Tinnitus veroorzaakt waarneming van geluid in een of beide oren of in het hoofd, bij afwezigheid van geluid van buitenaf. Het wordt vaak “suizen in de oren” genoemd, hoewel sommige mensen ook sissen, brullen, fluiten, tjirpen of klikken horen. Het suizen kan intermitterend of constant zijn, met enkele of meerdere tonen, en het waargenomen volume kan variëren van subtiel tot verbrijzelend.
Meer dan 40 miljoen mensen in Europa lijden aan tinnitus. Sinds 2020 is er een door de EU gefinancierd ESIT-project dat innovatieve, gepersonaliseerde oplossingen onderzoekt om deze vaak slopende en chronische aandoening tot bedaren te brengen.
Het project is gericht op het verbeteren van het wetenschappelijk en medisch begrip van de vele oorzaken en verschijningsvormen van tinnitus. Het hoopt innovatieve onderzoek benaderingen te bevorderen en een nieuwe generatie specialisten op dit gebied op te leiden, wat uiteindelijk zal leiden tot nieuwe therapieën en langverwachte verlichting – en rust – voor de patiënten.
Geschat wordt dat alleen al in de VS meer dan 50 miljoen mensen in meer of mindere mate last hebben van tinnitus. Daarvan heeft bijna 25% voldoende ernstige tinnitus en ongeveer 5% is zo ernstig verzwakt dat ze niet op een “normale”, dagelijkse basis kunnen functioneren. Het is opvallend dat de getroffen bevolking meer “intellectuelen” lijkt te bevatten, met een zittend beroep.
Oorzaken van tinnitus
De exacte fysiologische oorzaken van tinnitus zijn niet bekend bij de wetenschap. Er zijn echter verschillende mogelijke oorzaken, die allemaal tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren.
- Lawaai-geïnduceerd gehoorverlies – Blootstelling aan harde geluiden kan de haarcellen, cilia genaamd, in het binnenoor beschadigen en zelfs vernietigen. Eenmaal beschadigd, kunnen deze haarcellen niet worden vernieuwd of vervangen.
- Ophoping van oorsmeer in de gehoorgang – De hoeveelheid oorsmeer die oren produceren verschilt per persoon. Soms produceren mensen zoveel oorsmeer dat hun gehoor wordt aangetast of dat hun tinnitus luider lijkt.
- Oor- of sinusinfecties – Veel mensen, ook kinderen, hebben last van tinnitus in combinatie met een oor- of sinusinfectie. Meestal wordt het oorsuizen minder en verdwijnt het geleidelijk als de infectie genezen is.
- Scheefstand van de kaak – Sommige mensen hebben een scheefstand van de kaakgewrichten of kaakspieren, wat niet alleen oorsuizen kan veroorzaken, maar ook de schedelspieren en zenuwen en schokdempers in het kaakgewricht kan aantasten.
- Veel tandartsen zijn gespecialiseerd in deze temporomandibulaire kaakscheefstand en kunnen hulp bieden bij de behandeling. Anderzijds kan tinnitus beginnen door het verwijderen van verstandskiezen, (laatste kiezen) als de hersenzenuwen in de buurt beschadigd raken.
- Hart- en vaatziekten – Ongeveer 3 procent van de tinnitus-patiënten heeft last van pulsatiele tinnitus; zij horen meestal een ritmisch pulseren, vaak op het ritme van een hartslag. Pulsatiele tinnitus kan wijzen op de aanwezigheid van een vasculaire aandoening – waarbij de bloedstroom door aderen en slagaders is gecompromitteerd – zoals een hartruis, hoge bloeddruk of aderverkalking.
- Bepaalde soorten tumoren – Heel zelden hebben mensen een goedaardige en langzaam groeiende tumor op hun gehoor, vestibulaire, of gezichtszenuwen. Deze tumoren kunnen oorsuizingen, doofheid, gezichtsverlamming en evenwichtsverlies veroorzaken.
