Rozenbottel is het Nederlandse zusje van Amla.


In onze tuinen zijn de rozenbottels in volle groei. Het is bijna tijd om de bottels te plukken en er jam, thee, tinctuur, olie en zelfs zalf van te maken. Waarom maak ik de vergelijking met Amla? En wat is Amla ook al weer.

Amla

Amla is de Indiase kruisbes en behoort tot de groep kruiden die volgens oude Ayurvedische teksten een lang leven bevorderen doordat ze de problemen van veroudering voorkomen.
Vandaag de dag houdt ook de reguliere geneeswijze zich volop bezig met alle facetten van gezondheid waarbij de spijsvertering, eliminatie, immuniteit en de algehele gezondheid centraal staan. [1,3,4,5,6]

Wetenschappelijk onderzoek Amla en Rozenbottel

De enorme waarde van planten zoals Amla en Rozenbottel die op een natuurlijke manier de gezondheid ondersteunen wordt dan ook volop wetenschappelijk onderzocht. [8]
Zo is er een onderzoek waarbij duidelijk aangetoond is dat het innemen van Amla de gezondheid van hart en vaten, bloedsuikerspiegels, cholesterolwaarden en de algehele vitaliteit van mensen positief ondersteund. Dat wisten ze al in de Vedische tijd maar dat is nu dus ook wetenschappelijk aangetoond. [2,7]
Amla is ook buitengewoon goed voor de gezondheid van je huid, niet alleen je opperhuid maar ook je binnenhuid.
Dit omvat de huid die je gehele spijsverteringskanaal bekleed zoals je hart, bloedvaten en je luchtwegen.

Gehalte aan Vitamine C

Er is veel gesteggel over hoeveel vitamine C er eigenlijk in deze speciale bes zit. Sommigen zeggen dat er nauwelijks iets is, terwijl andere bronnen zeggen dat het 20 keer de hoeveelheid vitamine C van een sinaasappel heeft. Nog anderen zeggen dat het 60 keer de vitamine C van een sinaasappel heeft, terwijl anderen beweren dat het 2-300 keer meer vitamine C-gehalte heeft dan een sinaasappel! Vitamine C neemt actief deel aan alle oxidoreducties van de levende cel en is dus van grote waarde voor ons welzijn.

Vitamine C gehalte Rozenbottel hoger dan van Amla

Collega John Douillard van LifeSpa heeft het eens haarfijn uitgerekend voor ons. [9]
We weten dat de gemiddelde amla-bes, volgens de USDA, ongeveer 22,5 gram,, per gewicht is.
Volgens één onderzoek is de hoeveelheid vitamine C in een amla-bes 5,38 mg / gram. Dus 5.38mg / gram x 22.5 gram = 121 mg vitamine C per amla-bes. (7)
De rozenbottel heeft een aantoonbare hoeveelheid vitamine C dat ligt tussen de 3,47 wanneer het in oktober geplukt wordt en 6,21 mg/gram wanneer het in september geplukt wordt [8]
Gebruiken we de rozenbottel die we in september plukken dan is het gehalte aan vitamine C dus zelfs hoger dan van Amla!!

Een gemiddelde sinaasappel weegt ongeveer 130 gram en heeft ongeveer 70 mg vitamine C. Als we het vitamine C-gehalte in een sinaasappel vergelijken met een amla-bes en dan het gewicht van beide vruchten in ogenschouw nemen dan  zou de amla-bes 10 keer zoveel vitamine C hebben als de sinaasappel!

Douillard’s berekeningen:

130 g sinaasappel gedeeld door één 22,5 g amla-bes = 5,8 amla per sinaasappel.
Een middelgrote sinaasappel is 5,8 keer zo groot als een amla-bes.
Als  amla-fruit 121 mg vitamine C heeft, dan 5,8 keer dat = 702 mg vitamine C in vergelijking met een sinaasappel van hetzelfde gewicht. Vergeet niet dat een middelgrote sinaasappel 70 mg vitamine C heeft.

Definitieve antwoord:

Er zit ongeveer 121 mg vitamine C in een amla-bes in vergelijking met 70 mg vitamine C in een middelgrote sinaasappel. Op basis van het feit dat een sinaasappel 5,8 keer zo groot is als een amla-bes, heeft amla 10 KEER de hoeveelheid vitamine C als sinaasappel als we het gewicht van beide vruchten meten.

