Open Ayurvedische Tuin Dagen 2016 (2)

27-06-2016 3 reacties


Er zijn al veel aanmeldingen binnengekomen om onze Ayurvedische tuin te bezichtigen. In mijn blog schreef ik wat een Ayurvedische tuin anders maakt dan een gewone kruidentuin. Ik zet de verschillen nog even op een rijtje.

 1. Er wordt een ritueel voor de aarde gedaan alvorens er gezaaid wordt.
 2. Er wordt een ritueel voor de vijf elementen gedaan om de transformatie van zaad naar kruid te ondersteunen.
 3. Als bemesting wordt PanchaGavyam gebruikt. Vijf producten van de koe.
 4. De kruiden groeien niet in rijtjes maar zo natuurlijk mogelijk.
 5. Wij volgen de natuur, de natuur volgt niet ons.


Dat laatste is denk ik het allerbelangrijkste. Wij volgen de natuur. Dat betekent dat we nauwgezet in de gaten houden wat er gebeurt met de groei van onze kruiden. Als we de kruiden vlakbij de bomenrij planten veranderd de kwaliteit of kwantiteit van de werkzame inhoudsstoffen? Dat kunnen we namelijk meten en dat doen we ook. Onze kruiden zijn uitgebreid getest in de laboratoria van Wageningen Universiteit en Europroxima en de kruidenpreparaten op patiënten in het klinisch chemisch laboratorium van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen.


Wat ook interessant is dat is het feit dat de kruiden in gezelschap van andere planten, denk aan de brandnetel of grassen, extra zijn best moet doen om te groeien. Deze extra groeikracht maakt het kruid krachtiger. Het is net als bij mensen. Als wij in een omgeving werken waarin er veel verschillende type mensen werken worden we krachtiger en ontwikkelen wij ons beter. Dat is ook zo met planten. Hoe diverser de omgeving hoe beter het is voor de planten.

Open Tuin Dagen op 16 en 23 Juli, 13 augustus en 3 september.

De data zijn bekend. We willen jullie graag uitnodigen om op een van deze dagen 16, 23 juli, 13 augustus of 3 september te komen kijken. We gaan uiteraard door de tuinen wandelen, we houden een lezing en er zijn Ayurvedische gerechten te proeven. Het is dus een totaal zintuiglijke beleving. Precies zoals Ayurveda bedoeld is.

We keep you informed!

Hou de blogs in de gaten want gedurende de dagen naar de opening toe zal ik jullie nog veel meer vertellen over onze Ayurvedische kruidentuin. Hier kunnen jullie de tickets bestellen.

3 reacties

 1. Avatar

  Marion van Gogh 16 August 2016 | 12:33

  Bericht verwijderd door verzoek.
  Web administrator.

  Reply

  • Avatar

   Marion van Gogh 28 February 2017 | 12:49

   Beste Cornelis,
   Zou je bovenstaand berichtje van me weg willen halen, mijn telefoonnummer staat erin.
   Ik heb me niet gerealiseerd dat dit bericht voor iedereen zichtbaar zou zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Marion

   Reply

 2. Avatar

  Cornelis Peters 17 August 2016 | 16:53

  Dag Marion,
  Wij hebben nog een extra open dag dit jaar. Er zijn zoveel mensen die vanwege vakantie of andere afspraken onze open tuindagen gemist hebben. Op 3 september ben je van harte welkom om ons te bezoeken en een kijkje te nemen in onze tuinen.
  Ik hoop je dan graag te ontmoeten.
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis

  Reply

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X