vata. Vata’s lichte, droge, subtiele en transparante eigenschappen zijn ondersteunend voor agni, terwijl de koude en mobiele condities van Vishama agni ook agni kunnen verstoren. De koude kwaliteit dempt de warmte van agni, terwijl de mobiele, luchtige kwaliteit de warmte van agni versterkt. Vishama agni is dus onregelmatig en grillig. Door de voortdurende verandering van de stofwisseling blijven de weefsels de ene keer overvoed en de andere keer ondervoed. Dit veroorzaakt uitputting en onvoorspelbaarheid.

4) Sama agni – de spijsvertering is in evenwicht

Wanneer je gezegend bent met een uitgebalanceerde agni, geniet je van een breed scala aan voordelen als gevolg hiervan. Evenwichtige agni resulteert in geluk, een perfecte gezondheid, een sterk immuunsysteem en een rustige, heldere en liefdevolle gemoedstoestand. Met sama agni kun je bijna elk voedsel in elk seizoen zonder problemen verteren en kun je veranderingen in het weer en de seizoenen zonder veel problemen verdragen.

Wat weet je na het volgen van deze cursus?

Deze cursus geeft je essentiële inzichten in de wetenschap en de kunst van de Ayurvedische keuken. Je kunt Ayurvedische maaltijden maken die zich richten op Tikshna, Vishama en Mantha agni en dit veranderen in Sama agni. Evenwichtige spijsvertering. De kennis van deze cursus vergroot je expertise als therapeut of arts om je cliënten nog beter te kunnen ondersteunen.

Je kunt je inschrijven op info@ayu.nl of ons bellen naar 0523-677208.

Mohana kijkt uit naar je deelname.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven