Saffloer wordt ook wel bastaard saffraan genoemd en dat is totaal onterecht.

We hebben het over Carthamus tinctorius, in de Ayurveda bekent als Kusumbha en in het Nederlands dus als Saffloer.

Dit zijn de wetenswaardigheden over Saffloer:

  • antiseptisch
  • slijmoplossend
  • bevordert haargroei
  • veroorzaakt zweten (opent de srota’s en de nadi’s)
  • remt de groei van tumoren
  • pijnstillend
  • cholesterolverlagend
  • goed voor diabetici Type 2
  • goed voor de longen
  • goed voor de lever
  • stimuleert menstruatie
  • zuivert de bloedvaten
  • goed voor huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis

In de Ayurvedische geneeskunde worden de bloemen en de pure koudgeperste zaadolie gebruikt voor allerlei huidaandoeningen, artritis en pijn op de borst. Infusies van de bloemen worden gebruikt om hoesten en bronchiale aandoeningen te kalmeren en te verzachten.

Het wordt profylactisch gebruikt voor arteriosclerose (aderverkalking), verlaging van het cholesterolgehalte, bij diabetes Type 2, tegen tumorvorming, bij leveraandoeningen, om de weerstand te verhogen en als middel om infecties te bestrijden.

Grotere hoeveelheden olie worden gebruikt als natuurlijk laxeermiddel.  [1,2]

In het jaar 2017 hebben wij voor het eerst Carthamus tinctorius gezaaid en sindsdien zaaien we ieder jaar een stukje land met dit prachtige gewas. Het is een groot gewas. Er zijn er een aantal die boven de 1 meter zitten, maar de meesten zitten er net iets onder.

Wat onmiddellijk opvalt is de kleurschakering. De bloem wordt eerst prachtig geel en veranderd daarna in geeloranje, vervolgens in oranje om uiteindelijk dieprood te worden. Omdat de kleur van de bloem zoveel op saffraan lijkt, wordt het ook wel eens gebruikt in plaats van echte saffraan. Saffraan komt echter van een hele andere soort plant en dat is de Crocus sativus.

De plant heeft een krachtige penwortel, die behoorlijk diep zit, zodat saffloer ook in droge klimaten kan groeien. Een kijkje in de geschiedenis leert dat saffloer al heel lang wordt gebruikt vanwege de kleurstof maar eigenlijk nog meer om haar medicinale eigenschappen.

Geschiedenis
In Egypte zijn de wanden van een aantal piramiden beschilderd met behulp van de kleurstof uit de bloemen van saffloer. Je kunt er prachtige schakeringen geel tot dieprood mee maken.

De medicinale eigenschappen komen vooral van de bloemen en het zaad waaruit de saffloerolie wordt geperst. De zaden bevatten veel onverzadigde vetzuren en dan met name omega-6 vetzuur. Daarnaast bevat het ook nog eens het mono-onverzadigde omega-9 vetzuur. Zorgvuldig gecultiveerde saffloer kan hoge percentages van oleїnezuur bevatten, dat wel kan oplopen tot bijna 80%.

In vergelijking met borage-olie (Borago officinalis), dat ook veel oleїnezuur bevat, bevat dat maar 19% oleїnezuur. Dat is dus beduidend minder dan saffloer.

Cholesterolverlagend

Dankzij deze hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren werkt saffloerolie cholesterolverlagend. Ook heeft saffloer de eigenschap dat het ons immuunsysteem versterkt. Het wordt in de Ayurveda dan ook vaak voorgeschreven aan mensen die lijden aan hart- en vaatziekten en vaak een zeer lage weerstand hebben. Een belangrijke oorzaak van de toename van hart- en vaatziekten in onze moderne tijd is het feit dat we steeds meer bewerkte oliën zijn gaan gebruiken, waar veelal de essentiële voedingsstoffen zijn uitgehaald. Dat is niet het geval met ongeraffineerde saffloerolie dat door middel van koude persing is verkregen. [3]

Pijnstillend

In een proefopstelling, waarbij werd gebruikgemaakt van hydroalcoholische extracten (HE) en twee geïsoleerde kaempferol glycosiden van Carthamus tinctorius L. bleek dat het Carthamus tinctorius L. extract opmerkelijke pijnonderdrukkende en ontstekingsremmende eigenschappen voor ontstekingen bezit. [4]

Goed voor diabetici

Er is in 2012 door dr. Asgary S e.a. aan de Isphahan University in Iran een interessant onderzoek gedaan en waaruit blijkt dat saffloer even goed werkt als het medicijn glibenclamide, dat behoort tot de sulfonylureumderivaten. Dit middel wordt voorgeschreven bij de aandoening diabetes Type 2. Histologische testen lieten zien dat ten opzichte van de controlegroep zonder behandeling de cellen van de eilandjes van Langerhans, die insuline produceren, in omvang toenamen. Het gevolg was dat de insulineniveaus in het bloed beduidend hoger waren met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel beter werd gereguleerd. [4]

Dit onderzoek werd in 2014 in een iets andere setting nog eens door dr. Qazi N van de Liaqat University of Medical and Health Sciences in Pakistan herhaald en daaruit bleek eveneens dat het Carthamus tinctorius extract even goed werkt als het sulfonylureumderivaat Glibenclamide. [5]
De bijwerkingen van glibenclamide, zoals een te snelle daling van de suiker (hypo), gewichtstoename, wazig zien en maag-darmklachten, zijn niet aangetoond bij Carthamus tinctorius.

