Op zoek naar je innerlijke kind met Atma Karma.


Wanneer doe je echt wat je diep van binnen voelt? Zeg je eerlijk waar voor jou de grenzen liggen? Ben je bang om alleen over te blijven en accepteer je daarom veel te veel van je partner? Doe je werk waar je geen vervulling uit haalt? Luister je wel eens naar je innerlijke kind?

Het zijn zomaar een aantal zinnen uit gesprekken die ik de afgelopen weken met uiteenlopende cliënten gehad hebt. Het valt mij op dat heel veel mensen het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden. Dat ze diep van binnen eenzaam zijn. Het gevoel te hebben er niet bij te horen. Dat ze het leven beleven zonder er werkelijk deel aan te hebben. Alsof ze een rol spelen in een toneelstuk.

Vaak is het gevoel ‘onbegrepen te zijn’ al terug te voeren naar de jeugd. Tientallen jaren later is dat gevoel nog steeds aanwezig. Dat wordt nog eens bevestigd door de partner die hen niet begrijpt of door het werk waar collega’s aangeven dat ze je vaak niet kunnen volgen. Het gevolg is dat deze mensen fysiek krimpen. Bij iedere opmerking in deze richting krijgen ze kramp in hun maag en stagneert hun spijsvertering.

Het gevoel niet begrepen te worden maakt de weg vrij naar eenzaamheid. Mensen gaan zich afzonderen en beginnen in hun hoofd hele gesprekken met wat zij denken dat de buitenwereld van ze denkt. Langzaamaan trekt het gevoel weg uit hun lichaam en ‘overleven ze’ door alles te bespreken met zichzelf en de ander in hun hoofd en daar conclusies uit te trekken.

Het meest treffende voorbeeld hoorde ik van Pieter. Pieter komt uit een groot gezin met acht kinderen en beschrijft zichzelf als ‘een gevoelige jongen’ die nooit echt begrepen werd. Er werd enorm gelachen toen hij eens een zelfgeschreven gedicht voorlas. Zijn geheime schetsboek met erotische tekeningen die hij maakte in zijn pubertijd, werd ook massaal weggelachen en openlijk in de huiselijke kring gerouleerd. Het maakte hem onzeker over zijn gevoelens. Hij overschreeuwde zijn gevoeligheid door voor een carrière in de militaire dienst te kiezen.

Gekwetste gevoelens en onbegrepen emoties gaan zich op den duur als aama (toxines) en blokkades in het lichaam vastzetten. Het lichaam gaat vasthouden en raakt verkrampt. Er is nog geen enkele ziekte aan te wijzen, maar dit zijn de allereerste aanzetten om langzaam uit balans te raken. Praten helpt dan niet meer. Vaak weten deze mensen zich uitstekend uit te drukken en kunnen ze zichzelf haarscherp analyseren. Wat ontbreekt is de werkelijke verbinding met zichzelf.

Het onvoorwaardelijk accepteren wie je bent, met al je gevoeligheden, angsten, verlangens en passies.
Voelen brengt je dichter bij de waarheid over wie je bent dan denken, zegt Eckhard Tolle. Dat is precies waar het om draait. Het helpt niet meer om nog meer te praten of nog meer te analyseren. Wat wel helpt zijn fysieke behandelingen. Het aanraken van het lichaam op de plaatsen waar het vastzit, zodat de energie weer kan stromen.

Wat er ook gebeurd is in je leven, hoe vaak je ook gekwetst bent, je lichaam verandert continu. Triljoenen cellen zijn altijd in beweging om de voortdurende veranderingen van de omgeving (winter of zomer) en van je lichaam (bijvoorbeeld wanneer je eet of slaapt) te absorberen en te integreren in een evenwichtig systeem. Je lichaam is nooit stil; zelfs als je diep slaapt zijn je hersenen nog steeds actief omdat je ademt, je hart klopt en je stofwisseling zich voortzet.

Je lichaam is je “voertuig” om dingen te doen waarvoor je op aarde bent gekomen.
Het is dus essentieel om goed voor je lichaam te zorgen. Je geest bestuurt je lichaam, dus je moet ook goed voor je geest zorgen. Beide moeten in harmonie werken. Lichaam en geest werken als een team, maar als de geest heel ver van het lichaam afstaat is het lastig samenwerken.

