Pancha Karma behandeling

De naam “Pancha karma” werd bedacht door Charaka. Charaka is de mede auteur van een aantal verzamelde werken over Ayurveda dat samengevoegd werd tot het standaardboek de ‘Charaka Samhita.’ Charaka die wel de vader van de Ayurveda genoemd wordt was een tijdgenoot van Hippocrates die de vader van de Westerse geneeskunde genoemd wordt.

Oost en West hebben veel gemeenschappelijk

Het is interessant om te weten dat beide artsen heel erg veel opvattingen gemeenschappelijk hadden. Zo hechtte Hippocrates buitengewoon veel belang aan goede voeding als eerste medicijn en die opvatting deelde Charaka volledig. Beide artsen beschreven het verloop van een ziekte waarbij het opvalt hoe nauwkeurig en tot in details de symptomen beschreven werden en hoe subliem hun redenatie was.

Eliminatie therapie

Terug naar de Pancha Karma zoals dit werd beschreven door Charaka. Pancha betekent “vijf” en karma betekent “handelingen”. Het is een serie van vijf handelingen met als doel om het lichaam te reinigen. Het is dus een eliminatie therapie. Daarbij worden uitsluitend de natuurlijke lichaamsopeningen gebruikt om de afvalstoffen af te voeren. Dit gaat via drie routes: orale, nasale en anale passages.

Shodana en Shamana

Er zijn twee soorten eliminaties. Je hebt de Shodana waar de Pancha Karma onder valt en je hebt de Shamana. Daar zit een wezenlijk verschil tussen. Het eerste doe je wanneer de doshas vitiated zijn, en dat betekent opgehoopt. Dus wanneer er ergens in het lichaam een ophoping plaats vind van Vata, Pitta of Kapha of beide of alledrie. Ten tweede doe je de Pancha Karma om allerlei afvalstoffen die in je lichaam zit los te weken. Onder afvalstoffen versta ik onverwerkte emoties die zich vast zetten in je lichaam, resten van de chemokuur, resten van jarenlange medicatie en toevoegingen aan onze voeding om het lang houdbaar te laten zijn.

Shamana

Shamana betekent kalmeren en dat lijkt wel wat op Shodana maar is het niet. Bij Shamana zorg je ervoor dat het lichaam in een rustgevende conditie gebracht wordt waardoor het afvalstoffen en vitiated doshas kan loslaten. Het is dus een veel mildere vorm van aanpak dan de actievere vorm dat bij de Pancha Karma gebruikt wordt. Het is de keuze van de Ayurveda arts of therapeut om voor Shodanan of voor Shamana te kiezen. Shamana wordt vaak bij kinderen en kwetsbare mensen gedaan.

Pancha karma is topsport

Bij de Pancha Karma worden handelingen uitgevoerd waarbij de katabole processen van het lichaam zoals loslaten, afbreken en verbranden de sleutel vormen. Dit alles met het doel om het lichaam tot op celniveau te ontdoen van allerlei opgekropte emoties, afvalstoffen en bijvoorbeeld resten van de chemokuur. Zo diep gaat deze werking.

Pancha Karma volgens Charaka

In ons centrum doen wij de klassieke Pancha Karma zoals Charaka dat beschreef. De vijf procedures die daar onder vallen zijn: vamana (braken), virechana (purgation), nasya (inhalatie therapie), sneha vasti (klysma met medicinale olie) en niruha vasti (klysma met afkooksels). Uitsluitend bij een vitiated (verhoogde) Kapha doen wij vamana, maar dat komt niet veel voor. In plaats daarvan doen wij de abhyanga (olie massage) waarbij wij de huid als grootste orgaan gebruiken om de kruiden invasief binnen te brengen.

Iedere behandeling is uniek

Iedere Pancha Karma is uniek omdat de constitutie van ieder persoon bepaald welke kruiden en welke olien we kiezen. Daardoor is geen enkele Pancha Karma kuur hetzelfde. De standaard Pancha Karma duurt vijf dagen. Mensen die van ver komen kunnen bij ons overnachten in het gastverblijf.

Bij welke aandoeningen past Pancha Karma?

Wij doen Pancha Karma voor mensen die lijden aan ernstige vermoeidheid, bij kanker, na de chemokuur, bij jarenlange medicatie gebruik, bij depressies, bij lever, maag, darmen,galblaas en pancreasklachten en bij mensen die willen afvallen.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit blog vragen over deze kuur dan kun je hieronder je vraag stellen. Wil je liever persoonlijk iets vragen stuur dan een e-mail naar Mohana of Cornelis.

Brochure Pancha Karma zoals het in ons centrum gedaan wordt zijn hier te downloaden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.