Vallen kun je leren

Praktijkperikelen
Soms wordt je geconfronteerd met een vraag waar je zomaar vanuit je gevoel een antwoord op geeft. Dit zijn namelijk geen situaties dat je leest uit een boek of waar je les in gehad hebt. Nee, dit zijn situaties waar je vanuit je levenservaring zomaar een antwoord op geeft. Of dat antwoord het beste antwoord is wat gegeven kan worden weet ik niet. Het is wel mijn beste antwoord want een betere weet ik niet.

Parkinson

Gisteren werd ik gebeld door een cliënt van mij die voorlopig gediagnosticeerd is op Parkinson. Ik zeg voorlopig omdat niets zo lastig is als Parkinson vaststellen. Er bestaat geen test om deze aandoening aan te tonen. Recentelijk zijn er wel onderzoeken gaande om te kijken of Parkinson via colononderzoek [1] vastgesteld kan worden maar dit is nog te pril om hier echt iets over te zeggen. Bij een vermoeden van deze ziekte moeten twee van de vier symptomen aanwezig zijn. [2] Trillen, vertraagde bewegingen, stijfheid en evenwichtsproblemen. Vaak wordt er een hersenscan en bloed nagekeken om andere ziekten uit te sluiten. Maar twee van de vier bovengenoemde symptomen zijn al voldoende om mogelijk Parkinson te hebben.

Cliënte

Mijn cliënte is altijd een actieve intelligente levendige vrouw geweest met een eigen bedrijf en daarnaast schildert ze veel. Kunstschilderen wel te verstaan. Nu vallen de kleinste dingen haar zwaar en vult ze haar dagen met erg veel tijd te besteden aan wassen, aankleden, eten, enzovoort. De dingen die je normaal gesproken allemaal doet zonder dat je daar bij nadenkt. Via de neuroloog kreeg ze medicijnen voorgeschreven wat haar niet hielp en waar ze moe en lusteloos van werd. In overleg met hem stopt ze daarmee voor een tijdje.

Mucuna Pruriens

Zo kwam ze een maand geleden bij mij terecht waar ik haar het kruidenpreparaat Mucuna Pruriens voorschreef. In de ayurveda wordt Mucuna Pruriens van oudsher voorgeschreven bij Parkinson omdat het een natuurlijke dopamine bevat en neuroreproductieve eigenschappen bezit. Daarnaast raad Ayurveda aan om veel te bewegen omdat beweging zorgt voor stimulatie van de hersenen.

De vraag

Haar vraag ging echter niet over de behandeling maar over haar boosheid, onmacht, verdriet en angst. Ik had haar aangeraden om dagelijks veel te bewegen. Fietsen ging haar van alle bewegingen het beste af en dus raadde ik haar aan om veel te fietsen.

Het gesprek

“Meneer Peters, ik ben zo bang om te vallen. Fietsen vind ik heerlijk en wanneer ik fiets kan ik mijn evenwicht goed vasthouden. Het probleem is afstappen. Dan ben ik zo bang om te vallen dat ik in paniek raak.”
“ Waarom leer je niet om goed te vallen,” zei ik. Stilte aan de andere kant van de lijn. “Ja, maar daar ben ik nu net bang voor.”
“ Precies daarom moet je iets met je angst doen en dat is leren vallen. [4] Kies een plek uit waar je zacht kunt vallen, in het gras bijvoorbeeld en laat je gaan. Hoe voelt dat, hoe kun je de val breken. Probeer door te rollen zodat je de val breekt. Volg een cursus vallen, of vraag je fysiotherapeut om het je te leren.”
“Goh, daar heb ik eigenlijk helemaal niet over nagedacht.”

Denk in oplossingen

Ik ben getraind in het leren denken in oplossingen. Iedere dag krijg ik wel een vraag van iemand waar ik een antwoord op moet geven. Op wil geven. Altijd wil ik oplossingen bieden. Wanneer ik het niet weet zoek ik het op. Ook bij deze vraag. Ik kwam erachter dat er lessen in vallen zijn. Hieronder ziet u bij [4,5] de websites waar u kunt leren om te vallen. Zeker nu we met zijn allen steeds ouder worden is het leren vallen belangrijk.

Kijk de angst in de ogen

We moeten allereerst onze angsten onder ogen zien en vervolgens oplossingen zoeken. Alleen zo kunnen we met alle gebreken die onvermijdelijk gaan komen onze kwaliteit van leven hoog houden. Volgens mij gaat het daar nu net om. We moeten niet verwachten dat we probleemloos oud worden. Dat zou wel fijn zijn maar is niet erg realistisch. Wat we wel kunnen doen is voortdurend zoeken naar oplossingen zodat we zo lang mogelijk ons leven in eigen hand houden. Dat betekent dat we onze angsten in de ogen moeten kijken en er niet voor moeten weglopen. Leren vallen zodat we minder bang worden is daar een goed voorbeeld van.

Op uw gezondheid,

Cornelis Peters
27 juli 2013

Bronnen:

1. http://nl.medipedia.be/parkinson/news_onderzoek-colon_417
2. http://www.levenmetparkinson.nl/content/parkinson/diagnose-parkinson.asp
3. http://www.infowebweistra.eu/parkinson-alternatief.htm
4. http://www.maartenskliniek.nl/verwijzers/vallenverledentijd/
5. http://www.veiligheid.nl/voorlichtingsmateriaal/lespakket-vallen-is-ook-een-sport

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top