Tien Ayurvedische Tips om je Cholesterol te Verlagen

Cholesterol is een vetachtige stof dat in de lever aangemaakt wordt en dat het lichaam nodig heeft om cellen, hormonen en gal te maken. We kunnen cholesterol ook opnemen uit onze voeding.

Door veel onderzoek is het bekend dat een hoog cholesterolgehalte de binnenkant van je aders doet dichtslibben en daardoor de kans op hart en vaatziekte of een beroerte vergroot.
Sommige mensen hebben aanleg om gemakkelijk cholesterol aan te maken. Dat is vaak erfelijk bepaald en heet dan hypercholesterolemie.

Vaak wordt cholesterol in een adem genoemt met HDL en LDL. HDL betekent High Density Lipoprotein en LDL betekent Low Density Lipoprotein. Dat komt omdat zowel HDL als LDL vaak in gezelschap van cholesterol gezien worden. Cholesterol is namelijk van zijn transport in het bloed afhankelijk van zijn voertuigjes HDL of LDL. Zonder zijn maatjes komt cholesterol niet ver. LDL brengt cholesterol vanuit de lever naar de verschillende weefsels en het HDL brengt het weer terug naar de lever.

Stel je voor dat je een hoog LDL hebt. Vaak wordt dit in verband gebracht met “slecht” cholesterol. Dat betekent dat er veel cholesterol wordt weggebracht want dat is de taak van LDL en weinig wordt teruggebracht want dat is de taak van HDL.
Dat zegt dus iets over de verhouding van het totaal cholesterolgehalte en het HDL. Is dit kleiner dan 0,8 dan zit je goed. Is dit veel hoger dan is het zaak om de onderstaande tien ayurvedische tips eens uit te proberen.

Tien Ayurvedische tips om cholesterol te verlagen

 1. Zet thee van korianderzaadjes. Kook 1 liter water met 2 theelepels korianderzaad. Zeef de zaadjes en drink dit water twee keer per dag. Het helpt cholesterol te verminderen, spoelt de gifstoffen uit je lichaam weg en verbetert je spijsvertering. Zet thee van momordica charantia. Doe 3 theelepels in een 1 liter water en kook gedurende 10 minuten. Drink in de ochtend en in de avond van beide soorten thee 1 à 2 koppen.
 2. Begin de dag met vers fruit en granen: vers sinaasappelsap of vers citroensap en haver in de vorm van havermout dat rijk is aan oplosbare vezels.
 3. Beperk de consumptie van dierlijke producten, waaronder zuivelproducten. Dierlijke voedingsmiddelen zijn rijk aan verzadigde vetzuren en cholesterol dus gebruik dit zeer matig.
 4. Eet vis en van met name zalm, sardines en tonijn en schelpdieren zoals oesters, kokkels en mosselen. Al deze vissoorten helpen om LDL te verlagen en het HDL te verbeteren.
 5. Beperk de consumptie van omega-6 rijke oliën: zoals maïs en saffloerolie. Gebruik in plaats daarvan olijfolie, sesamolie en koolzaadolie die beter verteerbare vetten hebben. Daarnaast kun je zelf ghee maken en dit samen met de andere oliën afwisselen.
 6. Eet veel voedingsmiddelen met een anti oxidantenwerking zoals: aardbeien, appels, noten, wortelen, broccoli en spinazie.
 7. Grill 1 of 2 kleine teentjes knoflook en neem dit iedere dag bij je hoofdmaaltijd.
 8. Gebruik dagelijks een mespuntje kurkuma, een mespuntje zwarte peper en een handvol kerrieblaadjes bij het koken van je maaltijd. Alledrie hebben cholesterolverlagende eigenschappen en versterken elkaars werking.
 9. Vraag je Ayurveda arts of therapeut om Guggulu (commiphora mukul) dat zeer effectief is in het verlagen van cholesterol voor te schrijven. Wanneer Guggulu onvoldoende helpt kun je ook Terminalia Arjuna extract gebruiken.
 10. Als laatste maar zeker niet de minste kan Triphala gebruikt worden. Triphala is een van de oudste ayurvedische kruidencombinaties en bestaat uit de krachtige combinatie van: Amla – Emblica officinalis, Terminalia chebula en Terminalia bellerica.
 11. Wil je weten wat jij kan doen om je cholesterolwaarde te verlagen, neem dan contact op met ons centrum. We zijn je graag van dienst.

  cornelis peters

  Ik schrijf dit blog op zondagavond 22:33. Waarschijnlijk lees je dit morgenvroeg.
  Ik wens je een fijne week toe en tot volgende week zondag.
  Cornelis Peters
  Zondagavond 15 maart 2015

  Bronnen:

  • Read more: Ayurvedic Strategies to Lower LDL and Improve HDL http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/natural-remedies-for-cholesterol-ayurvedic-strategies.htm#ixzz3UUfrkyJp
  • http://www.labuitslag.nl/

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Nicolette schreef:

  Goedemorgen Lieve mensen,

  Heel hartelijk dank voor de goede informatie en jullie enorme inzet om inzicht te krijgen in onze eet en leefgewoonten.

  Namasté,

  Nicolette Schiphuis

  • Cornelis Peters schreef:

   Dankjewel Nicolette,
   Tijd niets meer van je gehoord. Gaat alles goed?
   Fijn dat je onze artikelen waardeert. Wanneer je nog vragen hebt over een bepaald thema dan hoor ik het graag.
   Groet van Cornelis

 • Hendrina Schoordijk schreef:

  Wat een goed stuk heb je weer geschreven! Bravo!

  Hartelijke groet, Hendrina

  • Cornelis Peters schreef:

   Dag Hendrina,
   Dankjewel voor je compliment. Altijd fijn om te horen.
   Ook voor jou geldt dat als je over een bepaald thema iets meer wilt weten dan hoor ik het graag.
   Fijne dag vandaag. Het wordt een mooie lentedag dus geniet ervan.
   Hartelijke groet van Cornelis

 • Alma Chin A Pauw schreef:

  Heel fijn alle informatie en inzichten omtrent de gezondheid en voeding! Hartelijk dank.
  Alma

 • Trees Lede schreef:

  Dankjewel voor de leerrijke informatie.

  Groet,

  Tracy

 • joke voskuil schreef:

  Fijn die info over cholesterol. Ik had een te hoog gehalte. Ben dus, in overleg met mijn huisarts, gaan afvallen en heb rode rijstgist tabletten geslikt voor 3 maanden. En wat? Mijn cholesterol is in orde! De tips die jij hebt geschreven, Cor, neem ik zeker ter harte. Hartelijk dank.
  Joke

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top