Gewichtsverlies

Auteur en gecertificeerd voedingsspecialist Ann Louise Gittleman zegt dat saffloerolie haar klanten helpt gewicht te verliezen, zoals ze in haar boek “Eat Fat, Lose Weight” uit 1999 beschrijft.

Twee vrouwen die moeite hadden om de laatste vijf ponden te verliezen, hadden succes door dagelijkse twee eetlepels saffloerolie in te nemen. Uiteraard ging het hier om koudgeperste en onbewerkte saffloerolie.

Beide dames verloren binnen drie weken hun overgewicht zonder veranderingen in hun dieet aan te brengen. Daarnaast ervaarde de vrouwen verbeteringen van hun haar, huid en nagels evenals een toename van hun energieniveau.

Het afvallen kan wijzen op de positieve werking van saffloerolie voor diabetici, omdat er minder koolhydraten worden omgezet naar vet. Een andere mogelijkheid is dat de olie ervoor zorgt dat het hongergevoel langer uitblijft, waardoor je minder snel bent geneigd om tussendoortjes te eten. Overigens is deze methode (nog) niet wetenschappelijk onderzocht.

Bij Kanker

Saffloerolie bevat veel basis omega-6 vetten. Wanneer je een deel saffloerolie op een deel lijnzaadolie gebruikt, heb je precies de juiste verhouding voor de omega-3 en de omega-6 vetten die ons lichaam nodig heeft.

Nobelprijswinnaar Otto Warburg heeft 40 jaar lang onderzoek gedaan naar de kankervoorkomende werking van oliën en daar zijn baanbrekende conclusies aan verbonden.

In Pubmed staan momenteel zes artikelen die de anti-kankereigenschappen van saffloer ondersteunen. Het meest recente betreft borstkanker en is uit 2016 waaruit blijkt dat het antimetastatische effect van saffloer geheel te wijten is aan de remming van invadopodia-vorming. Invadopodia zijn gespecialiseerde cellulaire structuren, die aanwezig zijn in cellen met fysiologische of pathologische invasieve gedragingen zoals bij tumorcellen. [7]

Een ander onderzoek door dr. Luo Z e.a van de afdeling Oncologie van de Medische Universiteit van de zuidelijke provincie Guangzhou in China betrof de effecten van saffloer polysaccharide (SPS) op de proliferatie en de metastase van borstkankercellen.

De resultaten uit dit onderzoek toonden aan dat SPS de metastase van MCF-7 borstkankercellen remde en dat nader onderzoek om te begrijpen wat de onderliggende mechanismen zijn, zeer gewenst is. Verder onderzoek biedt mogelijk nieuwe strategieën bij de behandeling van borstkanker. [8] MCF-7 is een cellijn van borstkanker die in 1970 is geïsoleerd van een 69-jarige Kaukasische vrouw. Op deze cellijn met specifieke kankereigenschappen zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan.

Een studie uit 2015 door dr. Yang van de Binzhou University in China laat zien dat Hydroxysafflor yellow A (HSYA) de vorming van nieuwe bloedcellen kan remmen door het onderdrukken van vasculaire en endotheliale groeifactoren. Het hele plaatje is nog niet duidelijk om te begrijpen wat er precies allemaal gebeurde, maar duidelijk was wel dat de groei van levertumoren onderdrukt werd. [9]

Bij eczeem en psoriasis

In onze praktijk gebruiken we voor de massages bij mensen met huidproblemen zoals eczeem en psoriasis zuivere koudgeperste saffloerolie. De zachte olie laat zich goed over de hele huid uitsmeren. Vooral bij een droge huid en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis is dit een fijne geneeskrachtige olie met een diepe zuiverende werking.

In de Ayurveda en de Chinese geneeswijze wordt saffloer al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen. Ik vind er echter niets van terug in wetenschappelijke publicaties.

Wat ik wel vind zijn twee onderzoeken die de aanmaak van te veel melanine terugdringen als gevolg van het gebruik van saffloer. Dat zou betekenen dat saffloer een interessante optie zou kunnen zijn als natuurlijke zonnebrandolie. Ook bij mensen die vlekken in hun huid krijgen als gevolg van een ontregeling in de melanine aanmaak kan saffloer een natuurlijke ‘whitener’ zijn.