Wat maakt Amla en Rozenbottel de beste vitamine C-bes?

De meeste wetenschappelijke studies schrijven de gezondheidsvoordelen toe aan de krachtige antioxidantmogelijkheden die volgens één onderzoek te wijten is aan het vitamine C-gehalte. Onderzoek wijst uit dat vitamine C verantwoordelijk is voor 45-70% van deze antioxiderende eigenschappen, die de meeste gezondheidsvoordelen stimuleren. (7) Het lijkt erop dat een kleine hoeveelheid volledig natuurlijke vitamine C een grote bijdrage levert aan het bevorderen van gezondheidsvoordelen en een lang leven. Misschien is minder meer!

Waarschijnlijk is het nooit de bedoeling van de natuur geweest om mega-doseringen van vitamine C in te nemen, omdat de bescheiden hoeveelheden die in planten worden aangetroffen een overvloed aan gezondheidsvoordelen opleveren die aantoonbaar meer compleet zijn dan in grote dosis vrij verkrijgbare vitamine C-tabletten.

Conclusie

Wat uiterst overtuigend is aan deze bevindingen, is de wetenschap die suggereert dat de intentie van de natuur er niet op lijkt gericht te zijn om ons vol te stoppen met enorme doseringen vitamine C (of wat dan ook). Het lijkt de meest krachtige troef van de natuur om slechts een ​​kleine hoeveelheid vitamine C in te nemen en het dan te gebruiken om een ​​hele matrix van chemicaliën te activeren die een veelvoud aan gezondheidsvoordelen bieden. Amla wordt door velen beschouwd als de krachtigste vrucht van Ayurveda en het lijkt deze “minder is meer aanpak” voor gezondheid net zo waar te maken als zijn Nederlandse zusje de Rozenbottel.

Referenties:

  1. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2010;21(1):93-105.
    Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder.
    Krishnaveni M1, Mirunalini S.
  2. J Ethnopharmacol. 1999 Feb;64(2):135-9.
    Medicinal plants from Nepal; II. Evaluation as inhibitors of lipid peroxidation in biological membranes.
    Kumar KC S1, Müller K.
  3. J Ethnopharmacol. 2002 Jul;81(2):155-60.
    Anti-diabetic activity of medicinal plants and its relationship with their antioxidant property.
    Sabu MC1, Kuttan R.
  4. Eur J Clin Nutr. 1988 Nov;42(11):939-44.
    Effect of the Indian gooseberry (amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years.
    Jacob A1, Pandey M, Kapoor S, Saroja R.
  5. Indian J Physiol Pharmacol. 2001 Jan;45(1):71-9.
    Effect of Chyawanprash and vitamin C on glucose tolerance and lipoprotein profile.
    Manjunatha S1, Jaryal AK, Bijlani RL, Sachdeva U, Gupta SK.
  6. Int J Food Sci Nutr. 2011 Sep;62(6):609-16. doi: 10.3109/09637486.2011.560565. Epub 2011 Apr 18.
    Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients.
    Akhtar MS1, Ramzan A, Ali A, Ahmad M.
  7. J Ethnopharmacol. 2006 Mar 8;104(1-2):113-8. Epub 2005 Oct 13.
    Vitamin C content and antioxidant activity of the fruit and of the Ayurvedic preparation of Emblica officinalis Gaertn.
    Scartezzini P1, Antognoni F, Raggi MA, Poli F, Sabbioni C.
  8. Ropciuc S. et.al./Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2011, 44 (2)
    Study on the Ascorbic Acid Content of rose Hip fruit Depending on Stationary Conditions Sorina Ropciuc1, Radu Cenuşă1, Rodica Căpriţă2, Iuliana Creţescu
  9. LifeSpa John Douillard. https://lifespa.com/?s=amla

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Rozenbottel is het Nederlandse zusje van Amla.”

  1. clara andriessen

    Handig om de vergelijking vit c in de sinaasappel en in de amla bes zo te zien uitgerekend. Maar er staat helemaal niet wat het gewicht van een rozenbottel is in vergelijking met de 22,5 g van een gemiddelde amla bes. Hoe kun je dan vergelijken wat het vitamine c gehalte is? Er staat niet per welke eenheid het vitamine c gehalte van de rozebottel is namelijk.

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.