Open Ayurvedische Tuin Dagen 2016

20-06-2016 6 reacties

Bekijk de video reportage van de vorige open dag:

Bekijk de video uitnodiging:

Ekatvam – Unity in Diversity

De voorbereidingen zijn alweer in volle gang. Onze jaarlijkse Open Ayurvedische Tuin Dagen zijn altijd fijne dagen om elkaar te ontmoeten, bij te praten, de kruiden te laten zien en natuurlijk om een aantal ayurvedische gerechten te proeven die rijkelijk gelardeerd zijn met onze kruiden.

Wat maakt het anders?

Wat maakt het kweken van kruiden voor Ayurvedische doeleinden anders dan gewone kruiden kweken?
Daar zit namelijk een verschil tussen. Allereerst de foto bovenaan deze post. Je ziet dat Mohana een ritueel doet. Een ritueel voor Moeder Aarde. Tijdens dat ritueel vraagt ze toestemming aan Moeder Aarde om de kruiden te mogen kweken. Ook vraagt ze of de Moeder Godin haar kracht geeft om goed voor de kruiden te zorgen. Dat gaat allemaal heel respectvol en in diepe stilte.

Vijf elementen

Er is ook niemand bij. Het is geen uitvoering voor het publiek. Het is een gebed van binnen uit ondersteund met rituelen. Er wordt water, vuur, wierookstokjes en bloemen gebruikt tijdens dit ritueel. De vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether worden geëerd en gevraagd om de transformatie van de zaden tot de kruiden te ondersteunen.

De schepping is een wonder

Als je er goed over nadenkt is het ook een wonder. Je stopt een zaadje in de grond en er groeit een plantje uit. Met stengels, takjes, bladeren, wortels en bloemen. Een heel divers systeem van cel soorten die allemaal met elkaar in verbinding staan en elkaar tot steun zijn om uit te groeien zoals het bedoeld is. De schepping is een wonder en dat gaat dag na dag zonder onderbreking wereldwijd overal door.

Geen rijtjes

Onze kruiden groeien niet in rijtjes, ook niet soort bij soort. Onze kruiden groeien zoals zij dat wensen. Soms zomaar tussen de potten of paden in. Dat mag bij ons. Sterker nog wij zijn benieuwd waarom dat zo is? Ook groeien twee van onze bomen scheef. Een flinke wind vorig jaar heeft ze bijna ontworteld. We gaan ze dan niet omzagen omdat ze scheef staan, nee we gaan kijken hoe die boom zich gaat herstellen. Scheef en al. Alles mag er zijn.

Open Tuin Dagen op 23 Juli, 13 augustus en 3 september

De data zijn bekend. We willen jullie graag uitnodigen om te komen kijken en beleven. We gaan uiteraard door de tuinen wandelen, we houden een lezing en er zijn ayurvedische gerechten te proeven. Het is dus een totaal zintuiglijke beleving. Precies zoals Ayurveda bedoeld is.

We keep you informed!

Hou de blogs in de gaten want gedurende de dagen naar de opening toe zal ik jullie nog veel meer vertellen over onze Ayurvedische kruidentuin. Hier kunnen jullie de tickets bestellen.

6 reacties

 1. Avatar

  Detty de Haan 22 June 2016 | 10:03

  Graag zou ik een keer op de tuinen willen kijken en beleven.

  Reply

  • Avatar

   Cornelis Peters 27 June 2016 | 9:33

   Je bent van harte welkom Detty. Je kunt kiezen tussen twee dagen. De 16de of de 23ste juli. Je kunt de kaarten bestellen op deze site. We zien je dan op een van deze dagen.

   Reply

 2. Avatar

  Jan Hartog Haarlem 29 June 2016 | 22:00

  Mijn vrouw (in opleiding voor Ayurvedisch practitioner) en ik komen graag naar de open tuindag. Wij hebben echter een hondje van 5 maanden die niet zo lang alleen kan zijn. Is het mogelijk om haar mee te nemen?

  vriendelijke groet, Jan Hartog

  Reply

 3. Avatar

  Carla de Brave 18 July 2016 | 8:58

  Goedemorgen allen,
  Is het voor mijn echtgenoot, die nu nog heel weinig kan lopen, na een operatie, toch leuk om mee te komen op 13 augustus?
  Wij zijn bekend met Ayurveda, werken er al heel lang mee, maar twijfelen ivm de fysieke beperkingen…Misschien de mogelijkheid om af en toe te kunnen gaan zitten tijdens de kruidenwandeling?
  Hartelijke groet en een mooie, fijne dag gewenst!
  Carla de Brave.

  Reply

  • Avatar

   Cornelis Peters 18 July 2016 | 11:05

   Beste Carla,
   Je bent van harte welkom. Wij hebben een golfkarretje voor mensen die fysiek niet zo ver kunnen lopen. Niets staat de wandeling dus in de weg.
   Fijne dag,
   Cornelis

   Reply

 4. Avatar

  Hendrina Schoordijk 10 August 2016 | 8:06

  Hoe ziet er allemaal zo natuurlijk, warm en liefdevol uit. Wat een mooie werk hebben jullie samen met moe Aarde voortgebracht.
  Ga zo door. Ik wil graag dat mooie werk eens komen bekijken.Warme groet aan Mohana!

  Reply

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X