Bij mensen die last hebben van verkoudheid, weinig energie hebben of zich niet fit voelen als gevolg van een lage weerstand schrijven we zuivere koudgeperste saffloerolie voor. Dagelijks twee eetlepels gedurende een periode van drie weken geeft vaak al een grote verandering.

Tot slot

Ayurveda heeft uitstekende kruiden en behandelingen voor mensen die lijden aan uiteenlopende klachten. De resultaten zijn ook goed wanneer de behandeling zowel regulier als ayurvedisch op een bredere manier benaderd wordt. In dit artikel heb ik de medicinale werking van Saffloer belicht. Een kruid dat al heel lang in de Ayurveda gebruikt wordt en sinds enkele jaren wetenschappelijk onderzocht wordt.

  • Bronnen:

    1. http://ayurvedherbs.com/carthamus-tinctorius-(safflower).html
    2. http://www.indianmirror.com/ayurveda/safflower.html
    3. PMID: 24577929
      Effect of Carthamus tinctorius (Safflower) on fasting blood glucose and insulin levels in alloxan-induced diabetic rabbits.
      Department of Pharmacology, Liaqat University of Medical and Health Sciences, Jamshoro, Pakistan. Qazi N, Khan RA, Rizwani GH, Feroz Z.
      Pak J Pharm Sci. 2014 Mar;27(2):377-80.
    4. PMID: 23267403 PMCID: PMC3526135
      Antidiabetic effect of hydroalcoholic extract of Carthamus tinctorius L. in alloxan-induced diabetic rats.
      Department of Basic Sciences, Isfahan Cardiovascular Research Center, Isfahan Cardiovascular Research InstituteApplied Physiology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
      Asgary S, Rahimi P, Mahzouni P, Madani H.
      J Res Med Sci. 2012 Apr;17(4):386-92.
    5. PMID: 22021176 DOI: 10.1002/ptr.3622
      Phytother Res. 2012 May;26(5):722-6. doi: 10.1002/ptr.3622. Epub 2011 Oct 24.
      Potent α-glucosidase inhibitors from safflower (Carthamus tinctorius L.) seed.
      Takahashi T1, Miyazawa M.
      Department of Applied Chemistry, Faculty of Science and Engineering, Kinki University, 3-4-1, Kowakae, Higashiosaka-shi, Osaka, 577-8502, Japan.
    6. PMID: 24333963 DOI: 10.1016/j.jep.2013.12.003
      Antinociceptive and anti-inflammatory activities of extract and two isolated flavonoids of Carthamus tinctorius L.
      Wang Y1, Chen P1, Tang C1, Wang Y1, Li Y1, Zhang H2.
      Department of Pharmacognosy, West China School of Pharmacy, Sichuan University, Chengdu 610041, China.
      J Ethnopharmacol. 2014 Feb 3;151(2):944-50. doi: 10.1016/j.jep.2013.12.003. Epub 2013 Dec 11.
    7. PMID: 27776431 DOI: 10.1142/S0192415X1650083X
      Safflower Yellow Prevents Pulmonary Metastasis of Breast Cancer by Inhibiting Tumor Cell Invadopodia.
      Fu H1, Wu R2, Li Y3, Zhang L3, Tang X4, Tu J3, Zhou W3, Wang J1, Shou Q3.
      Center Laboratory, Second Clinical Medical College, P.R. China.
      Am J Chin Med. 2016;44(7):1491-1506. Epub 2016 Oct 25.
    8. PMID: 25673029 DOI: 10.3892/mmr.2015.3310
      Safflower polysaccharide inhibits the proliferation and metastasis of MCF-7 breast cancer cell.
      Luo Z1, Zeng H2, Ye Y3, Liu L2, Li S2, Zhang J1, Luo R1.
      Department of Oncology, Cancer Center of Southern Medical University, Guangzhou, Guandong 510315, P.R. China.
      Mol Med Rep. 2015 Jun;11(6):4611-6. doi: 10.3892/mmr.2015.3310. Epub 2015 Feb 6.
    9. PMID: 25720342 DOI: 10.1016/j.ejphar.2015.02.015
      Hydroxysafflor yellow A inhibits angiogenesis of hepatocellular carcinoma via blocking ERK/MAPK and NF-κB signaling pathway in H22 tumor-bearing mice.
      Yang F1, Li J2, Zhu J3, Wang D2, Chen S4, Bai X5.
      Binzhou Medical University, Yantai, Shandong 264003, PR China; Department of Medical Oncology, Affiliated Hospital of Binzhou Medical College, Binzhou 256600, Shandong, PR China.
      Eur J Pharmacol. 2015 May 5;754:105-14. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.02.015. Epub 2015 Feb 24.
    10. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11694-015-9240-9

     

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required