- Bepaalde medicijnen – Sommige medicijnen zijn ototoxisch, dat wil zeggen giftig voor het oor. Andere medicijnen veroorzaken tinnitus als bijwerking zonder het binnenoor te beschadigen, zoals aspirine, kinine en sommige antibiotica. De effecten kunnen afhangen van de dosering van de medicatie, kunnen tijdelijk of permanent zijn.
- Hoofd- en nek trauma – Lichamelijk trauma aan het hoofd en de nek kan tinnitus veroorzaken. Andere symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en geheugenverlies.
Doordat er niet altijd een goede behandeling gegeven kan worden vanuit de reguliere gezondheid, vergroot dit het isolement en de frustratie van de tinnituspatiënten. Ze zijn alleen, en ze zijn zonder hoop. Vaak zeggen patiënten dat ze gek worden van het voortdurende lawaai.
Tinnitus Ayurvedische kijk
De Ayurvedische naam voor Tinnitus is “Karnanada”. Volgens de Ayurveda is tinnitus geen ziekte, maar een symptoom van prana vayu verstoring. Prana vayu is een subdosha van vata die zich in het hoofd bevindt en alle hogere hersenfuncties regelt.
Oorzaken van Tinnitus
De oorzaken die vitiation van Vata dosha aanrichten, veroorzaken ook deze ziekte. Zo zijn gebrek aan voldoende slaap, vermoeide zenuwen door toegenomen zorgen, onophoudelijk praten, overmatig vasten, overmatige lichaamsbeweging, plotselinge shock/verdriet/angst, overmaat en moeilijk verteerbare granen in het voedsel, overmaat bittere medicijnen en groenten, enkele van de oorzaken van tinnitus. Depletie van de dhatus als gevolg van overmatig genot in seks is ook een andere reden.
Samprapti (Pathogenese) van Tinnitus
Sushruta zegt dat wanneer vayu bedekt met dosha’s die een verkeerde doorgang hebben, zich in geluiddragende kanalen bevinden, de patiënt verschillende soorten geluid waarneemt; deze ziekte staat bekend als pranada of Karnanada (suizen in de oren).
Het Vata principe regelt de bewegingen in het lichaam zoals de bloedsomloop, de spijsvertering en de zintuiglijke bewegingen. Het bestaat uit lucht- en ruimte-elementen. Als vata verhoogd raakt, nemen lucht- en ruimte-elementen toe in de fysiologie en verstoren alle lichaamsfuncties van bewegingen. Dit leidt tot druk in het hoofd, het zenuwstelsel, droogte in de zintuigen, oorsuizen, slaapverlies, droge hoofdhuid, droge huid, neiging tot onstabiliteit, angst en nervositeit
Bij tinnitus wordt het geluid alleen door de patiënt ervaren, het is niet extern, het is intern, het is niet de verbeelding van de persoon, het is het resultaat van interne, vata onevenwichtigheid.
Volgens Ayurveda hebben mensen met een vata lichaamstype vaak last van hoge frequenties, mensen met een pitta lichaamstype vaak van matige frequenties en mensen met een kapha lichaamstype vaak last van lage frequenties.
Een andere gelijkaardige aandoening is karnasveda (geluid in de oren). Hier wordt Vayu verergerd door inspanning, inname van ruw en samentrekkend voedsel en overmatig gebruik van koude voedingsproducten.
Het verschil tussen karnanada en karnaksveda is dat de eerste wordt veroorzaakt door een enkele vata met waarneming van verschillende geluiden, terwijl de laatste wordt veroorzaakt door vata geassocieerd met een andere dosha en met fluitgeluid.
Complicaties:
Tinnitus (karnanaad) kan leiden tot gehoorverlies (karna baadhirya). Het is niet noodzakelijk dat alle tinnitusgevallen gehoorverlies veroorzaken. Mensen met een hoge vata onevenwichtigheid, vata lichaamstype zijn meer vatbaar voor bepaalde andere aandoeningen zoals gehoorverlies.