Mohana en ik hebben een aantal behandelingen uit de Ayurveda geselecteerd die tezamen zorgen dat je geest weer in verbinding komt met je lichaam. Dat de verbinding met je innerlijke kind weer hersteld wordt. Je innerlijke kind is je Prakruti. Diegene die je van nature bent. Je ware aard. Diegene die jou uniek maakt. Deze behandelingen vatten we samen onder de Atma Karma therapie.

Het woord Atma heeft verschillende betekenissen. Het betekent het individuele zelf, dus jij als persoon. Het woord Atma werd voor het eerst vastgelegd in 1775-85 en komt van ‘atman’ en dat is het Sanskrietwoord voor adem.
Het moment dat het leven tot je komt en je het levensprana begint in te ademen, is ook het moment dat je naar de aarde komt als een uniek persoon. Dan vindt de verbinding tussen jou en je innerlijke kind plaats.

Zoals je individuele en universele ziel hetzelfde zijn, is je innerlijke kind onafscheidelijk van jou.
Met de Atma Karma therapie kunnen wij je ondersteunen om deze verbinding weer te herstellen. Niet door te praten maar door geraakt te worden.

We zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen  met ‘Het in contact komen van je innerlijke kind.’ Wat zijn jouw inzichten, adviezen of mogelijke oplossingen?
Deel je reactie op dit artikel of laat een reactie achter.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • anugita weeda schreef:

  Beste mensen,
  Wat een toeval…! Heb net ‘gepraat’ met mijn innerlijk kind omdat ik heel veel stress ondervind van 3 rokende buren. Ik woon fantastisch aan de rand van amsterdam, met veel natuur om me heen, maar dit is een ramp… de stank komt in mijn slaapkamer, eten, en vooral mijn lichaam! Tot nog toe heb ik het overleefd, mede dankzij ayurvedische kruiden, en wil en kan ik niet verhuizen, want er is geen andere woning beschikbaar, even duur en prettig, maar het kost me heel veel energie, slaap en ergernis. Als u nog een advies heeft hoor ik het graag. Intussen zal ik uw woorden vaak lezen. Met vr. groeten, anugita weeda ( 74 jr.!)

  • Europa Ayurveda Centrum schreef:

   Beste Anugita,
   Wat naar dat u zoveel last heeft van het rookgedrag van uw buren. Ik weet niet of u al eens gepraat heeft met de buren over dit onderwerp. Zoniet, ga dan eens het gesprek aan en geef aan dat u hier last van heeft. Dat is mijn eerste advies. Het tweede advies is wat u in uw eerste zin vertelde. U maakt contact met uw innerlijk kind. Dat bent uzelf in de kern. Het praten en echt contact maken met uzelf en de situatie doorgronden is heel belangrijk. Uzelf bouwt deze stress op, uw buren hebben geen idee wat u voelt en denkt maar u weet dat wel.
   Ik wens u veel sterkte toe.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

 • Anne schreef:

  onderstaand gedicht pas gemaakt
  Groetjes

  ach lieve kleine meid
  wat wil je mij vertellen
  hoe vaak heb je al geprobeerd
  mijn aandacht
  naar je toe te trekken

  wat was ik doof
  ik kon je niet verstaan
  raasde maar door
  had altijd haast

  het was zo erg
  dat zelf jij
  niet meer met mij
  wilde praten

  mag ik jou nu vragen
  mij een hand te geven
  zodat ik jou
  weer kan voelen
  weer kan koesteren
  weer kan leren liefhebben

  wil jij mij weer
  leren vertrouwen

  dan kunnen we samen
  dansen, spelen, lachen
  en nog veel meer
  net als vroeger

  ach lieve kleine meid
  er is er toch maar een
  van wie ik echt houd

  • Europa Ayurveda Centrum schreef:

   Prachtig gedicht Anne, heel bijzonder dat je dit met ons wilt delen.
   Het allerbeste en geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top