Deze mensen zijn dus vatbaar voor een aandoening die hyperacusis heet (bepaalde hoogfrequente geluiden kunnen zeer pijnlijk zijn, deze aandoening wordt ook wel hyperacusis genoemd), concentratieproblemen, slaapproblemen, irritatie en ergernis, overgevoeligheid voor geluiden, of verhoogde gevoeligheid in stilte. Chroniciteit van dit probleem veroorzaakt wanhoop, frustratie en depressie bij veel mensen
Tinnitus is een Vata stoornis
Omdat tinnitus een vata stoornis is, zijn de Vata balancerende therapieën en kruiden heilzaam.
Dieet voor Tinnitus
Vata beïnvloedt de beweging van gedachten, gevoelens, pranastromen, zenuwimpulsen, en vloeistoffen in het lichaam. Vandaar dat Vata balancerende voeding wordt aanbevolen.
Het ontbijt is meestal wenselijk. Gebruik warme granen zoals rijst- of pap of een ander ontbijt dat warm, melkachtig en zoet is.
Neem warm voedsel, matig zwaar van textuur, voeg boter en vet toe. Zoete en zure smaken kun je beter vermijden.
Verminder droog voedsel en bittere smaken. Gebruik warm of heet water en dranken, rauwe noten en notenboter.
Nuttige specerijen: kaneel, kardemom, komijn, gember, kruidnagel met mate.
Groene boontjes zoals linzen is het beste uitgebalanceerde voeding tijdens het avondeten, en bevat licht verteerbare eiwitten naast koolhydraten en vezels. Dit gaat indigestie en constipatie tegen.
De consumptie van cafeïne, nicotine of cocaïne kan de prana vayu verstoren, wat tot tinnitus leidt, dus vermijdt dit.
Panchakarma voor Tinnitus
Nasya: Vacha (Acorus calamus) olie nasya, heeft een krachtige werking in het kalmeren en balanceren van de Prana vayu. Een bereiding van sesamolie gemedicineerd met kalmoeswortel wordt nasaal ingenomen, vijf druppels per neusgat, ’s avonds en ’s morgens. De nasya moet verwarmd worden tot licaamstemperatuur voor toediening. Nasya helpt de zintuigen te voeden om overtollige vata uit de zintuigen te verwijderen.
Abhyanga : (Massage) Shiroabhyanga (hoofdmassage) en padabhyanga (voetmassage), waarbij de voetzolen met warme sesamolie worden gemasseerd, heeft een specifiek effect op het tot rust brengen van de prana vayu. Bij het slapengaan moet warme sesamolie worden aangebracht op de voetzolen en ook op de hoofdhuid. Deze behandeling normaliseert snel de prana vayu.
Karnapooran: (Oordruppels) Om de vata in de oren te kalmeren worden dagelijks tien druppels warme sesamolie in elk oor aangebracht. De olie blijft gedurende vijf of tien minuten in het eerste oor, dat oor wordt dan gereinigd, en dezelfde procedure wordt gevolgd met het andere oor, waarbij de patiënt op de andere zij ligt. Doorgaans zou deze behandeling de tinnitus, en de meeste andere symptomen van prana vayu verstoring, binnen acht tot tien dagen moeten verlichten. Bilwadi, Apamargkshar, of Dashmool kan gebruikt worden voor Karnapooran.
Kavala gandusha: Gorgelen met medicinale oliën of bepaalde vloeistoffen/Kwath is Kawala. Het versterkt de zenuwen van ogen en oren en pacificeert ook verergerde vata. Gandusha is het inhouden van medicinale oliën of bepaalde vloeistoffen in de mond voor een bepaalde periode
Ayurvedische kruiden en formuleringen die nuttig zijn bij Tinnitus
Ashwagandha, Jatamansi, Dashmool, Rasna zijn de nuttige kruiden.
Ashwagandha kruidenpreparaten kunnen worden gebruikt. De eenvoudigste manier is om “Aswagandha ghana” 1 – 2 tab. in te nemen met 1 kop warme melk, bij voorkeur voor het slapen gaan, samen met een beetje honing en kardemompoeder gemengd, zodat de resulterende gezonde slaap de Vata dosha zal verminderen.
Aswagandha heeft bepaalde fytonutrienten die zorgen voor een toename van serotonine, een slaapverwekkend hormoon. Het avondeten moet bestaan uit een groter aandeel koolhydraten, die ook een toename van serotonine veroorzaken.
Aswagandharishtam kan ook in plaats daarvan worden ingenomen, 15 ml met evenveel water. Omdat het een arishtam (gefermenteerde drank) is, moet het na het avondeten worden ingenomen in plaats van voor het slapen gaan. Deze ontspanning van de hersenzenuwen vermindert het suizen veroorzaakt door Tinnitus.
Vata wordt altijd verlaagd door oliën. Er zijn verschillende oliën gericht op oorsuizingen en enkele andere problemen van het oor. Nuttige oliën zijn “Bilva Tailam”, “Amrut Bindu” en “Kshar Tailam”, 2 druppels in het oor te doen voor het slapen gaan en ’s morgens vroeg.
Ze kunnen met een wattenstaafje op de binnenkant van het oor worden aangebracht. Een ander olierecept dat thuis kan worden bereid bestaat uit gemberpoeder, zout en honing gemengd tot een fijne pasta en gekookt in sesamolie op laag vuur tot alle vocht verdampt is. Nadat de olie is afgekoeld en gezeefd, kan deze met een katoenen oorknopje op de binnenkant van het oor worden aangebracht.
Knoflookolie is vaak effectief. Doe ’s avonds voor het slapen gaan 3 druppels in je oor.
Voor degenen die chronische tinnitus hebben, en een vrij oude kwaal, is ‘Brihad Vata Chintamani Ras’ beschikbaar. Dit is een zeer duur geneesmiddel omdat het gemaakt is van zilver- en goudoxiden. Het werkt vrij snel op de zenuwen en kalmeert Vata snel. Omdat het een geneesmiddel op basis van goudoxide is, moet slechts een enkel tablet tweemaal per dag worden ingenomen, goed gemengd met ghee en honing. De dosis kan worden teruggebracht tot één tablet per dag nadat het oorsuizen is afgenomen.
Orale toediening van “Sarasvati choorna” kan worden gegeven in doses van een kwart theelepel tweemaal daags na de maaltijd. Je kunt Yogaraj guggulu (200 mg. 2 of 3 maal per dag) met warm water innemen, na het eten. Dit zal de ontsteking in het oor verminderen.
Het drinken van een kopje fenegriekzaadthee elke ochtend, middag en avond zou storende oorgeluiden doen verdwijnen.
Om deze hoofdoorzaak te verlichten – verergering van vata in het zenuwstelsel – maak je een thee van gelijke hoeveelheden smeerwortel, kaneel en kamille. Laat tot 1 theelepel van dit mengsel per kopje trekken, en drink het 2 of 3 keer per dag.
Veranderingen in levensstijl voor Tinnitus management
- Gebruik dagelijks haarolie
- Neem regelmatig een oliemassage
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust in het invulscherm onder aan de pagina.
3 gedachten over “Tinnitus en Ayurveda”
Waar vind ik deze medicatie,en wat is de prijs,,?
Dag Josette,
Nassyatailam is een olie die je in je neus druppelt. Dat helpt goed bij vata verstoringen en dat is een van de oorzaken van tinnitus. Verder hebben wij Ashwagandha, Jatamansi, Dashmool, Rasna en combinaties daarvan. Deze kruiden komen in potjes van 60 capsules en kosten gemiddeld 30 euro per potje. Wanneer je mij even belt 0523 677208 dan kan ik je gericht adviseren. De keuze van de kruiden of de olie hangt af van de soort tinnitus die je ervaart. Ik hoop spoedig van je te horen.
vind het zo prima om over uw ayurvedish bevindingen te lezen ,want heb nu hoop dat ik geholpen kan worden loop al bij kans 2jaren met oorsuizen en wil graag uw hulp maar ik woon in suriname kunnen we misschien via whatsapp een gesprek aan gaan om mijn leed beter te kunnen vertellen aan u,indien wel hier mijn app nummer,597-8981423.
Reacties zijn gesloten.